Acasă Politic CNCD l-a amendat pe Tăriceanu pentru că i-a spus lui Iohannis că...

CNCD l-a amendat pe Tăriceanu pentru că i-a spus lui Iohannis că nu este Fuhrer

DISTRIBUIȚI

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor din data de 27 mai 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmaţiile domnului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, din data de 16.04.2020, comunicate prin pagina de socializare, în care a utilizat termenul de „Fuhrer” la adresa Preşedintelui României reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/ 2000, republicată. Afirmaţiile în speţă sunt următoarele:
„Pe dl Iohannis l-au lăsat nervii. Cred că izolarea nu-i prieşte nici domniei sale, cum nu ne prieşte nici nouă. Doar aşa îmi explic atacul furibund la toţi cei care nu sunt de acord cu instrucţiunile de la Cotroceni. Astăzi a revenit la împărţirea politicienilor. Între buni şi răi. Ăia buni pot să muncească pentru ţară. Ăia răi pot doar să dea sfaturi şi în schimbul acestor sfaturi ei se aleg cu nişte dosare penale.

Cum sunt absolut convins că mă număr printre politicienii rai, îi dau câteva sfaturi:

1. Să o lase mai uşor cu ameninţările că nu e Fuhrer ci, încă, Preşedintele României.

2. Să nu mai ameninţe Parlamentul pentru că a mai făcut-o Traian Băsescu şi nu s-a sfârşit bine pentru el.

3. Dacă începe cu anchetele, îi sugerez să înceapă cu cei care, în stare de urgenţă, continua să defrişeze pădurile şi să lase buştenii în curtea unei întreprinderi care pare că are rădăcini adânci la Cotroceni. Alte teme de anchete pot fi achiziţiile făcute de amicii politici ai PNL care aduc măşti de protecţie la preţ de lingou de aur. Sau cum s-a reuşit exportul de muncitori în Germania în plină stare de urgenţă.

De fapt, ce l-a deranjat atât de tare în Hotărârea de astăzi a Parlamentului ? În fond, maşina de vot i-a aprobat prelungirea pe toată ţara a stării de urgenţă. Deşi nu era cazul.

Cred că l-a deranjat faptul că dăm putere Curţii de Conturi să controleze felul în care s-au făcut achiziţiile publice pe timpul stării de urgenţă. El speră ca totul o să rămână îngropat şi multele milioane de euro vor apărea în campania electorală.

Probabil că l-a deranjat şi faptul că repunem ordinea firească în relaţia dintre Guvern şi Parlament, iar Dl Orban şi ai lui vor trebui să dea raportul în fata Parlamentului şi a opiniei publice şi nu în grădina de la Cotroceni.

Dar cred că cel mai tare l-a enervat decizia pe care am luat-o de a pune capăt încălcării drepturilor şi libertăţilor romanilor, interzicând Guvernului să suspende aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Iar dacă tot a adus vorba despre inconştientă, dl Iohannis este chiar ultima persoană din România care poate deschide acest subiect. Pentru că ne aducem aminte de cum ne spunea acum vreo lună şi jumătate ca coronavirusul este doar o durere în gât şi puţină febră şi îl punea pe Citu să fugă din fata Parlamentului.”

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu. Hotărâre adoptată cu 7 voturi pentru, 1 împotrivă.

2. Declaraţiile domnului Marius Pâscan: „Gunoaie ce vor doar să fure, în loc să meargă în Ungaria lor”; „Să-ţi intre bine în cap şi ţie şi la toţi ungurii, că sunteţi şi veţi fi mereu venetici pe pământul românesc !… V-aţi aciuat aici ucigând !” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/ 2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 lei faţă de Marius Pâscan. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

3. Neştergerea unor comentarii rasiste de pe pagina de Facebook a Primăriei Constanţa reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/ 2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional faţă de UAT Constanţa. Se recomandă reclamatului să şteargă respectivele comentarii, iar în viitor să şteargă astfel de comentarii dacă ele sunt sesizate. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

4. Înlocuirea unei persoane din poziţia de membru al comisiei al unei secţii de votare pe motivul că a depăşit vârsta de 60 de ani, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art. 10 lit. h) şi art. 15 din O.G. 137/ 2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional faţă de preşedintele de partid în cauză. Se recomandă reclamatului ca pe viitor să stabilească criterii nediscriminatorii la desemnarea membrilor comisiei de votare. Hotărâre adoptată cu 5 voturi pentru, 3 împotrivă.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.