Acasă Politic BOR cere ca dosarele ierarhilor si preotilor sa nu fie verificate

BOR cere ca dosarele ierarhilor si preotilor sa nu fie verificate

DISTRIBUIȚI

Biserica Ortodoxa Romana cere eliminarea din textul Legii Ticu a prevederilor art. 2 lit. t, care include ierarhii bisericii, preotii si sefii cultelor religioase recunoscute de stat, in categoria persoanelor ce pot fi verificate in legatura cu posibila colaborare cu Securitatea. Patriarhia a trimis, ieri, Comisiei SRI aceasta propunere. Potrivit unor surse din interiorul comisiei, argumentul principal al BOR se refera la incalcarea principiului autonomiei bisericesti, principiu recunoscut de trei acte normative esentiale: Constitutie, Legea pentru regimul general al cultelor religioase si Statutul pentru organizarea si functionarea BOR.

Pe de alta parte, PS Vicentiu, episcop vicar patriarhial, a apreciat ca -interventia BOR in privinta Legii privind accesul la propriul dosar a fost inteleasa gresit, singura obiectie a clericilor BOR referindu-se la discriminarea crunta a cultelor religioase in raport cu celelalte categorii sociale-. El precizeaza ca slujitorii cultelor religioase sunt singurii cercetati in totalitate, incepand cu seful bisericii si pana la ultimul preot, in timp ce, in cazul tuturor celorlalte categorii sociale, sunt cercetate doar persoanele din conducerea institutiilor respective.

Dinescu ameninta cu demisia din CNSAS

Membrii CNSAS sunt nemultumiti de modificarile pe care Comisia SRI intentioneaza sa le aduca Legii privind accesul la propriul dosar, in special de cea legata de eliminarea textului care prevede sa fie facuta publica eventuala colaborare cu fosta Securitate a clericilor cultelor religioase. Comisia SRI este de parere ca nu trebuie dezvaluite numele preotilor care au colaborat cu fosta Securitate. -Declaratiile privind amendarea Legii Ticu au fost facute doar de unii membri ai comisiei. Noi asteptam o intrevedere cu presedintele comisiei, pe care nu am reusit sa il contactam-, a declarat presedintele colegiului, Gheorghe Onisoru. El a subliniat insa ca propunerile de modificare a legii inaintate de membrii CNSAS nu au nici o legatura cu cele promovate de Comisia SRI. Ceva mai suparat, Mircea Dinescu si-a reiterat decizia de a demisiona din CNSAS daca propunerea Comisiei SRI va fi adoptata de Parlament. -Cred ca este spre binele bisericii ca preotii care au fost securisti sa fie deconspirati. Oamenii vor avea cu atat mai multa incredere in biserica daca vor sti ca nu mai sunt turnatori printre cei carora se spovedesc-, a spus Dinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.