Acasă Politic Cum s-a jucat Năstase de-a prim-ministrul

Cum s-a jucat Năstase de-a prim-ministrul

DISTRIBUIȚI

După multă vreme, președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a fost ieri în rolul de primadonă, prezentând  într-o conferință de presă o variantă de structură guvernamentală care ar putea fi cuprinsă în programul de guvernare elaborat de departamentele partidului. Adică de el, având în vedere că departamentele acestea  îi sunt subordonate.
Potrivit lui Năstase, structura de guvern pe care ar putea-o propune PSD dacă va accede, în urma alegerilor, la guvernare, cuprinde 13 ministere și patru miniștri delegați.
Cele 13 ministere, potrivit stadiului actual al discuțiilor, așa cum a menționat Năstase, sunt: Finanțe și Economie; Agricultură și Dezvoltare Rurală; Muncă și Protecție Socială; Sănătate și Familie; Educație, Cercetare, Tineret și Sport; Administrație, Interne și Dezvoltare Regională; Industrie, Comerț, Turism și Mediu de Afaceri; Mediu, Ape și Păduri; Afaceri Externe; Cultură, Culte și Minorități; Justiție; Apărare și Securitate Națională; Infrastructură și Construcții.
De asemenea, PSD intenționează includerea în Cabinet și a patru miniștri delegați, să fie pentru toți.
Aceștia ar putea fi, potrivit lui Năstase, pe următoarele domenii: atragere de fonduri europene; control guvernamental; politici publice și implementarea reformelor; dialog social, relația cu sindicatele și societatea civilă.
Politicos, Năstase l-a lăsat și pe pupilul său, Victor Ponta, să spună câteva cuvinte. Acesta a precizat că la nivelul conducerii partidului nu s-a discutat încă despre potențiali ocupanți ai acestor portofolii.

Impozite în trepte

Și, ca orice guvern care se respectă și cel al PSD beneficiază de un program de guvernare. Potrivit informațiilor furnizate de surse din partid, PSD lucrează cu o variantă de taxare a veniturilor în trei trepte, veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei urmând să nu fie impozitate, iar veniturile lunare de peste 12.000 lei urmând să fie impozitate cu 35%.
Surse din PSD au declarat, ieri, pentru Mediafax, că PSD ar putea propune, în eventualitatea ajungerii la guvernare, o cotă unică de impozit pe profit, variantele luate în calcul fiind între 12 și 16%.
Aceleași surse au spus că mai mulți lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, ținând cont și de faptul că Bulgaria are un impozit de 10%.
În ceea ce privește impozitarea veniturilor, PSD lucrează în prezent cu o variantă în trei trepte, veniturile lunare sub 1.000 de lei urmând să nu fie impozitate.
Veniturile anuale de peste 12.000 lei, dar până la pragul de 48.000-50.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 15%. Veniturile anuale de peste 50.000 de lei, dar până la 144.000 lei vor fi impozitate cu 25%, iar veniturile anuale peste acest prag (echivalente cu peste 12.000 de lei lunar) vor fi impozitate cu 35%.
Planurile fiscale ale PSD sunt privite cu îngrijorare de specialiști.  Revenirea la cota progresivă nu va aduce o echilibrare a bugetului, în condițiile în care încasările din impozitul pe venit trec puțin de 3% din PIB, fiind cele mai mari în regimul de cotă unică, dar costul cu forța de muncă ar crește puternic, a declarat ieri  directorul de audit din BNR, Eugen Rădulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.