Acasă Politic Coruptia si Vadim, cele doua angoase ale lui Bruce Jackson

Coruptia si Vadim, cele doua angoase ale lui Bruce Jackson

DISTRIBUIȚI

-Ne asteptam ca la Praga sa fie facute sapte invitatii-, a anuntat sambata presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson. Asta inseamna ca Romania -va intra la colegiu si va avea si mai multe teme de facut-, a adaugat oficialul american, prezent la Casa NATO din Cartierul Primaverii, la o intalnire cu societatea civila romaneasca. In opinia lui Bruce Jackson, temele la care Romania ia, in prezent, nota cea mai slaba sunt lupta impotriva coruptiei si… C.V. Tudor.

Marile temeri ale SUA

-Principala tema de anul acesta este coruptia-, a dezvaluit Bruce Jackson. In opinia sa, problema coruptiei nu este nici pe departe rezolvata, iar autoritatile abia acum incep sa se ocupe de acest subiect. -Legislatia exista, dar nu este implementata, n-am vazut pana acum nici o ancheta, nici o acuzatie, nici o condamnare in acest domeniu. Nu este decat o conversatie placuta-, a spus el. Randy Scheunemann, membru al Comitetului SUA pentru NATO, a precizat, la randul sau, ca o parte importanta a problemei fostilor securisti din Romania nu este prezenta acestora in serviciile secrete, ci mai ales ca cei care actioneaza in afara structurilor guvernamentale au informatii, date si pot avea contacte cu mediul politic romanesc. -Aceasta este o parte a unei dezbateri mai largi, pe tema coruptiei, a existentei unor conflicte de interese, a disocierii oamenilor politici de afacerile private pe timpul mandatului guvernamental si existenta unor legi privind transparenta financiara, prin care cetatenii sa inteleaga sursele de venit ale oficialilor-, a precizat el. Bruce Jackson a adaugat ca mai este si problema accesului la arhivele fostei securitati. -Trebuie clarificat trecutul si scos la lumina ce s-a intamplat de fapt. Este dificil si din cauza ca multe dosare au fost distruse.-

C.V.Tudor, -bad guy-

-Ce nu intelegem noi, ca americani, este de ce 20% din populatie voteaza cu Corneliu Vadim Tudor-, a marturisit Jackson. -Este un pericol pentru viitorul copiilor de aici. Daca vrea sa-si continue cariera politica, ar trebui sa se duca in Belarus, unde sunt acceptati oameni ca el. Daca romanii vor sa se casatoreasca cu americanii, de ce se culca cu dusmanii?- Jackson e de parere ca societatile civile postcomuniste si-au asumat o vina fata de trecut si au ajuns sa refuze modelele politice anterioare; nu mai vor inca o Yalta sau un Munchen. S-a instalat o -teama folositoare- ca ne-am putea intoarce la politica din trecut. -Este o panta alunecoasa, care ne poate arunca inapoi, spre oameni ca Vadim Tudor. Acest model trebuie sa fie respins si trebuie sa fim vigilenti fata de extremism-, a completat Jackson.

Certati degeaba pentru CPI

In urma recentelor discutii pe marginea semnarii de catre Romania a acordului bilateral cu SUA privind imunitatea cetatenilor americani in fata Curtii Penale Internationale, Bruce Jackson sustine ca nu exista nici o legatura intre acest fapt si aderarea Romaniei la NATO si ca UE este mai degraba suparata pe americani, nu pe romani. El crede ca Romania a fost, probabil, indusa in eroare in ceea ce priveste viziunea UE asupra acestui subiect. -Organizatiile umanitare americane s-au oferit voluntare pentru misiuni periculoase de mentinere a pacii si si-au asumat un risc. Nu vrem ca soldatii si voluntarii americani din Rwanda, Kosovo sau Afganistan sa se teama ca in urmatorii 20 de ani ar putea primi o citatie din partea Paraguay, de exemplu, pentru actiunile unui grup politic care a activat acolo. Aceasta este viziunea noastra asupra protectiei ce trebuie oferita celor care participa la astfel de misiuni-, a declarat Jackson.


Presedintele PRM taie capul mesagerului

Contactat telefonic pentru a i se cere o reactie la declaratiile lui Bruce Jackson, care il vizau in mod direct, C.V. Tudor a preferat sa taie capul mesagerului: -Domnisoara, eu nu colaborez cu ziarul dumneavoastra. Am fost jignit, nu mi s-a dat dreptul la replica. Spuneti-le sefilor dumneavoastra ca un om cu demnitatea mea nu suporta asemenea mojicii. Buna ziua!-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.