Acasă Politic Adunarea Parlamentara a luat sub control executivul OSCE

Adunarea Parlamentara a luat sub control executivul OSCE

DISTRIBUIȚI

Batalia intre executivul si legislativul OSCE pare, cel putin deocamdata, transata in favoarea acestuia din urma. Dupa batalii de culise, dupa presiuni si lobby-uri exercitate direct la Paris sau din capitalele tarilor membre, Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat, aproape neschimbata, rezolutia referitoare la transparenta din interiorul organizatiei propusa de Adrian Severin.

In obiectiv: executivul

Istoria acestei rezolutii este extrem de interesanta. De regula, sesiunile AP-OSCE adopta o singura rezolutie in plen si eventual alte rezolutii secundare ca puncte suplimentare in comisii, acestea fiind apoi incluse in declaratia finala. Rezolutia privind -Intarzierea transparentei si responsabilitatii in sanul OSCE are un procedent care dateaza din 1999 (Rezolutia privind corectarea deficitului democratic al OSCE, adoptata la Sankt Petersburg), dar este pentru prima data cand se ofera si instrumente concrete pentru exercitarea controlului asupra executivului OSCE.

Batalia din spatele usilor inchise

Proiectul de rezolutie a fost distribuit inca din prima zi insa presiunile impotriva textului s-au exercitat cu luni de zile inainte de catre capitalele tarilor membre. Ideea era ca, odata cu adoptarea rezolutiei, executivul OSCE, respectiv actiunile guvernamentale urmau sa intre sub tutela Adunarii. Odata cu debutul sesiunii a devenit insa evident ca rezolutia nu a fost retrasa, asa ca s-a trecut la alte tipuri de masuri; fie lobby pentru respingerea acesteia in plen in integralitatea sa, fie pentru promovarea unor amendamente care sa lipseasca textul de orice continut. In preziua dezbaterilor in plen se parea ca balanta inclina catre respingerea rezolutiei.

Comisie de control

Ce este atat de periculos in acest proiect de rezolutie? Dupa cum s-a spus inca din prima zi a sesiunii in discursul inaugural al preseidntelui, deciziile organizatiei se iau intr-un cerc restrans -diplomatia discreta- fiind practic inlocuita cu -diplomatia secreta-. Mai mult, nereguli grave fusesera descoperite de un control cerut de Adunarea Parlamentara in gestiunea financiara a executivului. In esenta, proiectul de rezolutie cere consultarea Adunarii de catre Executivul OSCE inainte de adoptarea deciziilor majore, desecretizarea procesului decizional si informarea curenta a tuturor statelor participante la OSCE si a tuturor institutiilor organizatiei, parti, amendamentele au fost respinse rand pe rand, singurul adoptat referindu-se la o reformulare care nu schimba, pe fond, chestiunea.

In sine, rezolutia ramane un simplu document politic, cum s-a intamplat cu atatea altele. El pune insa la indemana celor care stiu cum sa-l foloseasca un instrument extrem de valoros. Cum promotorul rezolutiei este Adrian Severin, adica chiar presedintele Adunarii, ne putem astepta la transpunerea in practica a fiecareia dintre prevederi, in cel mai scurt timp posibil si in cel mai concret mod care poate fi conceput.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.