Acasă Politic Cât valorează Dușa pentru SUA și NATO

Cât valorează Dușa pentru SUA și NATO

DISTRIBUIȚI

 

Adesea în presă se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. E o axiomă. Vizita vicepreședintelui SUA Joe Biden la București a fost comentată și răscomentată din perspective politice și strategice determinate de conflictul din Ucraina și de necesitatea SUA de a avea un partener stabil și credibil în zonă. De asemenea, Joe Biden , după model american, a ieșit în Centrul Vechi cu soția, a mâncat paste și înghețată și i-a salutat cordial pe cei câțiva vizitatori care au îndrăznit să-l abordeze. Și a vorbit foarte mult, în toate discursurile , despre statul de drept, despre lupta împotriva corupției, despre succesul ANI și al DNA și despre transparență. Dincolo de discursuri, poze de PR politic și îmbrățișări prietenoase cu președintele Traian Băsescu, există aceea imagine care valorează chiar mai mult decât o mie de cuvinte. De fapt e vorba de mai multe imagini, succesive, surprinse în timpul discursului ținut la Baza aeriană de la Otopeni de onor ministrul român al apărării, silvicultorul absolvent de Ștefan Gheorghiu, Mircea Dușa. Îmbrăcat ca un activist de partid prăfuit și cu un discurs anii 80, într-un limbaj de lemn greu de reprodus, Dușa a stârnit nedumerire, plictiseală și într-un final mila oaspetelui american, toate extrem de vizibile chiar pe fața lui Joe Biden, care a participat la eveniment într-o jachetă de piele, de tipul celei purtate de Tom Cruise în Top Gun. Discursul lung, plictisitor, îmbâcsit și plin de clișee pe care-l citea nădușind Dușa, l-a determinat pe Biden să-și verifice de vreo două trei ori telefonul , să privească plictisit și nedumerit spre ministrul apărării, uitându-se într-un final și peste umărul acestuia la paginile numeroase pe care le citea demnitarul pesedist. Această ultimă imagine i-a determinat pe cârcotașii de pe Facebook să concluzioneze că grimasa a apărut pe fața lui Biden după ce acesta a văzut că foile cu discursul lui Dușa purtau antetul academiei de activiști Ștefan Gheorghiu. Săracu Dușa! Probabil Biden a aflat și el că are nopțile timorate de tot soiul de OZN-uri care-i violează spațiul aerian și l-a compătimit onest.

 

De altfel, Dușa probabil nici nu există la nivel de discuții serioase între România și parteneri strategici, cum sunt SUA și NATO. Obligați de protocol, înalții demnitari străini care ne vizitează țara se întâlnesc cu politrucul Dușa, absolvent de Ștefan Gheorghiu, dar nu-i rețin nici măcar numele. Poate doar figura umilă și servilă, total inadecvată unui ministru al apărării. Așa se face că secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, scria pe Facebook, chiar în ziua vizitei lui la București, săptămâna trecută, că ”e gata pentru o zi foarte încărcată, în București”, unde are întâlniri programate cu președintele Băsescu, cu premierul Ponta și cu miniștrii Corlățean și Dobrițoiu. Or, dacă chiar în ziua întâlnirii cu ministrul apărării naționale din România, secretarul general al NATO scria că acesta se numește Dobrițoiu, e clar cât valorează numele lui Dușa printre partenerii externi ai României. Nimeni nu-l cunoaște și probabil că cei care mai catadicsesc să-l salute și să-i adreseze vreo două cuvinte o fac din pură obligație protocolară, uitând în următoarele cinci minute și figura și numele ocupantului portofoliului de ministru al apărării în cabinetul Ponta 3.

 

Acestea sunt consecințele asumate ale numirii într-o funcție extrem de importantă, cum este cea de ministru al apărării, mai ales în contextul regional actual, a unui politruc sadea, fără strategie și viziune, capabil doar să execute ordinele politice ale șefilor de partid și să organizeze spectacole cu delfinii-spioni ai armatei americane…

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.