Acasă Politic Comisia parlamentara SRI blocheaza proiectele legislative trimise de Basescu

Comisia parlamentara SRI blocheaza proiectele legislative trimise de Basescu

DISTRIBUIȚI

Parlamentarii din Comisia pentru exercitarea controlului asupra SRI au respins ieri dezbaterea pachetului de legi privind securitatea nationala, trimis de Palatul Cotroceni. Presedintele comisiei, senatorul liberal Radu Stroe, a precizat ca documentele vor fi arhivate, iar PNL va inainta saptamanile acestea propriile propuneri legislative.

Deputatii si senatorii din comisia de specialitate l-au audiat ieri pe seful SRI, Radu Timofte, pentru a-i cere socoteala in legatura cu cele sase proiecte de lege privind siguranta nationala, prezentate ca documente clasificate. Dupa audieri, parlamentarii au stabilit ca acest pachet de legi nu poate fi introdus in dezbaterea comisiei sub nici o forma, Radu Stroe afirmand ca decizia a fost luata in unanimitate. Astfel, membrii acestui for si-au insusit criticile formulate in repetate randuri de catre reprezentantii PNL, care au sustinut ca nici CSAT, nici serviciile de informatii nu au dreptul de initiativa legislativa si nu pot sesiza Parlamentul Romaniei in acest sens. Un alt argument liberal insusit de catre comisie a fost acela ca mare parte din prevederile proiectului referitor la statutul ofiterului de informatii aduc atingere drepturilor individului, ofiterii fiind exonerati de orice raspundere penala in exercitarea misiunilor specifice.

Parlamentarii spun ca un viitor pachet de legi in domeniul securitatii nationale trebuie sa tina cont de libertatile individului, asa cum sunt ele garantate de Constitutie. Potrivit hotararii, deputatii si senatorii au mai invocat si faptul ca procedurile parlamentare nu permit Comisiei pentru exercitarea controlului asupra SRI sa dezbata proiecte de lege si sa intocmeasca pentru acestea rapoarte de fond.

Documentele, ingropate in arhiva comisiei

Controversatele proiecte vor fi arhivate la sediul comisiei parlamentare, ramanand si la dispozitia CSAT, in cazul in care ar fi solicitate de acest for. Decizia de arhivare este insa echivalenta cu ingroparea pachetului respectiv, existand insa posibilitatea ca democratii, care au sustinut varianta Cotroceniului, sa isi asume propunerile sub forma de initiativa legislativa, alimentand astfel conflictul din interiorul Aliantei. De altfel, Timofte s-a spalat pe maini afirmand ca documentele prezentate in CSAT si transmise de Basescu comisiilor parlamentare de specialitate nu reprezinta niste proiecte de lege, ci doar niste propuneri care ar fi trebuit sa stea la baza unor initiative legislative ulterioare. Numai ca initiativa legislativa nu poate fi angajata decat de catre parlamentari sau de catre guvern, iar in conditiile in care aliatii nu se inteleg pe acest subiect, este greu de crezut ca ele ar putea fi promovate in forma acutala.

Intrat intr-un conflict personal cu presedintele Basescu din cauza opozitiei sale fata de pachetul de legi, precum si a unor solicitari referitoare la interceptarile telefonice in cazul Rompetrol, Radu Stroe a spus ca a primit proiectele respective mai mult din -eleganta- fata de seful statului. -Nu am vrut sa-l lasam cu mana intinsa-, a comentat senatorul liberal, facand astfel aluzie la incidentul de la Cotroceni, cand, spre deosebire el, Basescu l-a lasat cu mana in aer, refuzand sa il salute. Senatorul liberal a mai declarat ca PNL va definitiva propriile proiecte de lege privind securitatea nationala, fiind posibil ca ele sa fie discutate in sedinta de guvern.

Radu Stroe il face mincinos pe seful statului

-Guvernul nu se simte bine, in justitie este coruptie… Ce ne mai ramane? Ne raman Basescu si serviciile secrete-, a comentat malitios senatorul liberal. Razboiul cu Basescu a continuat, Radu Stroe ripostand fata de unele declaratii pe care seful statului le-a facut in cadrul unui interviu acordat unui cotidian local. Stroe l-a acuzat pe presedinte ca minte atunci cand afirma ca ar fi frustrat pentru faptul ca a fost declarat -inapt medical- si trecut in rezerva pe vremea cand era orfiter in marina civila, in timp ce Basescu a ajuns comandant de nava. In replica, senatorul liberal spune ca activitatea sa de ofiter al marinei civile a incetat din cauza organelor de securitate, care nu i-au iertat faptul ca nu si-a turnat un coleg ce a fugit din tara. Stroe a prezentat si documente in acest sens, calificand afirmatiile lui Baescu ca fiind -neadevaruri ce nu pot fi scuzabile-.


Timofte doarme linistit

In cadrul audierilor de la comisie, directorul SRI, Radu Timofte, i-a linistit pe parlamentari, spunandu-le ca nu vor fi probleme la manifestarile de la Odorheiul Secuiesc, legate de sarbatoarea zilei maghiarilor. -Sper sa dorm linistit si la noapte, si maine. Nu ma astept la nimic deosebit la Odorheiul Secuiesc, poate doar iesiri izolate din partea cuiva. Am luat in calcul si astfel de lucruri si cred ca pot fi controlate. Sunt convins ca nu vor fi probleme-, a spus Timofte. Seful Comisiei parlamentare de exercitare a controlului asupra SRI, senatorul Radu Stroe, a declarat si el ca institutiile statului sunt pregatite sa asigure linistea cu ocazia manifestarilor de maine. -Toate institutiile statului sunt implicate in mentinerea ordinii si tinerea sub control a manifestarilor. Romania nu are nevoie acum de fapte care sa puna sub semnul indoielii drumul spre integrarea europeana-, a comentat presedintele Comisiei SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.