Acasă Politic Alesii au sarbatorit in avans Ziua Nationala

Alesii au sarbatorit in avans Ziua Nationala

DISTRIBUIȚI

Cantece de mobil, cor de ziare, demnitari la jumatate, entuziasm… sublim, dar care a lipsit cu desavarsire, cum de altfel au facut si presedintele, si premierul. Asa au sarbatorit deputatii si senatorii (care au mai calcat pragul Palatului Parlamentului) Ziua Nationala a Romaniei, cu doua zile in avans.

Amestec de Unire, NATO si UE

Acum 84 de ani (…sau 48? – dupa cum -s-a scapat- Nicolae Vacaroiu) romanii erau uniti in cuget si-n simtiri si infaptuiau Marea Unire. Ieri, senatorii si deputatii s-au unit in… melodiile mobilelor, sub acoperisul Palatului Parlamentului, pentru a evoca momentul istoric. Au fost prezenti doar jumatate din alesii neamului, dar si Ion Iliescu, si Adrian Nastase au sarbatorit in alta parte. Desi biserica este prima institutie in care romanii au incredere, Prea Fericitul Teoctist nu a onorat, nici el, intrunirea demnitarilor. Asa ca, sub ochii presedintilor celor doua Camere, senatorii si deputatii au citit discursuri inaltatoare, in care au povestit, evocat… mentionat ba 1 Decembrie 1918, ba NATO, fiecare cum a simtit sau a crezut de cuviinta.

Senatorul PSD Ion Solcanu a tinut sa precizeze de la inceput ca -primul parlament de dupa revolutia populara din decembrie 1989- a repus in drepturile sale Ziua Nationala a Romaniei. Nu numai a repus, dar a si pus ziua pe 1 decembrie… Pentru noi, romanii, iata ce inseamna 1 decembrie 1918: -consacrarea istorica a genericului stat-natiune ca valoare suprema, mai presus de orice alte consideratii-. O duceau bine romanii in acele vremuri, caci -increderea in munca si rasplata corecta a acesteia erau definite drept elementele fundamentale ale statului-. Pe cand acum, -clasa politica de astazi are obligatia de a consolida o siguranta economica minimala-. Solcanu a analizat cauzele umbririi, uneori, a memoriei Marii Uniri: -discutii si dezbateri politice pe marginea diferitelor subiecte controversate, cum ar fi federalizarea Romaniei, contestarea unor prevederi constitutionale sau excesele autonomiste (…) care lezeaza sentimentele nationale ale romanilor-. In procesul de reconciliere nationala va fi recunoscut rolul -jucat de Casa Regala in istoria Romaniei si implicarea salutara a membrilor actuali ai Casei Regale in sustinerea integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice-, a anuntat Solcanu. Acum, -intrarea Romaniei in NATO inseamna intoarcerea la aceste valori si la marea familie europeana-. Deci, momentele de azi au fost -de aniversare a Marii Uniri si de evocare a evenimentului de la Praga-. Si, uite asa, -aniversarea Zilei Nationale este incarcata si de semnificatia inceperii procesului de integrare in NATO-. Pe principiul secolul si realizarea, 1 Decembrie 1918 a fost reusita majora a Romaniei, in veacul trecut, iar aderarea la NATO (evident!) si (doar?) perspectiva integrarii in UE in 2007. -Vor fi cu siguranta cele mai importante evenimente ale acestui secol- (care, in treacat fie vorba, e doar la inceput; ce-ar mai putea sa se intample in urmatorii 98 de ani!?). A! Si sa nu uitam generatiile de romani, -dintre care multi au suferit moarte de martir-. Deputatul UDMR, Zoltan Szekely, a fost concis si a punctat cateva aspecte. El a sustinut ca -ceea ce este bun minoritatilor nationale este bun si Romaniei-. In perspectiva aderarii la structurile europene, si o data cu invitarea Romaniei in NATO, -trebuie sa pastram identitatea si demnitatea nationala si, in acelasi timp, trebuie sa armonizam nu numai legislatia, dar si modul de gandire cu cel comunitar-, a punctat Szekely. El a adaugat ca -mentinerea specificului national in aceste conditii presupune munca si competitie si nicidecum alunecarea catre un discurs nationalist-.

E de rasu*-plansu*

Deputatul PD Mihai Baciu a inceput -optimist-, sperand ca sarbatorirea acestei zile -se va intampla inca multa vreme de acum incolo, cat va mai exista Romania-. Desi lumea evolueaza, -simtirea si cugetarea noastra au intrat in tiparele lor definitive prin contributia hotaratoare a zilei de 1 Decembrie 1918-. Baciu a promis ca nu va relua amanuntele de ordin istoric, deja mentionate in celelalte discursuri; el le-a lasat painea istoricilor, care trebuie sa faca acest lucru, pentru ca noi sa -retraim permanent intemeierea noastra ca natiune, asa cum, demult, povestirea miturilor creatiei readucea permanent creatia in sufletele celor ce-o ascultau-.

In opinia deputatului, lumea de azi e complicata si contradictorie-, dupa ce noi, romanii -am trait secole in sir sub amenintari permanente din partea unor imperii bagarete si agresive-. Dar ne asteapta vremuri bune: -am fost in divort, timp de 50 de ani de comunism, cu lumea civilizata si democratica; trebuie sa ne recasatorim cu Europa din care, geografic, facem parte dintotdeauna-.

Concluzia: -Noi, azi, am intrat cu un picior in NATO si ne indreptam spre UE-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.