Acasă Politic -Basarabia e pe butuci-

-Basarabia e pe butuci-

DISTRIBUIȚI

De cand a fost eliberat si si-a preluat postul de senator al Romaniei, patriotul basarabean Ilie Ilascu lupta, cu o mai mare indarjire, pentru cauza sa si a colegilor sai de detentie. Chiar daca nu a reusit sa-l induplece pe presedintele Vladimir Voronin sa accepte ca Republica Moldova sa se judece la Strasbourg cu Federatia Rusa, Ilascu continua sa sustina ca Transnistria este o fictiune. El crede, totodata, ca recunoasterea oficiala de catre Romania a Republicii Moldova a fost o greseala, iar incheierea tratatului cu URSS, in 1991, a fost precipitata.

– Credeti ca, in cele din urma, va accepta sau nu Chisinaul propunerea de a se alatura dumneavoastra impotriva Federatiei Ruse, in procesul pe care l-ati intentat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului?

– Dintotdeauna, am crezut ca autoritatile basarabene isi vor da seama ca au intrat intr-o cursa raspandita de catre Rusia si, drept urmare, le-am intins o mana de ajutor. Eu mi-am facut datoria, ca cetatean al Basarabiei, si am sesizat incalcarile drepturilor omului. Si am mai spus de multe ori ca asa-zisa republica transnistreana este o fictiune. Mai mult decat atat, am dorit ca, in procesul de la Strasbourg, Republica Moldova sa nu apara alaturi de Rusia ca parte parata. Bineinteles ca, atunci cand am facut aceasta propunere, am pus cateva conditii, legate in principal de eliberarea colegilor mei de suferinta, inchisi in temnitele transnistrene. Dupa cum se stie, intr-o conferinta de presa recenta, sustinuta la Chisinau, domnul presedinte Voronin s-a purtat foarte obraznic fata de mine si a respins propunerile mele.

– Ce argumente a invocat?

– Presedintele Voronin a dat vina pe mine, considerand ca eu sunt principalul responsabil pentru tergiversarea eliberarii colegilor mei de detentie, pentru ca nu am vrut in ruptul capului sa-mi retrag cererea de la CEDO impotriva Rusiei. Domnia-sa sustine ca, astfel, s-ar fi rezolvat problema. Mai mult, a afirmat ca s-au blocat toate tratativele intre Chisinau si Tiraspol, pentru ca, desi Voronin si cu Iliescu au negociat si s-au inteles candva, nu stiu cand, ca ii elibereaza pe cei trei colegi ai mei, doar cu conditia ca eu sa-mi retrag acuzatiile de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Eu am aflat insa de aceasta conditie abia acum o saptamana si ceva, cand am fost la Chisinau. Mie nu mi-a spus nimeni de aceasta conditie, desi am vorbit, nu o data, cu domnul presedinte Iliescu. Presedintele Voronin a spus numai neadevaruri. Daca exista o astfel de conditie, sunt sigur ca imediat autoritatile romane mi-ar fi spus de ea sau macar imi dadeau de inteles ca a fost intr-adevar o asemenea intelegere. In concluzie, domnul Voronin a pus toata impotenta lui pe seama mea, aratand ca de aceea nu poate rezolva problemele din Transnistria.

– Considerati ca Legea privind minoritatile nationale, votata recent in Parlamentul de la Chisinau, ar putea afecta grav relatiile dintre Romania si Republica Moldova?

– Toata aceasta forfota care se face in jurul acestei legi este ceva artificial. Acolo nu se vorbeste despre minoritatea romana si nu este specificat ca romanii sunt minoritari. In lege se prevede, negru pe alb, ca moldovenii se afla in minoritate. Eu agreez pozitia autoritatilor din Romania, a domnilor Iliescu, Geoana si Nastase, care au dreptate cand afirma ca noi, in Romania, socotim ca moldovean si roman sunt notiuni sinonime. Ma rog, daca unora le place sa-si spuna moldoveni, nu au decat sa o faca. De fapt, nu s-a schimbat nimic fata de vechile reglementari. Se stie doar ca in 1994 s-a prevazut, in articolul 13 din Constitutia Republicii Moldova, ca exista poporul moldovenesc si limba moldoveneasca. Sunt sigur ca si de acum inainte se vor face speculatii. Mai grav este ca, prin aceste speculatii, se incearca distragerea atentiei de la problemele economice ale republicii, care sunt foarte grave. Basarabia este pusa pe butuci si nu se vede nici un licar ca se va redresa ceva in economie. Bineinteles ca se gasesc diferite pretexte si pot aparea si mai multe asemenea legi care sa inraiasca lumea, sa creeze dihonie intre etnii, religii si altele. Comunistii sunt experti in aceasta privinta.

– Exista sau nu o limba moldoveneasca?

– Nu. Ea nu exista. Trebuie sa pricepem cu totii ca este vorba de un joc politic. Doar ziaristii mai speculeaza pe aceasta tema. In Basarabia se stie ca toti elevii din 1990 incoace invata limba romana. In scoli se preda limba romana. Pe manuale scrie foarte clar ca sunt de limba romana. Chiar si rusii, cand fac angajari prin mica publicitate, vor ca angajatii lor sa cunoasca limba romana si nu amintesc nimic de asa-zisa limba moldoveneasca.

– Cum ar putea fi impiedicata oficializarea limbii ruse de catre comunistii aflati la putere?

– Nu cred ca se poate, pentru ca, pana la urma, este un joc politic acceptat de toti. Vrem, nu vrem, comunistii au venit la putere pe cale democratica. Oamenii i-au acceptat si i-au votat nu din considerentul de a introduce limba rusa, ci pur si simplu pentru ca, pana in 1990, cand tot comunistii detineau puterea in Basarabia, se traia mai bine, cu mult mai bine. Astazi, nivelul de viata este foarte scazut. Oamenii au votat comunistii din disperare, pentru ca sunt saraci. Cu toate acestea, nu exista premise de redresare a economiei dupa metodele comunistilor. Ei incearca sa imbine doua notiuni care se bat cap in cap: economia de piata si economie socialista. E un fel de struto-camila. Nici vorba de reforma.

– Cum ar trebui sa actioneze Bucurestiul pentru a-si apropia Republica Moldova, indepartand-o din sfera de influenta ruseasca? -Legitimatia de roman- ar putea fi o solutie?

– Din pacate, guvernarile care s-au perindat pana acum la putere in Romania au facut putine lucruri pentru apropierea Basarabiei. Chiar cea care tocmai a trecut. Eu am mizat foarte mult pe guvernarea Constantinescu, insa a facut mult rau miscarii noastre de eliberare. Nici Ceausescu, cand era la putere, nu s-a comportat asa. Este clar ca toate partidele din Romania sunt indreptate catre Occident, catre structurile euro-atlantice. Pe cand, in Republica Moldova, sunt doar cateva partide care merg pe aceeasi linie, ca si partidele din Romania. Comunistii, care sunt majoritari in Parlament, sunt indreptati spre Est. I-am propus primului-ministru Adrian Nastase ca banii care au fost alocati pentru inzestrarea cetatenilor Republicii Moldova cu pasapoarte moldovenesti in vederea securizarii granitei de est a Romaniei sa fie cheltuiti pentru acordarea gratis de pasapoarte romanesti. PRM m-a sustinut in aceasta privinta, dar noi suntem un partid de opozitie si nu am fost bagati in seama. In 1940, Romania, ca tara-mama, nu a fost in stare sa ne apere impotriva suvoiului sovietic si, atunci, cetatenii romani din perioada interbelica au ramas cu pasaporte care nu mai erau valabile dupa 28 iunie 1940. Romania este datoare acum sa repare nedreptatea din acele timpuri si sa dea pasapoarte, pe gratis, urmasilor persoanelor din Basarabia care au fost vaduviti de pasapoarte romanesti.

– In actualele conditii, vedeti posibila incheierea unui tratat bilateral dintre Romania si Republica Moldova?

– Nu, si sunt categoric impotriva. Noua nu ne trebuie un tratat intre o parte a Romaniei si o alta parte. Se pot incheia insa protocoale de colaborare intre ministere, in chestiuni de invatamant, sanatate, burse. Un tratat bilateral ne va aduce numai rau. Comunistii de dincolo de Prut nu vor permite niciodata includerea in tratat a unor texte care sa dezavueze Pactul Ribbentrop-Molotov privitor la anexarea Basarabiei de catre URSS.

– Romania a fost insa prima tara care a recunoscut oficial Republica Moldova ca stat independent.

– Aceasta a fost o mare greseala. Pe mine ma acuza multi ca am luptat pentru independenta Republicii Moldova. Da, eu am luptat in Transnistria pentru independenta si integralitatea Republicii Moldova, cu o singura conditie, aceea de a se rupe de imperiul rus. Dupa o perioada de tranzitie, provizorie, pasul ce urma a fi facut era reunificarea, asa cum a fost in 1918. Cine a iscalit atunci, in 1991, acel tratat cu Uniunea Sovietica s-a cam grabit.

– Domnul Iliescu a semnat, daca va aduceti aminte…

– Eu stiu ca domnul Iliescu, dar nu am vrut sa-l numesc, pentru ca ce a fost, a fost! Ma gandesc ca dansul a avut aceeasi pozitie ca si mine, de a rupe acel teritoriu de Uniunea Sovietica, iar pe urma tragand nadejde ca populatia va constientiza in Basarabia si se va uni pe cale pasnica cu Romania, prin referendum ori prin alte metode, nu prin violenta. Din pacate, in toti acesti ani, in Republica Moldova nu a existat electorat si nu exista nici in prezent. Daca intelectualitatea sau cei de la oras mai pricep cate ceva, mentalitatea celor din satele basarabene este invechita, pentru ca nu exista mijloace reale de informare. Pur si simplu, ei ii asculta doar pe cei aflati la putere. Iar in Basarabia, 70% din populatie traieste la tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.