Acasă Politic Centrul Bacaului, vopsit de cumatrul lui Seche

Centrul Bacaului, vopsit de cumatrul lui Seche

DISTRIBUIȚI

-Orice se poate spune despre Dumitru Sechelariu, dar nu ca n-ar fi gospodar-. Viorel Hrebenciuc facea aceasta afirmatie saptamana trecuta, cu ocazia conferintei de presa in care si-a dat demisia din functia de presedinte al organizatiei PSD Bacau. Tot domnul Hrebenciuc sarea in ajutorul -primarului-stadion-, atunci cand acesta a simtit ca i se clatina jiltul, facandu-i campanie electorala pe fata si ridicand in slavi -maretele realizari edilitare- care au avut loc in epoca Dumitru Sechelariu. Adevarul este ca, dupa cum a recunoscut si actualul primar Romeo Stavarache, Bacaul este un oras frumos. Iar ca la orice lucru frumos, oleaca de vopsea nu strica, mai ales daca se apropie nunta, in speta alegerile. Tocmai de aceea, nimeni nu a cracnit atunci cand, in august 2003, Consiliul local primea din partea primarului-stadion comanda sa voteze un proiect de -reparare fatade blocuri-. Ca vopseaua ajungea, astfel, marfa electorala, nu era pentru prima oara in Romania si nici macar in Bacau. Dar cand bidineaua este manuita de un neam de-al lui Sechelariu, iar proiectarea o face nevasta -barosanului- la preturi piperate, spiritul de mare gospodar al fostului edil dobandeste motivatii discutabile, despre care domnul Hrebenciuc ar fi trebuit sa stie mai multe.

Vopsele electorale si plati partiale

In luna august a anului trecut, primarul municipiului Bacau a avut o initiativa care purta, spun unii, un evident miros electoral: el a propus, iar Consiliul local a aprobat ca din pusca, -cosmetizarea- unui numar de 55 de blocuri de pe arterele principale ale orasului. Cladirile, construite in anii *60-*70 aveau, intr-adevar, vopseaua coscovita. Cum lui Dumitru Sechelariu ii place sa-mpuste mai multi iepuri dintr-odata, aceasta activitate de -cosmetizare- a Bacaului era menita sa-i aduca nu numai un plus de capital electoral, ci si de bani in conturile firmelor de care este legat direct sau indirect. Lucrarile de reparare, aprobate in doua transe de catre consilierii locali, pe 26.08.2004 si 31.03.2004, aveau sa coste buzunarele bacauanilor suma totala de 52,7 miliarde de lei, adica 1,3 milioane de euro.

Bani buni, din care prea-cuviosul Sechelariu, protejatul multor personaje din conducerea PSD, a profitat in doua moduri: direct, prin intermediul firmei de proiectari a sotiei sale, si indirect, prin intermediul firmelor de constructii ale unor neamuri mai indepartate.

Modelul, repetat de multe ori in Bacaul ultimilor ani, este simplu: in primul rand, lucrarea de proiectare a fatadelor blocurilor a fost castigata de General Proiect, institutul aflat in proprietatea lui Sechelariu si condus de sotia sa. Apoi, licitatia pentru executie a fost castigata, printre altele, si de o firma al carei patron este un cumatru de-al primarului Sechelariu. Cumatrul a subcontractat o buna halca din lucrare, dupa care a incasat banii de la primarie, dar a -uitat- sa plateasca o parte din suma datorata firmei care a efectuat lucrarile.

Sute de milioane pentru -supraveghere-

Astfel, anul trecut, a avut loc o licitatie prin care fostul Institut de Proiectari Judetean (IPJ), rebotezat General Proiect dupa ce-a intrat in -portofoliul primarului-, a castigat lucrarea de proiectare a repararii fatadelor unui numar de 55 de blocuri din Bacau. Dupa ce Consiliul Local Bacau a -centrat- cu comanda, singurul jucator de pe teren capabil sa finalizeze proiectarea – General Proiect – a dat cu capul si a inscris in bugetul primariei un gol de toata frumusetea. Pretul proiectarii se ridica la peste 1,2 miliarde de lei, in contextul in care General Proiect avea in propria arhiva toate proiectele constructiilor. Mai mult: in devizul firmei lui Sechelariu este inscrisa suma de opt milioane lei/cladire sub forma de -supraveghere asistenta tehnica-. Altfel spus, contribuabilii – prin intermediul primariei – au platit firmei lui Dumitru Sechelariu in jur de 400 milioane de lei pentru ca angajatii acestuia sa -supravegheze- vopselele si bidinelele.

Faza a doua a fost licitatia executiei, unde a participat si firma Egreta SRL. Pana sa devina -cumatra cu primarul-, aceasta companie a avut ca obiect de activitate jocurile mecanice. Patronul acestei firme, Marius Chiribau, este, dupa cum am zis, neam cu ex-primarul Sechelariu, lucru lipsit de importanta, daca nu ar exista serioase semne de intrebare in legatura cu suma platita de catre municipalitate catre Egreta SRL: 5,6 miliarde lei (circa 140.000 euro) pentru vopsirea fatadelor la cinci blocuri, in suprafata totala de 5.500 mp. Interesant e faptul ca, desi castigase o licitatie publica, Egreta SRL a reusit ceea ce primaria n-a fost in stare: sa gaseasca o alta firma, tot in Bacau, care sa presteze mai ieftin aceeasi treaba. Astfel, Egreta SRL a subinchiriat o parte din lucrare unei companii numite Alfa Const AG SRL, cu sediul tot in Bacau. Pretul cu care firma Alfa Const s-a angajat sa refaca fatadele a trei blocuri: numai 1,2 miliarde de lei, pentru o suprafata de 4.500 mp.

Banii (cei 5,6 miliarde de lei cat facea toata lucrarea) au fost virati de la primarie in contul Egreta SRL inca din primavara, Dumitru Sechelariu dand dovada ca e un bun platnic atunci cand semneaza facturi pentru cumatrul sau. In schimb, Egreta SRL nu a platit subcontractorului Alfa Const AG, pana la data actuala, decat 466 milioane de lei. Restul de aproape 800 de milioane, plus penalitatile datorate intarzierilor, constituie subiectul unor amanari explicate de -sutele de contracte semnate- de catre Marius Chiribau, dupa cum afirma acesta. Nici nu e de mirare ca domnul Chiribau e foarte ocupat. Firma sa a preluat distributia agentului termic furnizat de CET Bacau. Tot Egreta SRL a mai castigat, anul trecut, o licitatie pentru vopsirea altor cladiri din Bacau, si a modernizat sistemul de incalzire al Liceului PTTR, pentru suma de opt miliarde de lei. Un alt contract banos al firmei cumatrului lui Dumitru Sechelariu este lucrarea de alimentare cu gaze a unui cartier bacauan, suma primita din partea municipalitatii fiind de -numai- sase miliarde de lei.

Acum, la aproape trei saptamani dupa ce Sechelariu a fost alungat din primarie, lucrarile de reparare a fatadelor continua in centrul Bacaului. Noul primar si noul Consiliu local nu au sistat vopsirea cladirilor, poate si pentru ca, in mai toate cazurile, banii au fost deja platiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.