Home Politic Cetatenii vor pedeapsa cu moartea si Parlament unicameral

Cetatenii vor pedeapsa cu moartea si Parlament unicameral

DISTRIBUIŢI

In cadrul Forumului Constitutional, pentru propunerile care se refera la dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, 94% din romani au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea si doar 5,8% au sustinut inlocuirea pedepsei capitale cu detentia pe viata, adica mentinerea actualei forme a Constitutiei. -Este o reactie la realitate, dar nu poate fi luata in considerare; este o reactie la nesiguranta si violenta-, a declarat deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz, ieri, la Conferinta finala a Forumului Constitutional.

O alta propunere care a avut o larga sustinere a fost cea a Parlamentului unicameral, pentru care s-au pronuntat 87% din cetateni; mentinerea bicameralismului este dorita de 12%, dar dintre acestia doar jumatate vor mentinerea actualei formule, iar restul opteaza pentru un bicameralism asimetric, deci Camere cu atributii diferite. -Acolo unde sunt sisteme bicamerale, in putine cazuri vor unicameralism si invers; nu interpretati pastrarea celor doua Camere ca pe un conservatorism al parlamentarilor. Avem nevoie de un echilibru, de control. Calitatea clasei politice nu este la nivelul cel mai ridicat pentru a face lucruri dintr-o bucata, cu o Camera-, a explicat Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor si al Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei.

Un aspect care i-a mirat, dar si ingrijorat pe organizatori a fost propunerea a 66% din cetateni de a se interzice partidele si asociatiile constituite pe criterii etnice. 21% propun desfiintarea partidelor extremiste, dar o prevedere expresa la aceste partide ar implica si o definire clara a termenului de -extremist- pentru a nu lasa loc arbitrariului in viata politica si pentru a exista garantii contra desfiintarii abuzive a unei formatiuni politice.

Desi nu este reglementat prin Constitutie, sistemul electoral s-a regasit in multe dintre propunerile cetatenilor. 87% din acestea au cerut introducerea obligatorie a votului si amenzi pentru cei care nu se prezinta la vot. Pastrarea actualului sistem de alegere, respectiv prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat este sustinuta de 90% din parerile exprimate asupra acestui subiect, 8,6% preferand alegerea presedintelui de catre Parlament. In privinta prerogativelor prezidentiale, 92% din cei care si-au exprimat opiniile cer ca presedintelui sa i se acorde puteri sporite. Exista mai multe sugestii referitoare la durata mandatului, 62,5% propunand sa fie majorat la cinci ani. 21% au sugerat sase ani, iar 8%, un mandat de sapte ani.

Dintre opiniile cu privire la forma de guvernamant, 46,5% promoveaza trecerea la un regim de tip prezidential, iar 38,8% din opinii sustin monarhia constitutionala. Dintre cei care au facut propuneri referitoare la alegerea primului-ministru, 62,5% sustin alegerea acestuia prin vot direct, iar 37,5% propun alegerea acestuia de catre Parlament.

Propunerile vizand delegarea legislativa se axeaza pe doua cerinte: 88% solicita eliminarea posibilitatii Guvernului de a mai emite ordonante de urgenta si 13,4% cer ca Guvernul sa-si pastreze acest drept, dar situatiile sa fie strict si limitativ prevazute in Constitutie.

-Am descoperit o preocupare mult mai mare decat credeam a cetateanului pentru agenda politica. Ma asteptam ca oamenii sa puna mai mult accentul pe drepturile si libertatile fundamentale-, a comentat Bogdan Niculescu-Duvaz.

Timp de aproape patru luni, romanii si-au putut exprima parerile si au facut propuneri pentru modificarea Constitutiei. Ei au avut la dispozitie un site, www.forumconstitutional.ro, dezbateri in tara la care au participat reprezentanti ai societatii civile, carti postale gratuite, distribuite prin oficiile postale din tara, au fost cateva sute de persoane care si-au facut cunoscute opiniile prin scrisori adresate direct Forumului. Proiectul a fost initiat in luna iulie de Camera Deputatilor in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.