Acasă Politic Cinci ani la Cotroceni

Cinci ani la Cotroceni

DISTRIBUIȚI

Noul presedinte al Romaniei va ocupa biroul de la Cotroceni timp de cinci ani, prelungindu-si astfel sederea cu un an – daca parlamentul va valida decizia adoptata marti seara de Comisia constitutionala. Desi intelegerile politice anterioare au fost aruncate in aer, emisarii tuturor partidelor – cu exceptia PRM – au agreat aceasta modificare a legii fundamentale, considerand-o o chestiune de -igiena politica-. Inovatia legislativa se va aplica incepand cu mandatul urmator, neafectandu-l pe actualul locatar al Palatului Cotroceni, Ion Iliescu, care nu s-a implicat, de altfel, in aceasta dezbatere.

Hotararea a fost luata cu unanimitate dupa o trecere in revista a celorlalte constitutii europene – care a demonstrat ca majoritatea statelor (Franta, Germania, Portugalia, Grecia, Cehia, Polonia, Ungaria) merg pe formula de cinci. Romanii consacra mandatul de patru ani – o reteta minoritara imbratisata doar de Rusia si Letonia – care a asigurat suprapunerea alegerilor prezidentiale si parlamentare si, implicit, transferul de simpatie al candidatilor la presedintie asupra partidelor.

PNL si PD au fortat adoptarea raportului de modificare a regulamentului, cerand ca amendarea Constitutiei, text cu text, sa se faca in prezenta a doua treimi din numarul de deputati si cu -jumatate plus unu- din numarul de voturi. Anularea intelegerilor politice din toata aceasta perioada face ca batalia pentru Constitutie sa se mute la scena deschisa, adica in plen, ceea ce reduce sansele de transare a problemei in aceasta vara si, implicit, in acest mandat.

Propunerea pesedistului Ion Predescu de prelungire chiar pana la sase ani a mandatului prezidential nu a fost agreata marti seara de -constitutionabili-. El va sustine totusi amendamentul in plen, invocand faptul ca un mandat de cinci ani este prea scurt pentru ca seful statului sa poata aplica o politica unitara. Specialistul PD in domeniu, deputatul Emil Boc, arata ca, la limita, democratii ar putea -inghiti- sase ani, dar cu conditia sa nu mai existe al doilea mandat. De altfel, vicele PD a tinut la dezbaterile de marti seara sa se mentioneze ca formula nu priveste situatia actuala, fiind aplicabila la urmatoarele alegeri prezidentiale.

Liberalii au cerut – in urma consultarilor din aceeasi zi cu seful lor, Theodor Stolojan, care s-a deplasat la parlament – sa conditioneze votul lor de modificarea regulamentului. Democratii au avut si ei acelasi mandat, pledand pentru un cvorum de sedinta de doua treimi si pentru adoptarea noilor texte constitutionale cu votul a -jumatate plus unu- din numarul total de parlamentari. Opozitia vrea astfel ca legea fundamentala sa nu se modifice cu sala goala, iar mobilizarea sa nu se faca doar la votul final, cand se cer doua treimi, conform actualei Constitutii.

Deputatul PNL Ovidiu Draganescu arata ca liberalii vor sustine doar modificarile legate de integrarea in UE si NATO plus mandatul prezidential, daca celelalte cerinte ale lor nu vor fi adoptate. Printre acestea se numara separarea atributiilor celor doua Camere – urmand ca Senatul sa se ocupe doar de politica externa – si excluderea limbii minoritatilor din documentele folosite in justitie.

Deputatul Emil Boc afirma ca PD va vota, la limita, doar textele integrarii daca nu se accepta cateva amendamente printre care cel privind folosirea banilor din Sanatate exclusiv pentru acest domeniu si reducerea de la 35 la 23 ani a limitei pentru candidatura la Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.