Acasă Politic Adrian Nastase a reusit sa evite pentru moment arbitrajul international in chestiunea...

Adrian Nastase a reusit sa evite pentru moment arbitrajul international in chestiunea datoriei suedeze

DISTRIBUIȚI

Premierul Adrian Nastase a efectuat, luni si marti, o vizita in Suedia, insotit de o delegatie restransa din care au facut parte ministrul de externe, Mircea Geoana, ministrul pentru integrare, Hildegard Puwak, secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, si Dan Nica, ministrul comunicatiilor. Dupa cum o dezvaluie si componenta delegatiei, vizita a tintit mai degraba Presedintia suedeza a Uniunii Europene decat relatiile bilaterale, desi si aici se poate spune ca premierul a incercat sa puncteze la capitolul investitii, relatii comerciale.

Hildegard Puwak isi propune incheierea negocierilor de aderare la UE in 2004

Suedia a preluat Presedintia UE la inceputul acestui an, dupa o furtunoasa presedintie franceza, care a avut drept tinta ambitioasa reforma institutionala in vederea extinderii. Presedintia franceza a lasat totusi dosare destul de dificile suedezilor, care detin pentru prima data conducerea prin rotatie a Uniunii. Semiesecul reformelor si Tratatul schiop de la Nisa, la care se adauga problemele din ce in ce mai mari pe care Uniunea le intampina din cauza unor incidente neasteptate (dupa vaca nebuna, epidemia de febra aftoasa, care inghite fonduri uriase pe care s-a contat in procesul de extindere), fac extrem de dificila misiunea Suediei. Cu toate acestea, summit-ul, care va incheia presedintia suedeza, in iunie, la Gotteborg, va aduce o veste buna pentru cea mai mare parte a tarilor aflate in proces de negociere: 10 dintre acestea vor fi primite in cursul anului 2003, astfel incat sa poata participa la alegerile din 2004. In ceea ce priveste Romania, ministrul Puwak si-a fixat tinte realiste: deschiderea a cat mai multe capitole de negociere sub Presedintia suedeza si inchiderea, evident, a cat mai multora, astfel incat sa avem incheiate toate negocierile pana in 2004 si sa putem adera la UE in 2007. Romania ar putea participa, astfel, la alegerile din 2009 pentru Parlamentul European. Romania are deschise, in acest moment, 15 capitole din 31, din care a inchis 6: IMM, stiinta si cercetare, educatie si formare profesionala, relatii externe, politica externa si de securitate comuna, sub presedintia portugheza, si statistica, sub presedintia franceza. Sub presedintia suedeza s-a deschis, deocamdata, un singur capitol – dreptul societatilor comerciale si se afla in stand-by (s-au depus documente de pozitie pentru politica transporturilor, protectia consumatorilor si protectia sanatatii, uniunea vamala, libera circulatie a capitalurilor si pescuitul).

O masa la Ericsson

Suedia este o tara eminamente socialista, oricat de regalista ar fi ea. Stanga se afla la putere si, spun sondajele de opinie, va si ramane; politica in domeniul protectiei sociale este una dintre prioritati si, de altfel, Suedia ar dori ca in aceste domenii sa nu existe delegari de suveranitate in interiorul UE, asa cum Marea Britanie si-a pastrat dreptul de veto in domeniul politicilor fiscale, iar Franta, in cel al politicilor culturale. Venitul mediu este de 2.500 de dolari, iar indemnizatia de somaj poate ajunge la 3.000 de dolari pe luna. Politica in domeniul protectiei copilului este o alta axa a actiunii guvernamentale.

In ceea ce priveste relatiile cu Romania, schimburile comerciale se situeaza in acest moment la nivelul a 298 milioane de dolari, fata de 74 in 1989, cu o rata mai mare a importurilor. In Romania sunt intregistrate 608 societati comerciale cu participare totala sau partiala suedeza, volumul total al investitiilor directe fiind de 53,4 milioane de dolari, situandu-se pe locul 18 in ierarhia investitorilor din Romania.

Programul vizitei primului-ministru a cuprins un dineu oferit delegatiei romane de firma Ericsson, la hotelul de resedinta, si o intalnire cu oamenii de afaceri suedezi la Consiliul Suedez de Comert

Raspunsuri diplomatice

Intalnirea intre premierul Adrian Nastase si primul-ministru Goran Persson s-a centrat, se pare, pe problema datoriei suedeze, desi declaratiile au fost destul de evazive. Daca inainte de intrevedere, premierul suedez afirma hotarat ca aceasta problema va fi rezolvata prin arbitraj international, in cursul conferintei de presa care a urmat discutiilor declara ca s-a convenit tratarea acestei probleme la nivel politic. -Preferam o solutie politica, sa discutam cu guvernul suedez, iar acesta, la randul sau, sa discute cu firmele care au pretentii fata de statul roman-, a declarat Adrian Nastase. Goran Persson a apreciat ca s-a creat o anumita retinere psihologica din partea firmelor suedeze, care trebuie depasita prin rezolvarea corecta a problemei datoriilor, pentru ca investitorii suedezi sa poata participa fara rezerve pe piata romanesca. Cam atat s-a spus in conferinta de presa, iar tenta generala pare a fi aceea ca arbitrajul international a fost evitat numai pentru moment. Premierul Nastase a mai precizat ulterior ca a avansat o solutie despre care nu poate spune mai multe si ca aceasta solutie a fost bine primita de partea suedeza, care se va exprima in urmatoarele saptamani. Si totusi intentia partii romane de a transfera chestiunea in plan guvernamental nu pare sa fi reusit.

In sfarsit, cele doua parti au discutat, de pe alte pozitii, si in calitate de presedinti in exercitiu ai OSCE (Romania) si UE (Suedia) pe probleme de politica externa si de securitate despre Balcani, Orientul Mijlociu etc.

Interesant ca, desi s-a vorbit despre determinarea Romaniei de a aborda cu maxima seriozitate negocierile de aderare la UE, nu a existat o declaratie clara, explicita din partea premierului suedez in ceea ce priveste sustinerea pentru integrarea Romaniei in UE. Subliniez acest lucru tocmai pentru ca ministrul integrarii, Hildegard Puwak, insistase asupra importantei unor astfel de declaratii (cum s-au facut, de exemplu, la Roma.)

In cursul intrevederii cu ministrul pentru probleme sociale s-a discutat despre modul in care s-ar putea realiza un program de infratire pentru preluarea experientei suedeze in ceea ce priveste protectia copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.