Acasă Politic Băsescu: după summit și România are planuri de contingență și de acțiune...

Băsescu: după summit și România are planuri de contingență și de acțiune în caz că este atacată

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a declarat duminică, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că în urma Summit-ului NATO de la Newport și România va avea plan de contingență și planuri de acțiune în cazul unor atacuri de tip terestru, aerian sau naval.
Șeful statului a amintit că România și Bulgaria, spre deosebire de Polonia și statele baltice sau Turcia care au astfel de planuri de contingență și de acțiune în cazul în care vor deveni ținta unor atacuri, nu aveau astfel de măsuri luate pentru că erau considerate „țări în afara riscului de a fi atacate militar”.

„Modificarea după acest summit este că și România are acum un plan de contingență, de acțiune, în condițiile în care este atacată. Aceste scenarii vizează varianta atacului României de pe mare, atac terestru, atac de aviație, iar planul de acțiune vine și dă soluțiile de apărare a României alături de forțele ei armate”, a afirmat președintele. El a subliniat că țările aliate vor acoperi, în baza principiului solidarității, costurile unor operațiuni militare de apărare a României, așa cum și țara noastră a suportat costurile prezenței militarilor săi în Afganistan.

„România este în momentul de față, în urma deciziilor de la acest Summit, o țară care va fi apărată în orice scenariu în care va fi atacată. În cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO și cele naționale trebuie să elaboreze disponibilitățile de forțe în cadrul Alianței pentru ca România să fie apărată în oricare dintre scenariile în care ar fi atacată sau ar putea să îi fie afectată integritatea teritorială și suveranitatea”, a afirmat președintele Băsescu.

El a spus că argumentele invocate de România pentru obținerea acestor planuri de răspuns au fost și unele vechi, dar și unele noi, plecând de la lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre care „sunt controlate de Rusia și ar fi putea fi reîncălzite”, continuând cu prezența la Sevastopol a flotei ruse, care deține inclusiv nave de desant ce pot ajunge în șase ore pe țărmul României, dar și evenimentele din Ucraina care „au fost un argument formidabil că Federația Rusă poate desfășura acțiuni iraționale”.

Băsescu a subliniat că în proporție de 99,99% nu se poate produce un atac al Federației Ruse la adresa României, dar trebuie ținut cont și de acel procent de 0,01%. „Ca șef de stat nu am dreptul să nu iau în considerație această situație de iraționalitate”, a afirmat el, adăugând și că un alt argument în privința elaborării acestor planuri este și „conceptul Novorussia” pe care nu l-a folosit în argumentația de la Summit-ul Alianței, deși l-a afirmat anterior cu alte ocazii, iar acum a fost confirmat de un lider al separatiștilor din sud-estul Ucrainei care a spus că obiectivul lor este să ajungă la frontiera României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.