Acasă Politic Berlusconi ii cere lui Nastase sa dea liber la adoptii

Berlusconi ii cere lui Nastase sa dea liber la adoptii

DISTRIBUIȚI

Dupa vizita de saptamana trecuta la prietenul sau Silvio Berlusconi, premierul Adrian Nastase anunta ca Romania spera sa mai incheie, pana la sfarsitul acestui an, unul sau doua capitole de negociere cu Uniunea Europeana, cu ajutorul presedintiei italiene a UE. Insa se pare ca Italia nu este dispusa la gesturi filantropice, la scurt timp de la vizita, trimitandu-i lui Nastase o scrisoare, prin care ii cere deblocarea cat mai rapida a adoptiilor internationale. Adica, exact ceea ce ar atrage oprobiul UE.


-Tiruri- incrucisate

Presa din -Cizma- a anuntat ca premierul italian, Silvio Berlusconi, i-a trimis o scrisoare omologului sau roman, Adrian Nastase, cerand deblocarea cat mai rapida a adoptiilor internationale, astfel incat dosarele de infiere in Italia a 100 de copii romani sa fie finalizate in timp cat mai scurt. -Redattore Sociale- si -Il Tempo- relateaza ca Silvio Berlusconi i-a cerut in mod oficial premierului Adrian Nastase deblocarea dosarelor de adoptie internationala, suspendate o data cu introducerea de catre autoritatile de la Bucuresti a moratoriului guvernamental in domeniu. In acelasi timp, -Corriere della Sera- arata ca blocarea adoptiilor internationale face ca 100 de copii romani vizati de dosare de adoptie in Italia sa nu poata parasi centrele de ocrotire, desi le-au fost identificati parinti adoptivi in aceasta tara. Copiii si parintii adoptivi se cunosc deja, dar minorii nu pot fi adusi in Italia. -Din acest motiv, copiii vad in blocarea adoptiilor un al doilea abandon-, scrie -Il Tempo-.

O suta de copii, asteptati de Sarbatori in sanul familiilor italiene

Unii oficiali italieni sunt optimisi cu privire la rezolvarea rapida a acestei probleme. Ministrul italian pentru sanse egale, Stefania Prestigiacomo, a declarat ca dosarele privind copiii romani care sunt pe cale sa fie adoptati de familii italiene ar putea fi deblocate pana la sfarsitul acestui an. -In acest sens a intervenit si premierul Silvio Berlusconi, care, miercuri, s-a intalnit cu omologul sau roman, Adrian Nastase-, scrie si -Corriere della Sera-. Mai mult, o delegatie de parlamentari italieni s-a aflat in Romania, saptamana trecuta, incercand sa obtina deblocarea dosarelor in cauza, astfel incat cei 100 de copii care ar urma sa fie adoptati de familii italiene sa-si petreaca Sarbatorile de iarna in noile familii. Publicatiile citate sustin ca procedurile de adoptie a acestor copii au inceput in octombrie 2001, fiind suspendate in asteptarea unei noi legislatii romanesti in domeniu.

Inca un -embargou- incalcat?

Publicatiile mai sus mentionate sustin ca, dupa data de 21 iunie 2001, cand autoritatile romane au introdus moratoriul asupra adoptiilor internationale, 125 de copii romani au ajuns totusi in familii de italieni. In privinta adoptiilor internationale din Romania, din 20 de state considerate eligibile, Italia se afla pe locul trei, dupa Statele Unite (321 de adoptii) si Spania (178 de adoptii), adauga aceleasi surse. De altfel, SUA au facut si fac presiuni pentru ca Romania sa puna capat moratoriului referitor la adoptiile internationale, copiii romani fiind foarte cautati pentru adoptii mai ales de catre persoane din America.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.