Acasă Politic Armata a ramas acasa

Armata a ramas acasa

DISTRIBUIȚI

Cadre militare, secretari de stat, directori, consilieri, atasati militari… oameni importanti au fost prezenti ieri la Casa NATO, pentru a saluta intrarea Romaniei in randul tarilor membre ale aliantei. Atat pe holul Casei, cat si in sala prevazuta cu un mare ecran au defilat, pardon, misunat, printre reporteri, reprezentanti ai armatei, oamenii cei mai afectati de proaspatul statut al tarii. Cat timp au asteptat decizia NATO, oamenii in verde au schimbat impresii cu oamenii in costume, care erau solii ministerelor. Printre invitati, erau camuflati (in uniforma) si doi soldati americani.

Cand secretarul general NATO, sir George Robertson, si-a inceput discursul, toata lumea a tacut si s-a asezat pe scaune. In timpul discursului presedintelui ceh, Vaclav Havel, toti isi frangeau mainile. Lordul Robertson a revenit in prim-plan pentru a anunta numele tarilor invitate sa se alature aliantei. Cand acesta a rostit numele Romaniei, au fost cateva secunde de liniste, si… aplauze!! Havel a reluat numele tarilor… aplauze!! Au urmat -felicitari, multumesc, thank you, bravo, felicitari…- Sorin Encutescu, secretar de stat, a fost primul care a multumit in englezo-romana pentru felicitari. Tot el a fost primul care a dat declaratii presei, -pe hol… ba nu, pe scari… hai jos, sa se vada mai bine, ca nu mi se vede decat fruntea-. De la inceput, Encutescu ne-a luat o mare piatra de pe inima, spunand ca -romanii nu mai au de ce sa fie frustrati-. Acum, ca am -intrat-, problema fostilor securisti -este un element de zgomot. Tocmai am vazut ca nu ne-a afectat intrarea in NATO. Si apoi, ce inseamna securisti? (…) Daca ii consideram doar pe cei care au facut politie politica, sigur, este altceva. Dar si aici trebuie sa-i avem in vedere, sa-i identificam-, a comentat Encutescu. -Timpul va duce si la iesirea din sistem a celor care, intr-un fel sau altul, sunt considerati securisti-, a adaugat el.

Ce inseamna sa fi membru NATO? -Nu mai suntem ca tatarii, te sui pe cal, iti iei sabia si iti iei carne de unde-ti place- si nici -bata atomica n-o mai poti salta ca pe bata pe care o saltai sa dai cu ea in dusman-, a spus Mircea Mitran, ambasador.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.