Acasă Politic Aliați la guvernare, secuii cer ajutorul premierului Ponta pentru marșul din 10...

Aliați la guvernare, secuii cer ajutorul premierului Ponta pentru marșul din 10 martie

DISTRIBUIȚI

Avocatul CNS, Kincses Elod, spune că nu are niciun sens să atace hotărârea Tribunalului Mureș care a menținut decizia primăriei de neavizare a marșului secuilor din 10 martie și că i-a scris premierului Victor Ponta, cerându-i să îl determine pe prefect să atace decizia municipalității.
Avocatul Consiliului Național Secuiesc (CNS), Kincses Elod, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că CNS îi va trimite o scrisoare lui Victor Ponta și, „spre știință“, președintelui UDMR, Kelemen Hunor, propus vicepremier, el cerându-i premierului să îl determine pe prefectul de Mureș să atace decizia municipalității în instanța de contencios administrativ, ceea ce ar suspenda aplicarea acesteia, transmite corespon­dentul Mediafax.
Potrivit acestuia, CNS a tipărit afișe, va mobiliza participanți care „vor veni din toate părțile“ și organizează chiar transportul cu autobuze la manifestarea de comemorare de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș, care a fost aprobată de municipalitate.
El a subliniat că dacă după terminarea acestei manifestări se vor înregistra „evenimente neplăcute“ la întoarcerea participanților spre casă, responsabili­tatea le va aparține primarului Dorin Florea și șefului Comisiei de avizare a Primăriei, Valentin Bretfelean, care au emis „un act administrativ imposibil de pus în executare“, o decizie „aberantă“ și „absolut nelegală“.
La rândul său, președintele CNS, Izsak Balazs, a arătat că, dacă nu va reuși să obțină suspendarea deciziei primăriei și „acea fițuică rămâne valabilă“, după terminarea comemorării va anunța că manifestația s-a încheiat și îi va îndemna pe oameni să se întoarcă acasă, în ordine.
În urmă cu trei săptămâni, Comisia de avizare a manifestărilor publice din Târgu Mureș a dat aviz negativ pentru marșul anunțat de Consiliul Național Secuiesc în 10 martie, aprobând doar manifestarea comemorativă a secuilor executați în 1854.
Ulterior, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, spunea că are „obligația de a onora prin semnătură“ ceea ce a decis Comisia de avizare și arăta că între motivele neavizării manifestației se numără faptul că, spre deosebire de anul trecut, când a fost organizat un marș similar, în acest an 10 martie va fi zi lucrătoare și nu poate fi blocată circulația, dar și cererile unor „formațiuni de dreapta“ de a face la rândul lor un marș, ca o contramanifestație.
Ca urmare, Consiliul Național Se­cuiesc, prin Asociația Siculitas, a atacat în instanță decizia Primăriei Târgu Mureș de a nu aproba marșul din 10 martie, avocatul CNS, Kincses Elod, arătând că a cerut Tribunalului Mureș să emită o ordonanță președințială care să anuleze decizia municipalității.
Primul termen în proces a avut loc joi, când reprezentanții municipalității au depus mai multe probe, printre care un CD cu o înregistrare de la manifestarea de anul trecut. Luni, Tribunalul Mureș a respins ca inadmisibilă cererea Consiliului Național Secuiesc, depusă prin Asociația Siculitas, în care s-a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale care să anuleze decizia Primăriei Târgu Mureș, de neavizare a „marșului secuilor” din 10 martie în municipiu, soluția putând fi atacată cu apel în cinci zile de la pronunțare.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.