Acasă Politic Alianta PNL-PD, un orizont tot mai indepartat

Alianta PNL-PD, un orizont tot mai indepartat

DISTRIBUIȚI


-Summitul- PNL-PD, desfasurat miercuri seara acasa la liberali, in sediul din Bulevardul Aviatorilor, a amanat momentul deciziei privind alianta dintre cele doua partide, reducand sansele realizarii acesteia.

Astfel, delegatia liberala, compusa din vicepresedintii -politici- ai partidului, Paul Pacuraru si Calin Popescu Tariceanu, si condusa de seful PNL, Theodor Stolojan, a analizat sansele mariajului liberalo-democrat impreuna cu echipa PD. Liderul democratilor, Traian Basescu, a venit la intalnire hotarat sa transeze problema cat mai rapid din cauza situatiei dificile a PD, impusa de migratia catre PSD, dar si de perspectiva intrarii partidului lui Nastase in Internationala Socialista. Interesul electoral al PD de a naviga la viitoarele alegeri cu PNL nu coincide insa cu cel al liberalilor, care inregistreaza o crestere constanta, pe propriile speze.

Reprezentantii celor doua delegatii au venit inarmati cu sondaje si analize care aveau insa concluzii diferite. Astfel, sondajele liberalilor (in frunte cu cel al CURS, de anul trecut) arata ca alianta PNL-PD ar fi profitabila numai in conditiile lansarii simultane a tandemului Stolojan – presedinte, Basescu – premier.

Democratii au avut insa in mape un sondaj din februarie care arata ca alianta e favorabila in orice conditii, intrucat ar aparea in ochii opiniei publice ca o alternativa la PSD. Liberalii nu sunt insa foarte convinsi ca noua reteta politica se va impune in constiinta electoratului, existand riscul ca aceasta sa aduca prejudicii PNL. -Negociatorii au fost de acord cu totii ca Basescu trebuie sa recucereasca Primaria Capitalei – singura victorie aproape certa pentru democrati. Acesta nu a configurat insa strategia pe locale pentru a-i putea convinge pe liberali sa bata palma.

Intalnirea s-a soldat cu o singura decizie: constituirea unor grupe de lucru care sa analizeze saptamanal situatia si implicatiile decalarii alegerilor si ale votului uninominal asupra retetei PNL-PD. Liberalii nu s-au grabit asadar sa faca pasi mari in directia aliantei, propunand sfarsitul lunii august ca termen pentru adoptarea unei decizii. In schimb, Traian Basescu este mult mai optimist. Acesta are un scenariu gata pregatit. Sustinerea unui candidat comun la locale numai in marile orase si liste separate in mediul rural, liste comune pentru parlamentare si candidatura unica la presedintie. -Categoric da, exista posibilitatea sa mergem pe liste comune la parlamentare-, a declarat Basescu pentru BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.