Acasă Politic Ca-n vremurile bune, PDSR isi trece bugetul cu voturile PRM

Ca-n vremurile bune, PDSR isi trece bugetul cu voturile PRM

DISTRIBUIȚI

Comisiile reunite de buget-finante nu acceptasera ieri, pana la pranz, nici un amendament de fond, formulat individual de parlamentari sau de unele comisii de specialitate, care avizasera bugetul de stat. Propunerea liberalilor de suplimentare cu 6% a veniturilor bugetare, pe baza unei executii mai bune a bugetului, a fost considerata de neacceptat de catre ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, si de reprezentantii PDSR. Acestia nu au acceptat nici cererea PD de marire a coeficientului sectorial pentru stabilirea salariilor demnitarilor, desi veniturile acestora vor creste comparativ cu anul trecut.

Veniturile raman aceleasi

Bugetul de stat pe anul 2001 se stabileste la venituri in suma de 153.116,4 miliarde de lei, iar la cheltuieli, in suma de 194.422,2 miliarde de lei, cu un deficit de 41.305,8 miliarde de lei, au stabilit ieri senatorii si deputatii din Comisiile de buget-finante. Liberalii Paul Pacuraru, Eugen Nicolaescu si Dan Constantinescu cerusera, printr-un amendament, majorarea cu 6% a veniturilor bugetare, pe baza unei executii a bugetului. Presedintele Comisiei de buget din Camera, deputatul PDSR Florin Georgescu, si ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, au combatut puternic acest amendament, sustinand ca reprezentantii PNL se bazeaza pe un raport al Curtii de Conturi din 1998 si 1999, in care se arata ca executia bugetara a fost defectuoasa. Mai mult, Florin Georgescu le-a adus aminte liberalilor ca, in acea perioada, au participat la guvernare si, probabil, acum -isi fac autocritica-.

Desi nu a fost de acord cu suplimentarea veniturilor bugetare, ministrul Tanasescu este sigur ca, in acest an, vor fi recuperate 400 miliarde de lei din restantele existente la incasarea impozitului pe venit. El a precizat ca, la sfarsitul anului 1999, restantele erau de 1.500 miliarde de lei, din care au fost incasate numai 600 miliarde de lei. Tanasescu a mai spus ca pe primele luni ale acestui an au fost incasate lunar 36-40 miliarde de lei.

Silenzio stampa printre parlamentari

Deputatii PD Paula Ivanescu si Gheorghe Barbu au propus, la articolul 13 din Legea bugetului, fara succes insa, majorarea salariilor demnitarilor, prin cresterea indicatorului de prioritate intersectoriala de la 0,62 la 0,75, modificarea fiind asumata de catre Comisiile de munca. Desi amendamentul nu a trecut, salariile demnitarilor alesi sau numiti se vor majora totusi. Astfel, potrivit articolului respectiv, incepand cu luna publicarii bugetului in MO, valoarea de referinta universala, utilizata pentru determinarea valorii de referinta sectoriala si a indemnizatiilor si salariilor de baza ale persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, este de 2.444.000 lei, iar indicatorul de prioritate sectoriala este de 0,62. Fata de 2000, ultimul indicator ramane la aceeasi valoare. In schimb, creste valoarea de referinta universala. Parlamentarii din Comisiile de buget au evitat sa spuna cat reprezinta acest indicator in momentul de fata, fie din nestiinta, fie din rea-vointa. Cei care si-au mai amintit cate ceva pretind ca acesta ar fi de 1.400.000 lei sau de 1.800.000 lei. Cert este ca salariile demnitarilor vor creste substantial sau chiar se vor dubla pentru unii dintre acestia. In prezent, salariul unui deputat sau senator, fara a include indemnizatiile pentru functii sau sumele forfetare, in cazul deputatilor este de aproape 12 milioane lei net, la un venit lunar de 18 milioane lei brut. Lefurile parlamentarilor ar putea ajunge, potrivit unui senator ce nu a dorit sa fie citat, in jurul a 23-24 milioane de lei. In aceeasi proportie vor creste si salariile celorlaltor demnitari, presedinte, prim-ministru, ministri, prefecti, primari, magistrati etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.