Acasă Politic CEDO a inregistrat reclamatia PRM privind fraudarea alegerilor prezidentiale

CEDO a inregistrat reclamatia PRM privind fraudarea alegerilor prezidentiale

DISTRIBUIȚI

Presedintele Ion Iliescu nu-si poate petrece in tihna concediul, fiind bantuit de spectrul -fantomei- lui Vadim din turul al doilea al bataliei pentru Cotroceni. Curtea Europeana a Drepturilor Omului l-a instiintat pe liderul PRM ca reclamatia sa referitoare la fraudarea alegerilor prezidentiale va fi examinata cu privire la -admisibilitatea cererii-, chestiune pe care C. V. Tudor o vede deja ca pe o mare victorie impotriva actualului sef al statului. El se insala insa!

-Un eveniment de o importanta…-

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, va anunta astazi opiniei publice un -eveniment de o importanta exceptionala-. Sub acest titlu, un comunicat al Biroului de Presa al PRM precizeaza ca -senatorul C. V. Tudor a fost anuntat ca Prima Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg a admis plangerea depusa de el la 25 februarie impotriva fraudarii alegerilor prezidentiale-. Mai jos insa este citat un fragment din documentul primit de la Strasbourg, care nu demonstreaza ceea ce liderul PRM sustine. Astfel, se precizeaza ca -in baza Regulamentului interior al Curtii, un raportor ales dintre judecatorii acesteia va proceda la o examinare prealabila a cererii dumneavoastra si va face un raport catre Curte cu privire la admisibilitatea cererii. Curtea va examina cazul dvs. de indata ce va fi posibil-. Cu alte cuvinte, asupra cererii reclamantului se va decide daca aceasta va fi sau nu admisa spre dezbaterea CEDO.

PRM sustine ca cererea a intrat deja in proceduri

O astfel de interpretare, insa mai nuantata, o da si unul dintre juristii PRM, Lucian Bolcas, liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor. El spune ca procedura de la Strasbourg prevede ca plangerile sa fie examinate in privinta admisibilitatii spre a vedea daca -s-au epuizat toate procedurile din tara de origine sau daca cererea se incadreaza intr-unul dintre articolele care se refera la Conventia Europeana a Drepturilor Omului-. Prima conditie este indeplinita. PRM a contestat in Romania, la Curtea Constitutionala, alegerile din cel de-al doilea tur de scrutin, insa Curtea a considerat ca fiind nefondata sesizarea lui Vadim. Lucian Bolcas sustine totusi ca desemnarea unui raportor ales dintre judecatorii CEDO, care sa dea -verdictul- asupra admiterii spre dezbatere a plangerii, inseamna totusi -intrarea in procedurile Curtii-. Mai mult, el pretinde ca -sunt intrunite toate conditiile de admisibilitate-, iar Curtea va dezbate in cele din urma plangerea, pentru ca -in raportul ce va fi intocmit vor fi puse in discutie toate problemele ridicate de noi-.

Potrivit lui Bolcas, PRM a contestat incalcarea drepturilor omului privind dreptul la alegeri libere prin fraudarea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, dar si -impunerea unui candidat in cursa electorala in conditiile in care se afla la al treilea mandat-. Deputatul PRM sustine, in sprijinul celei de-a doua parti a contestatiei, ca Ion Iliescu a jurat pe Constitutie, in calitate de presedinte al tarii, de trei ori.

Sesizarea din februarie, primita in iunie si inregistrata in iulie

In documentul de la Strasbourg, cu data de 17 iulie 2001, se mai arata ca cererea liderului PRM a fost inregistrata in aceeasi zi cu numarul de dosar 71.652, la o luna si zece zile de la primirea reclamatiei, desi sesizarea s-a facut pe 25 februarie. De asemenea, se mai precizeaza ca -CEDO va examina cazul de indata ce va fi posibil. Procedura este in principiu scrisa si nu va trebui sa va prezentati personal decat daca sunteti invitat de catre Curte.-

La conferinta de presa de astazi, Vadim va anunta, potrivit comunicatului PRM, -strategia pe care o va pune in aplicare la acest proces fara precedent, cu ample semnificatii interne si internationale. La procesul desfasurat sub cupola Consiliului Europei se va afla, in sfarsit, ce mafie politico-financiara conduce Romania si cum a uzurpat Ion Iliescu functia de presedinte al tarii, pe care o detine ilegal si anticonstitutional, pentru a treia oara-.

Clasa politica nu se arata impresionata

Politicienii din celelalte partide sustin, la unison, ca liderul PRM da o amploare prea mare inregistrarii obisnuite unei cereri intr-o instanta de judecata. Deputatul PSD Adrian Severin sustine ca la CEDO nu exista o Prima Camera. Mai mult, el spune ca prima treapta jurisdictionala, respectiv o comisie care tria plangerile si le trimetea spre dezbatere Curtii, a fost desfiintata de cativa ani. -Sunt procesomani la toate instantele din lume si deci este posibil sa existe si la Strasbourg-, a mai afirmat Adrian Severin. Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a numit -o gogoasa- si -un tertip- comunicatul PRM. El a aratat ca instanta de la Strasbourg nu se poate substitui instantelor din tara, ci poate constata cel mult violarea unui articol al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, caz in care stabileste unele despagubiri. Daca deputatul PD, Liviu Negoita, nu a vrut sa comenteze in nici un fel -izbanda- PRM, liberalul Puiu Hasotti a declarat ca plangerea, o data admisa, urmeaza a fi discutata, dar aceasta nu inseamna ca aceasta va avea si urmari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.