Home Politic Clanul Sechelariu face victime chiar si dupa -moarte-

Clanul Sechelariu face victime chiar si dupa -moarte-

DISTRIBUIŢI

-Primarul Sechelariu era beat crita si tipa ca-l vrea arestat pe tiganul acela-

Astazi are loc la Tribunalul Bacau al doilea termen al procesului intentat impotriva lui Robert Rancu, un tanar care a fost acuzat de -acte de terorism- in legatura cu o presupusa amenintare primita la adresa lui Laurian Lucas, fostul viceprimar sechelarist al Bacaului. In ciuda faptului ca probele impotriva acuzatului au fost doar circumstantiale, Rancu se afla in detentie din data de 20 decembrie 2002.

Judecatorii bacauani sunt pusi in situatia ingrata de a reanaliza un caz dificil si incalcit la prima vedere, dar extrem de simplu daca probele acuzarii vor fi administrate cu atentie. Este vorba, in cele din urma, despre un posibil dosar de incalcare a prevederilor Codului penal in dauna drepturilor celui acuzat. Cazul imbraca si conotatii politice, ca urmare a implicarii fostului viceprimar sechelarist al Bacaului, Laurian Lucas, dar si a actualului presedinte al Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea (PSD), a procurorului general teritorial Bacau Vasile Alicsandri si, bineinteles, a fostului primar Dumitru Sechelariu.

La prima infatisare care a avut loc in urma cu o luna, Laurian Lucas, actualul lider al grupului PSD din Consiliul Local Bacau, chemat ca martor principal al acuzarii, a cerut amanarea procesului, spunand ca -are de predat actele de la primarie-. Acelasi motiv a fost invocat si de trei importanti martori ai acuzarii, operatoarele telefonice care au depus declaratii contradictorii in ceea ce priveste amenintarea -cu o bomba- primita la sediul primariei din Bacau, in data de 20 decembrie 2002, din partea acuzatului Rancu. Acesta nu a recunoscut in nici o faza a cercetarii fapta pentru care a fost arestat si batut in timpul anchetei, reclamand ca este victima unei reglari de conturi dintre liderul PSD Laurian Lucas si Ovidiu Hassan, patronul unui bar de noapte din Bacau.

In rolul principal, liderul PSD Lucas

Laurian Lucas, figura principala din acest proces, este un fost bodyguard la o pizzerie bacauana. El a avut o ascensiune fulminanta in PSD, dupa ce a devenit prieten apropiat cu -baronul de Bacau-, Dumitru Sechelariu. In iunie 2000, atunci cand Sechelariu a castigat -la mustata- postul de primar al Bacaului, Lucas a fost investit cu importanta functie de viceprimar, la fel ca si Dragos Benea, fost redactor la cotidianul sechelarist -Desteptarea-, numit acum presedinte al Consiliului Judetean Bacau. Cei doi -locotenenti- ai fostului primar-stadion au fugit huiduiti din primarie, in noaptea de 20 iunie a.c., cand mii de bacauani au celebrat pe strazi, pana aproape de orele diminetii, caderea unei administratii considerate de catre electorat drept corupta, impertinenta si ingamfata. Cu toate ca electoratul bacauan a aratat clar opinia sa in ceea ce priveste administratia Sechelariu, colaboratori apropiati ai acestuia nu numai ca au supravietuit din punct de vedere politic caderii -vizirului de Bacau-, dar chiar au fost promovati in functii importante din cadrul filialei PSD judetene si a celei municipale.

Cosmetizarea infrangerii de la Bacau si promovarea cuplului Benea-Lucas pare sa fi fost regizata de catre -eternul si fascinantul- deputat Viorel Hrebenciuc care a uitat, probabil, sa mentioneze sefilor sai de la Palatul Victoria ca locotenentii lui Sechelariu, proaspeti purtatori ai stindardului social-democratiei in judetul Bacau, sunt personalitati controversate atat in ceea ce priveste performantele administrative, cat si averile stranse si, iata, declaratiile mai multor martori care spun ca administratia Sechelariu s-a implicat in anchetarea si incarcerarea unui cetatean roman. Elocvente in acest sens sunt spusele detinutului Rancu, despre cele declarate in sedinta publica din 21 octombrie 2003, la Curtea de Apel Bacau, de catre martorul Ovidiu Hassan. -In data de 20 decembrie 2002, domnul primar Sechelariu era beat crita, batea cu pumnul in masa si striga ca-l vrea arestat pe tiganul acela, Hassan. Arestarea mea (a lui Rancu – n.n.) a fost facuta din ordinul Primariei Bacau, a viceprimarului Lucas, a lui Dragos Benea si a procurorului general teritorial Vasile Alicsandri, deoarece nu am vrut sa dau declaratie mincinoasa impotriva lui Hassan si sa spun ca el m-a invatat sa dau telefon la primarie si sa amenint ca sediul va sari in aer. Avocatul meu (Codrin Antoniu – n.n.) i-a zis lui Hassan ca nu ma mai poate reprezenta, deoarece se fac presiuni prea mari asupra lui din partea primariei si a prim-procurorului adjunct Oana Schmidt Haineala-. Declaratia lui Ovidiu Hassan, si el martor cheie in acest proces, a consternat auditoriul, insa nu a avut absolut nici un efect asupra completului de judecata. Era octombrie 2003, iar in baronatul Bacau, un loc uitat de lume, de presedintele Romaniei, de premier si de intreaga liota de social-democrati care nu mai prididesc povestind Occidentului cat de departe suntem de epoca Ceausescu, instanta de judecata se temea sa ia decizia corecta si normala. A trebuit ca Sechelariu sa fie huiduit si alungat, pentru ca judecatorii de la Curtea de Apel Bacau sa repare, in iulie 2004, o parte din erorile comise.

Un an si jumatate de -arest preventiv-

La data de 8 aprilie 2004, Inalta Curte de Casatie si Justie, Sectia Penala, amenda, prin decizia nr. 1.956, o serie intreaga de nereguli constatate in rechizitoriul semnat de fostul prim-procuror adjunct de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, Oana Schmidt-Haineala, ca si a instantelor care -nu si-au indeplinit obligatiile ce decurg din textele de lege, astfel incat cercetarea judecatoreasca sa fie completa-. Curtea de Casatie raspundea, astfel, recursului inaintat de catre Robert Rancu impotriva deciziei penale nr. 409 din 22 octombrie 2003 a Curtii de Apel Bacau, prin care invinuitul era condamnat la patru ani de inchisoare pentru -acte de terorism-. Mai mult, Curtea de Casatie anula decizia judecatorilor bacauani in acest caz, ordonand instantei sa rejudece dosarul, cu mentinerea suspectului -in stare de arest preventiv-, cu scopul -de a se asigura o buna desfasurare a procesului penal-. Robert Rancu devenea, astfel, primul cetatean roman care petrece, in anii de dupa Ceausescu, un an si jumatate in detentie -preventiva-, din moment ce fapta de care era acuzat este, chiar si astazi, nedovedita, iar la dosarul procuraturii nu a fost adaugata, din decembrie 2002, nici o proba incriminatorie.

Dand dovada de o tenacitate care nu este usor de probat in instantele bacauane, noul avocat al inculpatului, Petre Ivascu, a cerut insa punerea imediata in libertate a lui Robert Rancu, care fusese inchis in urma unei sentinte anulate prin decizia mentionata mai sus. Surprinzator, cererea sa a fost acceptata in data de 2 iulie 2004 de catre Curtea de Apel Bacau, decizia venind – coincidenta sau nu – la doua saptamani dupa ce Dumitru Sechelariu era debarcat din functia de primar. Rancu este tinut insa in continuare in penitenciar, pentru o fapta de ultraj comisa in urma cu trei ani impotriva unui gardian, in contextul in care detinutul era in catuse. Incidentul a avut loc in Penitenciarul Bacau, interesant fiind faptul ca Robert Rancu a avut nevoie de 19 zile de spitalizare dupa ce a fost pedepsit pentru insulta adusa autoritatilor.

Cazul -teroristului care a atacat primaria lui Sechelariu- imbraca insa o multime de aspecte de o gravitate extrema, care pleaca de la retineri fara mandat si ajunge la batai in sediul politiei, viol comis de un politist, santaj impotriva unor martori ai apararii, masluirea de probe, tratament inuman al detinutului arestat.

-Declari ce-ti spun sau iti arestez toata familia-

In data de 20 decembrie 2002, la patru zile dupa ce la primarie a fost primita o -amenintare anonima- prin care un barbat spunea ca va da foc acestui sediu administrativ, Robert Rancu a fost dus la sediul politiei. El a fost ridicat fara sa i se comunice fapta de care era acuzat si fara sa i se prezinte mandatul de arestare. Mai mult: in ziua respectiva, politistii bacauani au gasit necesar sa retina si sa ancheteze alte cateva zeci de persoane care erau rude sau prieteni de-ai tanarului bacauan. Printre acestea, o femeie in varsta de 70 de ani ridicata de la Comanesti de trupele DIAS si dusa cu duba la Bacau. Alaturi de aceasta pensionara pe care trupele speciale au transportat-o fara mandat cale de 60 de kilometri, a mai fost retinuta prietena lui Robert Rancu, pe nume Geanina Olaru, alaturi de tatal si sora acesteia, Olaru Ion, respectiv Olaru Liliana. La lista -teroristilor- cu care politistii bacauani s-au razboit se adauga doua verisoare de-ale acuzatului, impreuna cu mama lor, pensionara CAP din comuna Racova, unde politistii au venit special si au ridicat-o. Tot in aceeasi dimineata au fost aduse la sediul IJP Bacau fosta prietena a lui Robert Rancu, inca o verisoara minora, dar si doi frati si sora acuzatului, ultima fiind gravida in perioada respectiva. La domiciliile acestora au fost efectuate perchezitii minutioase, fiind scoase hainele din sifoniere, lucrurile din dulapuri, confiscate cartele de telefon, scrisori de familie si albume foto. -Politistii mi-au spus ca au mandat ca sa caute munitie si droguri-, ne-a declarat Geanina Olaru, prietena lui Robert Rancu.

La sediul politiei bacauane, devenit neincapator, Robert Rancu a fost tinut timp de cateva ore fara sa fie anchetat de catre vreun ofiter. In schimb, cei adusi de prin judet cu dubele au fost batuti si maltratati, declaratiile lor fiind relevante: -Am fost batuta cu pumnii si picioarele timp de cateva ore-, ne-a spus Greta Rancu, sora lui Robert, declaratia sa fiind semnata in prezenta unui avocat, ca si celelalte dezvaluiri ale bacauanilor retinuti in acea zi. -Am fost data cu capul de dulapuri pana ce le-am spus ca sunt insarcinata. Mi se cerea sa dau declaratie care nu era adevarata-. Oprea Eugen, prieten de-al acuzatului, a iesit plin de sange din camera unde fusese anchetat de catre subcomisarul Cretu Cristinel, lucru observat de catre mai multi martori aflati pe sala. Gretei Rancu i s-a spus ca, daca nu va declara ce i se dicteaza, -va fi decazuta din drepturile parintesti si i se va fabrica un dosar penal-. Lucru care s-a si intamplat, femeia aflandu-se acum in Penitenciarul Bacau, intr-un caz de proxenetism, desi este din nou gravida, in luna a saptea. Cel mai mult a avut insa de suferit Geanina Olaru, prietena lui Robert Rancu, care a fost batuta mar in sediul politiei, dupa care a fost violata cateva zile mai tarziu de catre un politist care i-a promis ca-l va elibera pe Rancu. Fata a depus, de atunci, nenumarate plangeri si reclamatii, insa cazul a primit verdictul de neincepere a urmaririi penale.

Unii dintre cei anchetati in ziua de 20 decembrie 2002 au cedat si au semnat declaratii care il incriminau circumstantial pe Robert Rancu. La judecarea in instanta insa toti acesti martori -convinsi- de catre acuzare sa il incrimineze pe Robert Rancu au declarat, fara exceptie, ca marturiile scrise in sediul politiei bacauane au fost semnate sub presiunea anchetatorilor. Tratamentul la care a fost supus Robert Rancu a fost insa ceva mai special, el declarand ca a primit vizita viceprimarului Laurian Lucas si a sefului serviciului judiciar, Dumitru Isache, care i-a spus: -Uite, domnul viceprimar este aici de fata si daca declari ca Hassan te-a pus sa dai telefon la Primaria Bacau, el are putere, ca doar este viceprimar, sa-ti rupa mandatul de arestare si sa te duci acasa-.

Din pacate, metoda smulgerii unor declaratii mincinoase sub amenintari a fost folosita, din cate declara mai multe persoane, si in biroul prim-procurorului adjunct Oana Haineala-Schmidt. Robert Rancu spune ca aceasta i-a cerut in repetate randuri sa dea o declaratie in care sa-l incrimineze pe Ovidiu Hassan. -Daca nu dai declaratia pe care o vreau eu, am sa-ti arestez toata familia, inclusiv pe sora-ta, si am sa o scot din drepturile parintesti-, spune Rancu ca ar fi fost amenintat de catre procurorul Haineala. O declaratie asemanatoare apartine Geaninei Olaru, care spune ca a fost insultata si atentionata in acelasi birou: -Procuroarea mi-a spus sa scriu ce vrea ea, nu ce vreau eu, si ca ma va condamna la 15 ani de puscarie daca nu semnez, dupa care mi-a zis ca aici suntem in Romania, nu in America-.

Cu jalba la serif

Dupa alte cateva luni, cateva dintre rudele lui Robert Rancu au cautat sa obtina mila baronului -social-democrat-. Neamurile inculpatului fusesera instiintate ca Rancu era tinut intr-o camera speciala, in izolare, fiind scos la plimbare cu catusele la mana si pazit in permanenta de patru politisti. Pe data de 21 martie 2003, marele vizir al Bacaului se afla in sediul General Proiect, institutul de proiectari pe care l-a cumparat si unde sefa este sotia sa, fosta chelnerita Laudeta Sechelariu. Primarul a fost asteptat vreme de cateva ore in fata sediului unde se afla si studioul postului tv pe care-l patroneaza si in cele din urma a acceptat sa discute cu rudele lui Rancu. -Ne-a spus ca stie despre el si ca, datorita faptului ca nu recunoaste, va primi o pedeapsa de 12 ani, pentru ca el personal va merge la procese si va pleda impotriva lui-, declara Geanina Olaru. -Domnul Sechelariu ne-a declarat ca represaliile politiei impotriva familiei celui arestat, a cercului de prieteni si chiar a arestatului s-au facut ca o replica, pentru ca nu exista colaborare cu organele de politie.-

Cateva luni mai tarziu, judecatorul Ciocan Gheorghe nu lua in considerare pledoaria avocatului lui Robert Rancu, care cerea sa se ia in considerare modul ilegal de smulgere a declaratiilor semnate de catre unii martori. Nici depozitia lui Ovidiu Hassan, cel de la care Rancu primise, chipurile, comanda sa telefoneze la primarie nu a fost luata in seama, desi – fapt esential – Hassan fusese exonerat in prealabil de orice vina si trecuse cu succes de testul detectorului de minciuni.

Astfel, instanta l-a condamnat pe inculpat la doi ani de inchisoare pentru -santaj- impotriva viceprimarului Lucas. Suparat pe aceasta -decizie prea blanda-, Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau declara imediat recurs, iar in data de 22 octombrie 2003, Curtea de Apel Bacau, prin presedintele sedintei, Elena Spataru, ajungea la concluzia ca incadrarea faptei lui Rancu este cea de terorism, condamnandu-l la patru ani de inchisoare.

Au trebuit sa treaca inca sase luni pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, care din fericire nu se afla pe teritoriul baronatului Bacau, sa stabileasca ca atat condamnarea pentru santaj, cat si cea pentru acte de terorism au fost bazate pe cercetari incomplete. Observand evidentele incalcari ale Codului de procedura penala care au fost comise de catre instantele bacauane, Curtea de Casatie cerea rejudecarea procesului in raport cu toate probele aflate la dosar si declaratiile tuturor martorilor. Avand in vedere faptul ca Robert Rancu a primit, ulterior, o decizie de eliberare imediata, este posibil ca la finele acestei saptamani detinutul politic care a suferit de pe urma faradelegilor care fac legea la Bacau, sa iasa liber de pe poarta penitenciarului. Va trebui sa plece insa pentru ca asa i s-a pus in vedere de catre unul dintre locotenentii lui Sechelariu: -Rancule, cand te eliberezi, ia-ti toata familia si muta-te de pe raza judetului-, declara detinutul ca fost amenintat de catre Laurian Lucas, actualul lider al grupului PSD din Consiliul local. Daca Rancu nu are bani sa fuga din calea politicienilor social-democrati si a autoritatilor bacauane aservite acestora, cazul sau se va muta, cu siguranta, la Strasbourg. Curtea Europeana a Drepturilor Omului, instiintata deja despre acest dosar flagrant de injustitie, si-a manifestat interesul fata de probele administrate in cazul Rancu. Ieri, intr-o scrisoare adresata lui Robert Rancu din partea CEDO se facea mentiune tocmai la procedura prin care un cetatean roman se afla, din decembrie 2002, in stare efectiva de -arest preventiv-.

Probe masluite

Una dintre cele mai importante probe ale rechizitoriului procuroarei Schmidt-Haineala impotriva lui Robert Rancu este desfasuratorul cartelei Romtelecom gasite asupra inculpatului la data arestarii. Pe aceasta cartela se afla inscris faptul ca pe data de 16 decembrie 2002, la ora 12.38, a fost efectuat un apel la Primaria Municipiului Bacau. Acest lucru demonstreaza, in opinia acuzarii, faptul ca Rancu ar fi sunat la primarie in intervalul orar cand a fost primita o amenintare de felul -daca Laurian Lucas nu-si retrage plangerea, cladirea va sari in aer-. Culmea, insa, pe acelasi desfasurator sunt inscrise doua convorbiri pe care inculpatul le-ar fi avut, tot pe data de 16 decembrie, la exact aceeasi ora, 10.02 (?!). Ambele convorbiri au durat circa 20 de minute, ceea ce inseamna ca Rancu, pe o cartela Romtelecom, a reusit sa vorbeasca in acelasi timp cu doua posturi telefonice diferite. Pe acelasi desfasurator mai exista si alte -probleme evidente de aritmetica- a caror explicatie logica nu poate fi decat una: desfasuratorul a fost masluit. Documentul este semnat si stampilat de doamna Cristudor, consilier juridic la Romtelecom, care, coincidenta, este sotia unuia dintre sefii politiei bacauane.

O alta piesa esentiala a argumentatiei procuraturii impotriva acuzatului Robert Rancu se refera la declaratiile operatoarelor telefonice angajate la primaria lui Dumitru Sechelariu. Aceste declaratii sunt insa contradictorii, iar toate cele trei martore nu au recunoscut vocea barbatului care l-ar fi amenintat, chipurile, pe viceprimarul Lucas.

In sfarsit, rechizitoriul pe baza caruia Rancu sta in puscarie se bazeaza pe declaratii ale catorva martori care au refuzat in instanta sa mentina ceea ce, au spus ei, semnasera in urma batailor si santajelor pe care le-au indurat in sediul politiei bacauane.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.