Acasă Politic CCR: Băsescu reprezintă România la Consiliul European

CCR: Băsescu reprezintă România la Consiliul European

DISTRIBUIȚI

CCR a respins astăzi sesizarea lui Victor Ponta despre conflictul referitor la participarea la Consiliul European. Probabil avertizat de vreo sursă(cu mustață) de la CCR Ponta a încercat să braveze înainte de pronunțare:

„Eu am cerut Curții Constituționale pentru viitorul președinte al României, pentru viitorul prim-ministru să stabilească un cadru foarte clar, ca să nu mai avem conflicte. Nu se referă la actualul președinte, pentru că dânsul oricum nu o să respecte decizia Curții. Eu vorbesc de noiembrie (…), din noiembrie să nu mai vadă partenerii noștri externi un conflict între președinte și premier legat de Consiliul European. Mi-am dorit să pregătim anii care urmează într-un mod în care România să fie reprezentată serios”, a explicat șeful Executivului, care a participat la ședința publică a CCR legată de sesizarea sa.

În opinia sa, atunci când discuțiile de la Consiliul European cad în atribuțiile Guvernului, președintele ar trebui să cedeze mandatul în favoarea premierului.

„Curtea a decis că atunci când este vorba de agenda care ține strict de atribuțiile Guvernului, mandatul să nu poată fi refuzat de către președinte. Eu am cerut președintelui mandat și sper ca pe baza deciziei Curții să nu mai avem conflicte în viitor”, a adăugat Ponta.

Premierul a invocat prevederile Deciziei nr.449 din 6 noiembrie 2013 a CCR, care în opinia sa i-ar da dreptate.

„Citez: ‘Curtea subliniază faptul că puterea de apreciere a președintelui nu este una nelimitată sau arbitrară, ci aprecierea în concret trebuie să țină cont de anumite criterii obiective, precum: (1) autoritatea publică cea mai bine poziționată în raport cu subiectele abordate în cadrul Consiliului European”. Aici, președintele nu contestă faptul că Guvernul este cel care desemnează comisarul european și ceilalți membri ai Comisiei. „(2) poziția președintelui României sau a prim-ministrului asupra acestor subiecte să fie legitimată de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului”. Și aici, eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. „(3) dificultățile pe care le implică sarcina implementării celor stabilite în cadrul Consiliului European”. Or, aici, lucrurile sunt foarte clare: dacă președintele merge și propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie. Dacă eu sunt cel care trebuie să desemneze comisarul, mi se pare normal ca eu să particip la negocieri”, a mai spus premierul Victor Ponta.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.