Acasă Politic Consens politic: se înjumătățește timpul de păstrare a documentelor justificative de către...

Consens politic: se înjumătățește timpul de păstrare a documentelor justificative de către firme

DISTRIBUIȚI

55 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR, USR, minorități și neafiliați au depus un proiect de modificare a legii arhivării, prin care propune reducerea perioadei de păstrare a documentelor justificative ale firmelor pe suport de hârtie, de la 10 ani la 5 ani, astfel încât societăţile comerciale să nu mai fie sufocate de birocraţie, iar mediul să fie protejat.

„Proiectul de lege se numeşte modificarea legii arhivării, vizez modificarea unui punct din legea arhivării, care prevede obligativitatea menţinerii documentelor justificative nu mai mult de 5 ani. Actualmente, legea arhivării obligă societăţile să ţină aceste documente justificative pe o perioadă de 10 ani în condiţiile în care, conform legii, finanţele, dacă vin în control, pot să ceară aceste documente retroactiv, doar pe o perioadă de 5 ani, deci văd inutil să le ţii 10 ani. Este inutil să mai menţinem aceste documente, să mai împovărăm antreprenorii, să le mai dăm nişte sarcini şi care implică anumite costuri. De ce să le mai ţinem pe suport de hârtie, să tăiem atâtea păduri când putem ţine pe suport digital? Fiindcă asta este direcţia în care mergem, spre digitalizare. Mă refer inclusiv la acele role ale caselor de marcat, de acum încolo propun să fie ţinute doar pe o perioadă de 5 ani de zile, iar din momentul în care casele de marcat au acele sisteme de stocare a informaţiilor în digital, nu mai e nevoie şi nu va mai fi nevoie să ţinem acel role pe suport de hârtie”, a declarat, pentru AGERPRES, Kolcsar Karoly.

Deputatul a precizat că a depus proiectul de lege în ultima zi a sesiunii parlamentare şi a spus că are suportul colegilor din celelalte partide politice pentru a fi adoptat cât mai curând. Proiectul poate fi consultat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.