Acasă Politic Consiliul Europei cere socoteala Guvernului de la Chisinau

Consiliul Europei cere socoteala Guvernului de la Chisinau

DISTRIBUIȚI

Dupa o luna de proteste continue in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, participantii la manifestatiile anticomuniste au adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, o Proclamatie in care condamna – pe mai multe puncte – politica totalitara a administratiei din Republica Moldova. De la inceperea manifestatiilor, modalitatile de protest s-au diversificat: astfel, incepand de saptamana trecuta, cei 5.000 de oameni care vin constant in centrul Chisinaului au decis sa strige -Jos comunismul!- in mai multe limbi europene si sa-si exprime atasamentul fata de valorile Occidentului intr-un mod direct: -I love Europe!-.

Proclamatiunea moldoveneasca

Duminica, protestatarii au adoptat o declaratie in care au formulat mai multe revendicari politice. Potrivit BASA-press, ei au cerut autoritatilor comuniste sa renunte la intentia de a impune o noua structura administrativ-teritoriala a Republicii Moldova si la convocarea de alegeri locale anticipate; sa asigure independenta autoritatii judecatoresti; sa anuleze modificarile legislative -care au facut posibile nationalizarea arbitrara a intreprinderilor private si recolectivizarea in agricultura-; sa legalizeze statutul Mitropoliei Basarabiei.

Pentru demolarea statuii lui Voronin

Manifestul lansat in Piata Marii Adunari Nationale constata tentativa guvernantilor de la Chisinau de a institui -ideologia comunista ca ideologie a statului-. Ca o dovada in acest sens, protestatarii denunta incercarea comunistilor de a recladi cultul personalitatii lui Vladimir Voronin si de a-l impune in societate. Proclamatia avertizeaza, in continuare, ca refacerea ideologiei comuniste o probeaza -indoctrinarea elevilor si studentilor prin crearea in institutiile de invatamant a organizatiilor comuniste de copii si tineret, instalarea de monumente si propagarea simbolurilor comuniste la Radioul si Televiziunea publice, impunerea in invatamant a falsurilor de factura sovietica privind limba, literatura, istoria si identitatea romaneasca a populatiei majoritare din Republica Moldova-. Parlamentarii crestin-democrati – bratul politic al manifestatiei – au adresat critici dure mass-media oficiala, reclamand cenzura care a fost introdusa in Televiziunea si Radioul nationale. Politicienii Partidului Popular Crestin-Democrat au acuzat conducerea companiei de stat -Teleradio Moldova- de faptul ca au reflectat tendentios protestele din ultima luna.

Apel la minoritati

La acuzele autoritatilor comuniste potrivit carora manifestatiile ar avea un caracter xenofob, vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a replicat printr-un apel catre minoritatile etnice din republica: -Confratii nostri minoritari, alaturi de care suntem si am fost pe parcursul ultimilor ani, … si despre situatia jalnica lingvistica si culturala despre care am informat in permanenta forurile europene si organizatiile internationale autorizate cu respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, au nevoie de ajutorul nostru. Si confratii nostri minoritari nu trebuie ofensati cu acest umilitor nume de rusofon. Ei sunt concret: ucraineni, bulgari, tigani, gagauzi, evrei-. In plus, protestatarii au scandat sloganuri proeuropene si lozinca -Jos comunismul!- in mai multe limbi, printre care franceza si germana.

OSCE e cu ei

Parlamentarii PPCD i-au instiintat pe cei prezenti ca demonstratia are sprijinul cercurilor occidentale. Crestin-democratii au citit, totodata, si scrisoarea pe care presedintele AP-OSCE, Adrian Severin, i-a trimis-o lui Vladimir Voronin: -Adunarea Parlamentara a OSCE nu poate ramane indiferenta fata de aceste evenimente, precum si fata de suspendarea activitatii unui partid parlamentar, care au destabilizat situatia social-politica din Republica Moldova. De aceea, ne exprimam ingrijorarea in legatura cu aceste actiuni si speram ca autoritatile de la Chisinau vor gasi acestor probleme solutii democratice-.

Motiunea -Basarabia- are slabe sanse de reusita

PRM a anuntat ca va depune maine, la Camera Deputatilor, motiunea simpla -Basarabia-. Pana acum, nationalistii lui C.V. Tudor n-au reusit sa convinga nici o formatiune sa-si dea girul pentru acest document. De altfel, ar fi si foarte greu pentru ca textul cuprinde, intre altele, si revocarea hotararii Parlamentului din *91, revizuirea acelor parti din Tratatul cu Ucraina care consfintesc actualele granite, precum si condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Partidul Democrat nu va sustine motiunea -Basarabia-, care va fi depusa la Camera Deputatilor de PRM, pentru ca -Moldova este un stat suveran si independent, recunoscut ca atare de statul roman inca din 1991-, a declarat luni, presedintele PD, Traian Basescu.

Basescu a adaugat ca sprijinul care trebuie dat cetatenilor moldoveni de origine romana este pentru ca acestia sa-si pastreze valorile culturale si sa-si instruiasca copiii la scoala in Romania, ceea ce se si intampla, dar -sursele financiare pentru acest lucru trebuie marite-.

-Nu vom sustine o motiune care vizeaza actiune si amestec in treburile interne ale unui stat independent si suveran-, a completat Basescu.

Presedintele PD a mai remarcat faptul ca sprijinul Romaniei pentru cetatenii moldoveni de origine romana trebuie sa se mentina in parametri standardelor europene privind -sustinerea unei minoritati aflate in afara statului mama-.

Nici liberalii nu agreeaza motiunea PRM. Deputatul Andrei Chiliman a anuntat ca PNL asteapta totusi forma oficiala a motiunii, dar ca -de principiu- nu sunt de acord cu textul pe care l-au urmarit in presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.