Acasă Politic Cei patru ani de inchisoare ai lui Miron Cozma starnesc mila presedintelui

Cei patru ani de inchisoare ai lui Miron Cozma starnesc mila presedintelui

DISTRIBUIȚI

Induiosat de suferinta liderului minerilor, care sta de patru ani dupa gratii, presedintele Ion Iliescu i-a cerut Rodicai Stanoiu sa-i faca o sugestie privind gratierea lui Miron Cozma. Astfel, joi seara, de la Palatul Cotroceni s-a trimis o scrisoare catre Ministerul Justitiei prin care se cere avizul pe acest dosar. Desi legea nu il obliga pe seful statului sa se consulte cu ministerul, Iliescu a cerut de fiecare data parerea juristilor cand si-a exercitat clementa fata de un condamnat.

-Presedintele s-a gandit ca Miron Cozma sta deja de patru ani la inchisoare si, oricum, a considerat dintotdeauna ca pedeapsa sa a fost exagerata-, arata consilierul prezidential Serban Nicolae, sfatuitorul de incredere al lui Iliescu in ale justitiei. El a mai relevat ieri o anomalie tehnica a dosarului Cozma: faptul ca acesta a fost condamnat in principal pentru instigare la subminarea puterii de stat, desi nu exista nici o persoana pedepsita pentru savarsirea efectiva a faptei la care a instigat Cozma. -Purtator de stindard- al mineriadelor – cea din 13-15 iunie 1990 care a spart Piata Universitatii, cea din septembrie 1991, prin care a fost rasturnat Petre Roman din fruntea guvernului, si cea din 1999, cand s- a jucat soarta Cabinetului Radu Vasile – Miron Cozma a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la 18 ani de inchisoare pentru cea de-a doua mineriada.

Presedintele are, astfel, acoperire juridica daca va hotari sa-si asume riscurile negative ale acestei gratieri (care se poate aplica si asupra unei parti din pedeapsa, desi aceasta nu a intrat in practica lui Iliescu). Miza voturilor minerilor din Valea Jiului pentru PSD la urmatoarele alegeri nu sta in picioare in viziunea lui Serban Nicolae: -Daca asta voia presedintele, il gratia pe Cozma de acum doi ani, ca sa aiba timp sa se organizeze-. Iliescu nu are obligatia legala sa-si explice decizia si nici sa se pronunte intr-un termen. El va purta pe umeri toata raspunderea publica pentru iertarea lui Cozma care, prin organizarea mineriadelor, a prejudiciat serios imaginea Romaniei in lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.