Acasă Politic Adrian Nastase pune piciorul in pragul negocierilor cu PSDR

Adrian Nastase pune piciorul in pragul negocierilor cu PSDR

DISTRIBUIȚI

-Problema importanta in acest moment este legata intr-o anumita masura de o oarecare frustrare la nivelul PDSR, pe ideea ca aceasta relatie cu PSDR va permite o intrare automata a noului partid in Internationala Socialista. Unii dintre colegii mei spun bine, noi am realizat partea care era responsabilitatea noastra, angajamentul nostru in ceea ce priveste listele parlamentare. Iata insa ca asteptarea noastra in legatura cu intrarea in Internationala Socialista nu se realizeaza-

– -In legatura cu Organizatia de Bucuresti, imi este greu sa cred ca domnul Dan Ioan Popescu sau colegii nostri de la Bucuresti vor putea fi fericiti cu o astfel de varianta. Nu cred ca este realista o astfel de pretentie-

– -Nu cred, sunt sceptic (n.r. – in privinta unei apropieri PDSR – PD). Partidul Democrat este, in momentul de fata, precum o falanga care are senzatia ca este atacata din toate partile. In Partidul Democrat sunt oameni cu interese distincte care au avut diferite operatii comerciale de-a lungul anilor, care sunt legati de diferite zone de actiune economica si care, in momentul de fata, simt nevoia de a se regrupa, de a se apara. Nu cred ca are mari preocupari ideologice in acest moment-.

Prim-ministrul Adrian Nastase nu pare dispus sa raspunda pretentiilor social-democratilor lui Alexandru Athanasiu. Intr-un interviu acordat ziarului nostru, presedintele PDSR nu se arata dispus sa lase oamenilor lui Athanasiu sefia organizatiei din municipiul Bucuresti a partidului care va rezulta din fuziunea PDSR – PSDR. Mai mult, Nastase afirma ca existenta functiei de prim-vicepresedinte, pentru care se bate Athanasiu, depinde de structura pe care o va avea noul partid. Concluzia care poate rezulta din toate aceste afirmatii este ca, odata treziti din visul intrarii in Internationala Socialista prin simpla fuziune cu PSDR, pedeseristii sunt din ce in ce mai putin tentati sa raspunda mofturilor fratilor de social-democratie din insignifiantul partid condus de Alexandru Athanasiu.

– Domnule prim-ministru, care este evolutia pregatirilor pentru formarea PSD?

– Lucrurile merg bine, pentru ca exista o anumita agenda si sper ca in urmatoarele doua luni sa putem finaliza aceste pregatiri. Pe de alta parte, ele sunt complicate, pentru ca exista diverse situatii, iar in fiecare judet lucrurile stau altfel. Sunt oameni care vor sa intre in sfera puterii prin intermediul PSDR, sunt probleme legate de viitoarea structura de conducere a partidului, a PSD, si atunci trebuie clarificat care este raportul pe care il vom stabili pentru structurile de conducere. Si aici, bineinteles, sunt situatii dificile. Chestiunile celelalte, legate de doctrina, legate de program, de statut, parerea mea este ca vor fi mult mai simple. Urmeaza sa discutam saptamana aceasta cu domnul presedinte Athanasiu si sa punem la punct lucrurile.

Repet ca exista, nu as spune anumite tensiuni, ci le-as spune anumite asteptari, care sunt si in PSDR mai importante acum, anumite lucruri destul de complicate si in PDSR. Eu sunt optimist in aceasta problema.

– Sunteti pregatiti sa cedati la pretentiile PSDR – stiu ca s-a ajuns la un anumit impas – in ceea ce priveste anumite functii de conducere?

– Problema importanta in acest moment este legata intr-o anumita masura de o oarecare frustrare la nivelul PDSR, pe ideea ca aceasta relatie cu PSDR va permite o intrare automata a noului partid in Internationala Socialista. Unii dintre colegii mei spun bine, noi am realizat partea care era responsabilitatea noastra, angajamentul nostru in ceea ce priveste listele parlamentare, iata insa ca asteptarea noastra in legatura cu intrarea in Internationala Socialista nu se realizeaza.

– PSDR stiu ca are pretentia sa obtina functia de prim-vicepresedinte, in cazul in care va exista acest post, si conducerea Organizatiei Bucuresti. Sunt negociabile aceste posturi?

– Functia de prim-vicepresedinte va depinde de structura pe care o vom agrea in ceea ce priveste viitorul statut. In legatura cu Organizatia Bucuresti, imi este greu sa cred ca domnul Dan Ioan Popescu sau colegii nostri de la Bucuresti vor putea fi fericiti cu o astfel de varianta. Nu cred ca este realista o astfel de pretentie.

– In ce stadiu se afla, in acest moment, extinderea relatiilor internationale ale PDSR la nivel de partide omoloage; ati facut pasi in plus fata de momentul de cand va aflati in opozitie?

– Categoric: In primul rand, am largit echipa care se ocupa de relatii externe. Adrian Severin este un castig, Victor Bostinaru este un castig, Mircea Geoana a inceput sa se ocupe de lucrurile acestea. Am avut intalniri cu lideri socialisti europeni, am avut de curand intalniri foarte interesante in Italia, cu presedintele D*Alema, cu presedintele Consiliului de Ministri, Giuliano Amatto, peste tot am simtit foarte multa deschidere pentru noi. Am primit si o invitatie din partea presedintelui Partidului Socialistilor Europeni de a participa la Berlin, in 7-8 mai, la congresul acestui partid. Vom avea o delegatie din care vor face parte si Adrian Severin si, probabil, doamna Hildegard Puwak. Aceasta invitatie arata deja un inceput de recunoastere, care mi se pare foarte important. Daca adaugam aici invitatia din partea cancelarului Schroder de a vizita Germania si de a ne intalni cu reprezentanti ai Guvernului german, in luna iulie, precum si multe alte intalniri care vor avea loc, inclusiv in ateliere de lucru impreuna cu SPD, la Bucuresti, in legatura cu proiectul social-democrat, toate aceste lucruri arata ca suntem pe o cale buna.

Sigur ca nu este simplu, sunt inca multe lucruri de rezolvat, dar, repet, eu sunt optimist in legatura cu apropierea PDSR sau a viitorului PSD de Internationala Socialista.

– Ati inceput, inainte de alegeri, un proces de coagulare a tuturor fortelor social-democrate, dar el nu este incheiat si ma refer, in primul rand, la relatia cu Partidul Democrat. Exista un proiect concret de viitor in sensul acesta?

– Nu cred, sunt destul de sceptic. Partidul Democrat este, in momentul de fata, precum o falanga care are senzatia ca este atacata din toate partile. In Partidul Democrat sunt oameni cu interese distincte, care au avut diferite operatii comerciale de-a lungul anilor, sunt legati de diferite zone de actiune economica si care, in momentul de fata, simt nevoia de a se regrupa, de a se apara. Nu cred ca au mari preocupari ideologice in acest moment. Cred, mai degraba, ca asteapta sa vada cum se vor aseza apele in luna mai, la congres, unii probabil ca vor pleca dupa momentul acela. In orice caz, lucrurile vor fi destul de complicate acolo. In orice caz, cred ca trebuie sa asteptam sa vedem care sunt rezultatele alegerilor si pe urma sa discutam despre eventuale posibilitati.

– Exista posibilitatea de a deschide discutii dupa ce se limpezesc apele?

– Lucrul acesta va fi necesar. Sigur, in masura in care PD nu va alege o formula strict politica, in sensul de a incerca sa capitalizeze pentru viitoarele alegeri. Este o chestiune mai complicata, pe care nu as dori s-o comentez acum.

– Spuneti-mi, UDMR se afla sau nu se afla la guvernare, in acest moment?

– UDMR nu este la guvernare.

– Cum evaluati relatiile cu PNL?

– PNL este foarte divizat. Sunt anumiti membri ai PNL care sunt functionari publici sau pe diferite posturi, avand anumite tipuri de interese, sunt altii, oameni de afaceri, care au alte interese, sunt altii care si-au facut afacerile deja si carora le este indiferent ce se intampla. Sunt foarte multe straturi in PNL si tocmai asta ii cerusem domnului presedinte Valeriu Stoica, sa clarifice aceste chestiuni pentru a stabili daca exista un interes pentru relatia cu noi sau nu.

– Dar din punctul de vedere al democratiei romanesti, e mai

bine ca PNL sa se afle la guvernare sau sa se afle in opozitie? Cum se structureaza opozitia in acest moment?

– Cred ca este important ca PNL sa fie in opozitie. Pe de alta parte, sunt asa de multe zone in care, pentru o tara cu o situatie extrem de volatila, cum este cea a Romaniei, este foarte important sa asiguram impreuna stabilitatea politica.

– Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.