Acasă Politic ANI: plângeri penale împotriva membrilor comisiilor juridice din Parlament

ANI: plângeri penale împotriva membrilor comisiilor juridice din Parlament

DISTRIBUIȚI

ANI atrage atenția Parlamentului, într-un comunicat de presă remis miercuri redacției, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.
Agenția precizează că în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, „(3) Neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”.
De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Agenția menționează faptul că neaplicarea deciziilor definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată generează „consecințe deosebit de grave și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept”.
Ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România menționează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor”.
ANI a constatat faptul că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier județean de Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deține funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Mureș.
De asemenea, deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica, fost consilier județean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, și calitatea de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat incompatibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.