Participarea Romaniei la o eventuala interventie in Irak starneste discutii in tara, iar parerile sunt impartite. Decizia implicarii depinde si de pozitia NATO, iar o parte din politicienii romani atrag atentia asupra responsabilitatilor care deriva din statutul de membru al aliantei.
Discutiile purtate pana in acest moment de Romania pe tema crizei din Irak, cu partenerii americani si europeni, au fost de natura politica si tehnica, a declarat, ieri, la Senat, ministrul de externe, Mircea Geoana. -Romania si alte tari din zona au relativ putine lucruri de oferit din punct de vedere militar, dar, in mod evident, cand este vorba de viitorul Irakului, de efortul de reconstructie, de alte operatiuni de acest gen, experienta romaneasca ar putea fi interesanta pentru partenerii nostri-, a spus Geoana.
Cate partide, atatea pareri
Vicepresedintele PNL, Theodor Melescanu, considera ca Romania trebuie sa fie solidara cu deciziile de la nivelul Consiliului de Securitate al ONU, iar o implicare in conflict ar trebui sa fie precedata de consultari cu partenerii NATO. -Tinand seama si de faptul ca pentru moment nu este inca tara membra cu drepturi depline a NATO, noi consideram ca ar trebui purtate consultari pentru ca sprijinul si solidaritatea Romaniei sa fie exprimate prin mijloace logistice, prin alte mijloace materiale si nu prin participarea cu forte combatante-. Emil Boc, deputat PD, sustine ca -aderarea la NATO are atat avantaje, cat si unele potentiale dezavantaje si, in consecinta, pornind de la potentialul militar pe care il avem, Romania trebuie sa-si onoreze, in limitele dreptului international si in baza coordonatelor NATO, obligatiile ce-i revin-. Teodor Morariu, vicepresedinte PNTCD, considera ca trebuie sa avem o pozitie foarte clara ca partener NATO. -Daca se hotaraste, Romania va trebui sa participe si cred ca se va tine cont si de posibilitatile Romaniei de a participa la un astfel de conflict-.
Intre ciocan si nicovala
Jonathan Eyal, director la Institutul Regal de Studii Strategice din Londra, a apreciat ca Romania ar putea deveni -tara principala de tranzit al trupelor si al echipamentului american din Europa Centrala-. In privinta implicarii in razboi, pozitia Romaniei -va deveni mult mai dificila- daca va exista o rupere fatisa si publica intre Germania si Franta, pe de o parte, si SUA si Marea Britanie, pe de alta parte. -Pozitia Romaniei va fi mult mai delicata atunci, desi banuiesc ca si atunci Romania va sustine mult mai mult pozitia americano-britanica decat pozitia franco-germana. Cred ca vor fi insa anumite voci de opozitie, evident, de la populistii din Romania din parlament, dar poate chiar si de la cativa membri din partidul de guvernamant, mai ales cei care nu s-au impacat niciodata cu pozitia prea atlantica a guvernului de la Bucuresti-, a comentat Eyal.
Mircea Geoana a precizat ca o decizie finala va fi luata de Romania dupa constatarea evolutiei discutiilor din Consiliul de Securitate, dupa prezentarea raportului inspectorilor ONU din 27 ianuarie si dupa urmatoarea sedinta CSAT din 10 februarie.