Acasă Politic Alexandru Athanasiu: -Eu nu sunt un puc la mantinela noului Partid Social...

Alexandru Athanasiu: -Eu nu sunt un puc la mantinela noului Partid Social Democrat-

DISTRIBUIȚI

– Domnule Athanasiu, sunteti gata sa sacrificati noul partid social-democrat daca nu primiti o prajitura mai mare la masa deciziilor? Ati amenintat cu distrugerea proiectului in cazul in care nu obtineti al doilea loc in ierarhie.

– Nu cunosc cine a facut aceasta afirmatie. Nu are nici o legatura cu vreo declaratie de-a mea. Ma surprinde de unde vine.

– Intr-o anumita faza a discutiilor ati cerut postul de prim-vicepresedinte, ceea ce nu s-a acceptat.

– Noi nu am avut inca nici o negociere pe acest subiect. Exista cinci grupuri de lucru – si nu toate au lucrat cu aceeasi intensitate -, iar cel care negociaza structura de conducere a viitorului partid asteapta inca o forma de statut.

– De obicei se intampla invers…

– Nu. In primul rand, trebuie vazut care e structura si abia apoi se vorbeste de persoane.

– Asta intr-o abordare oficiala.

– Intr-o abordare rationala, logica. Statutul nu este o gazeta care, prin natura ei, traieste o zi. Trebuie sa determine o functionare eficienta a partidului, care sa puna cat mai bine in opera programul partidului.

– Comisiile mixte de negociere nu au facut pasi importanti, desi nasterea noului partid este anuntata pentru luna iunie. De ce vreti sa amanati pe toamna fuziunea?

– Ma surprinde ca se vehiculeaza lucruri pe care nu le-am spus niciodata, nici oficial, nici in discutii private.

– Desi sustineti ca se va respecta calendarul, astfel incat in doua luni va exista pe piata Partidul Social Democrat.

– Da. Unele dimensiuni ale negocierii s-au conturat. Exista pe un program care intra in discutii. Probabil si statutul va fi gata in doua-trei saptamani. Putem fi deci optimisti.

– Se stie ca dorinta PDSR este mai fierbinte decat a celorlaltora, si anume de a realiza cat mai repede fuziunea.

– In politica se vorbeste de idei si actiuni, nu de dorinte. Pe mine nu ma intereseaza acest lucru. Eu am participat la acest proiect in ideea de a crea un puternic partid social-democrat ca o constructie politica benefica Romaniei. Chiar daca poate parea naiv, cred ca acest demers al meu va fi receptat cum trebuie peste ani. Indiferent de inevitabilele tensiuni, trebuie ca bucuria vietii sa fie mai puternica decat durerile facerii.

– Ce pret trebuie sa plateasca PDSR pentru pasaportul spre Internationala Socialista?

– Orice lucru in viata are un pret, desi eu nu simpatizez formula. Interesul ar fi de a prelua din cele doua entitati, care fuzioneaza meritele, calitatile si mesajele. Pretul este de a aduce impreuna traditii si legitimitati din partea noastra si impact politic din partea PDSR. Asta e alchimia acestei fuziuni, care are toate sansele sa duca spre succes. Nu exclud ideea ca totul ar duce spre rezultate fericite.

– Exista deci si riscul esecului in acest moment?

– Poate fi si un esec, dar sansele succesului sunt mai mari.

– Nu va e teama ca o sa fiti impins la mantinela in interiorul noului partid dupa ce acesta va intra in Internationala Socialista?

– Nu ma simt un puc ca sa fiu blocat la mantinela. Pe mine nu m-a prea blocat nimeni, chiar daca unii au crezut acest lucru, pentru ca atata vreme cat ai idealuri si minte si intelegi politica drept o opera de bine public, chiar daca pe moment poti fi marginalizat, oamenii care sa le intrupeze vor exista intotdeauna.

– Dar vreti sa va vindeti scump pielea…

– Eu nu ma vand. Un om care a plecat din functii ministeriale cand era pe varf e greu de crezut ca se vinde. Eu concep fuziunea ca pe un schimb de idei, de merite.

– Vreti doua locuri de vicepresedinte pentru partidul dumneavoastra, introducandu-l in joc pe Tudor Mohora. Nu riscati sa-l suparati pe Adrian Nastase promovand un prieten al lui Ion Iliescu?

– Noi vom decide democratic – dupa negocieri – numele celor care vor ocupa posturile respective. A anticipa acum numele este prematur.

– Domnule Athanasiu, e absurd sa sustinem ca nu s-au vehiculat inca nume…

– Sigur, e firesc sa circule numele unor oameni cu functii in PSDR. Dar nu s-a decis nimic.

– Aveti insa ca obiectiv sa obtineti cele doua locuri de vice?

– Eu pot sa ma gandesc si la mai mult. Dar nu e vorba de obiectivele mele, ci ale partidului.

– Repet intrebarea: ce ati putea obtine in planul structurilor de conducere?

– Un anumit numar de membri in structurile de conducere ale partidului, comitete directoare, consilii nationale care, pe de alta parte, ar trebui simplificate si reduse numeric.

– Ce marja de manevra aveti in acest moment cand este clar ca sunteti la mana PDSR neavand posibilitatea de a constitui grupuri parlamentare proprii daca va suparati pe pedeseristi?

– Absenta unui grup parlamentar iti diminueaza marja de manevra, numai ca eu m-am gandit in termenii spatiilor de fuga. Acest partid a avut grupuri parlamentare, dar la ce i-a folosit? Vocea acestora a fost practic neauzita – de aceea eu nu cred in politicile de carpit.

– Ce veti fi dumneavoastra personal in noul partid?

– Ceea ce vor colegii mei sa fiu si ceea ce vor accepta cei din PDSR sa fiu.

– Adica? Unul dintre vicepresedinti sau primul dintre vicepresedinti?

– O fuziune trebuie sa arate foarte clar ca este vorba de o alaturare a doua entitati, cu o conducere in care sa fie reprezentanti ai ambelor partide.

– Vreti o conducere bicefala?

– Nu, nu vorbim de o alianta, nici de o confederatie, dar trebuie sa existe o reprezentare care sa marcheze, cel putin intr-un prim moment, faptul ca sunt doua partide care si-au unit un destin politic.

– Ce inseamna, totusi, in concret?

– Vom vedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.