Acasă Politic CNSAS aproape ca nu mai functioneaza

CNSAS aproape ca nu mai functioneaza

DISTRIBUIȚI

Infiintat in urma cu aproape trei ani, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii isi desfasoara activitatea in functie de toanele SRI-stilor sau de scandalurile din interior. Dosarele fostilor ofiteri de informatii, -materia prima- a Consiliului, vin de la SRI in ritmul unor picaturi de apa pe un robinet partial infundat. Orgoliile membrilor aduc si ele dese recreatii in orarul de studiu… al dosarelor.

Colegiul se roaga la SRI pentru dosare

-Stam ca niste cersetori cu mana intinsa la ceva ce ni se cuvine-, spune cu obida Mircea Dinescu, membru in conducerea CNSAS. 95% din arhivele fostei Securitati se afla in posesia SRI, -iar noi suntem la indemana celor care au arhivele-, completeaza el. In sedinta de ieri, membrii colegiului au dezbatut o noua lista primita de la SRI, cu 14 nume, dintre care patru necunoscuti si 10 trecuti in rezerva, opt inainte de 1989 si doi la inceputul anului 1990. La inceputul lunii, CNSAS a mai primit o lista cu 10 ofiteri care au facut Politie politica, sase retrasi inainte de *89, unul in ianuarie *90 si trei necunoscuti. Membrii Consiliului au fost atunci amenintati cu puscaria daca publica acele nume, a declarat Andrei Plesu.

Un ghimpe este si accesul la arhive, care, conform SRI, sunt amestecate cu arhiva operativa si CNSAS -ar putea ajunge la cunoasterea unor activitati operative secrete-. -Imi vine greu sa cred ca SRI (…) continua sa-si stocheze informatii in arhiva vechii Securitati-, spune, in replica, H.R. Patapievici. Conform legii, SRI ar fi trebuit sa transfere CNSAS arhivele, dar n-o face, motivand ca nu are unde. -In fond, noi ar fi trebuit sa facem preluarea pe loc, adica in locurile in care se afla aceste arhive, prin punerea unui sigiliu dublu-, a comentat Patapievici. -Avem in sediu o gramada de frigidere, televizoare; putem sa cerem si bani de bingo, dar sa nu cerem dosare-, a descris Mircea Dinescu situatia.

CNSAS a acuzat SRI ca ar da dosarele care-i convin si ar sustrage unele documente din dosarele puse la dispozitia Consiliului. -Pentru ca nu avem arhiva, niciodata nu stim daca ce furnizam unui petent reprezinta totalitatea informatiei pe care fosta Securitate a facut-o despre acel petent-, a explicat Patapievici. Un exemplu este Doina Cornea, care a cerut sa-si vada dosarul si a constatat ca acesta nu reflecta amploarea represiunii impotriva ei. A facut un memoriu, pe care l-a inaintat CNSAS, si a avut surpriza sa primeasca de la SRI inca 28 de volume. Membrii colegiului au cerut -dosarul culte, secte-, cum se numeste dosarul de obiectiv. -Am primit romano-catolicii, greco-catolicii, protestantii si neo-protestantii, dar nu Biserica Ortodoxa Romana-, a povestit Dinescu.

Consiliul arde, iar conducerea face expozitii

Ieri s-a consumat un nou episod din conflictul care macina CNSAS. Trio-ul Plesu-Dinescu-Patapievici a incercat din nou demiterea lui Mihai Gheorghe, vicepresedintele Consiliului. Conform declaratiei lui Andrei Plesu, nu s-a putut, desi a existat cvorum. -Trebuie sa fim toti 11; speram ca vom fi saptamana viitoare-. Mihai Gheorghe a declarat ca subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi. Vicele CNSAS s-a aratat insa revoltat de scandalul care -blocheaza- activitatea Consiliului. El a anuntat, de altfel, ca isi rezerva dreptul de a-i da in judecata pe cei trei din cauza acuzatiilor acestora, care curg in flux continuu. -Ei afirma in permanenta ca vor sa faca un mare scandal inainte de Praga. Interesul poporului roman este de a intra in NATO, iar daca ei vor sa faca scandal, inseamna ca vor sa impiedice ceva. Or, daca cineva nu vrea ca Romania sa intre in NATO, ma intreb jocul cui il face-, spune Gheorghe.

Dinescu, Patapievici si Plesu considera ca este o problema de doctrina si se simt jigniti de declaratia lui Gheorghe, conform careia -el a creat aceasta institutie-. Solutia tehnica propusa de cei trei este demiterea conducerii, deci si a presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru. Ei ii acuza pe acestia ca boicoteaza sedintele, pentru a nu fi cvorum. -Gheorghe trebuie schimbat, pentru a inlatura un tip de gandire si actiune care ne blocheaza-, a declarat Patapievici.

Sedinta de ieri a durat mai putin, deoarece Mihai Gheorghe a plecat la Giurgiu, unde a fost inaugurata expozitia -Si tu ai fost urmarit!-. In baza unei intelegeri (!!) dintre CNSAS si SRI, cetatenii din provincie isi vor citi dosarul de Securitate in birouri organizate in fiecare judet pe o perioada de o luna de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.