Acasă Politic Banii europeni, angoasa lui Eneko Landaburu

Banii europeni, angoasa lui Eneko Landaburu

DISTRIBUIȚI

Mana dreapta a lui Gunter Verheugen, Eneko Landaburu, sustine proiectul de regionalizare, dar se abtine de la a da sfaturi sau a comenta in vreun fel acest lucru. Dupa ce cu o saptamana in urma ne critica, de la Bruxelles, spunand ca -Romania nu este capabila sa absoarba fondurile UE-, la Bucuresti Landaburu si-a inmuiat tonul.


Administratia si fondurile UE

Directorul general pentru extindere si negociator-sef in Comisia Europeana, Eneko Landaburu, a venit in Romania pentru a se asigura ca angajamentele luate de tara noastra in decembrie, la Copenhaga, pot fi tinute. Saptamana trecuta, aflat la Bruxelles, oficialul european a criticat dur tara noastra, spunand ca -Romania nu este capabila sa absoarba fondurile UE-. Receptivi, reprezentantii guvernului roman au pregatit speech-uri prin care sa arate ca suntem pregatiti -de absorbtie-. -Luam toate masurile necesare pentru a atinge obiectivul nostru comun de aderare la UE in 2007. Romania este pregatita sa raspunda provocarii administrarii unor fonduri marite de la UE si aplicarii politicii acesteia pe teritoriul ei-, a declarat Hildergard Puwak, ministrul integrarii europene, la intalnirea cu Landaburu. Reprezentantul Comisiei Europene a aflat ieri dimineata ca anul acesta si in anul urmator va creste numarul functionarilor publici. In 2003 vor fi create 1.300 de noi posturi, iar in 2004 vor ajunge la 6.000. -Am aflat abia azi-dimineata, nu pot sa comentez. Voi transmite si la Bruxelles aceasta masura si apoi voi comenta-, dar s-a aratat bucuros sa afle ca -au fost luate masuri pentru a consolida si a face credibile transformarile pentru imbunatatirea reformei adminstrative-. El a atras atentia ca administratia este slaba si trebuie sa se amelioreze, la fel si gestionarea banilor comunitari, un miliard de euro pana in 2006. Oficialul si-a nuantat, ieri, afirmatiile dure facute cu cateva zile in urma, spunand ca, de fapt, a atras atentia asupra necesitatii ca fondurile sa fie utilizate eficient si Comisia Europeana -insista- pe langa guvernul de la Bucuresti ca fondurile UE, -banii contribuabililor din tarile membre-, sa fie cheltuite mai eficient de Romania.

-Mi se pare normal sa fiu preocupat si exigent-, a comentat Landaburu si a explicat ca sefii CE trebuie sa -dea socoteala- in fata Parlamentului European pentru folosirea fondurilor, tot asa cum ministrul integrarii, Hildegard Puwak, trebuie sa prezinte activitatea sa legislativului roman. In opinia lui Landaburu, proiectele Romaniei de utilizare a fondurilor trebuie sa corespunda obiectivelor si cerintelor Uniunii Europene. -Vom vedea daca ele coincid. Va fi sarcina esentiala a activitatii noastre-, a spus el. Capacitatea de atragere a banilor trebuie intarita printr-un control mai eficient al fraudelor fiscale, dar si un management mai bun al proiectelor.

Regionalizarea… no comment

Vizita reprezentantului CE are loc la cateva zile de la lansarea dezbaterilor pe tema regionalizarii Romaniei. Acesta idee este considerata de catre Landaburu un -mijloc excelent- pentru a-i apropia pe cetateni de politicieni. Astfel s-ar crea o relatie mai stransa intre alesi si alegatori. Oficialul nu a vrut sa-si exprime parerea despre cum ar trebui pus in practica acest proiect. El a precizat ca una dintre regulile UE este ca fiecare tara este suverana, iar forul european nu doreste sa intervina in decizii interne. -CE nu este un guvern central, nu vrem sa intervenim in probleme de ordin administrativ. Fiecare guvern actioneaza in functie de propria cultura, organizare si situatie-. El a dat exemplul sistemelor diferite din Europa, de la prefectii care conduc departamentele in Franta pana la premierii landurilor federale din Germania.

Landaburu a refuzat sa comenteze tema modificarii sistemului electoral din Romania, spunand doar ca, de exemplu, -sistemul nominal de noi (Spania – n.r.) este mai bun ca cel din Franta sau din Anglia-.

Directorul general pentru extindere al CE a reamintit ca forurile europene cer in continuare ca Romania sa faca eforturi pentru ca administratia si justitia sa functioneze eficient. El spera ca negocierile de aderare pe capitole sa se incheie in urmatoarele luni. -Am ajuns la un nivel la care procesul extinderii este ireversibil-, a spus Landaburu, -Uniunea Europeana va fi gata sa primeasca Romania ca membru in 2007. Depinde de tara dumneavoastra ca acest lucru sa se intample-. Oficialul a subliniat faptul ca Romania trebuie sa se bazeze pe un consens politic cat mai bun, pentru ca -aderarea nu este afacerea unui singur partid, nici chiar a unui guvern, ci a intregului popor-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.