Home Politic De la stanga Tatalui la dreapta judecata

De la stanga Tatalui la dreapta judecata

DISTRIBUIŢI

Cu cateva luni inainte de termenul anuntat, PNL si ApR si-au indeplinit, sambata, planul la… fuziuni. In Sala Mare a Teatrului National s-a semnat actul de nastere al fortei Dreptei, prin validarea de catre Congresul extraordinar liberal a absorbtiei ApR. Valeriu Stoica si Teodor Melescanu – devenit -numarul doi- in partid – au ambitia sa coaguleze astfel optiunile electoratului dezamagit de aventurile politice ale Stangii. Actiunea a inceput -de jos-, in toamna anului trecut, transformand PNL in al doilea partid de pe scena politica din punctul de vedere al fortei locale, dupa cum sustin liderii liberali.

Stoica mobilizeaza liberalii sa rastoarne -partidul cu picioare de lut-

Liberalii si aperistii au inceput ziua de sambata -pe aparate-. Astfel, fiecare partid si-a convocat separat membrii, pentru a valida pe cont propriu protocolul de fuziune intre PNL si ApR. Delegatii au adoptat hotararea cu un scor in oglinda: majoritatea liberala a fost sparta de sapte voturi -impotriva- si o abtinere, pe cand la ApR s-au exprimat sapte abtineri si un vot impotriva.

Reuniti pe scena Salii Mari a Teatrului National, reprezentantii PNL si ai ApR si-au impartit frateste timpii de antena. Prima salva a fost trasa de seful liberalilor, Valeriu Stoica, care a explicat -arhitectura noii constructii politice, (…) forta care poate sa rastoarne un partid cu picioare de lut cum este PSD-. El a invocat discordia din partidul de guvernamant – relevata de ultimele scandaluri mediatice -, punand-o in contrast cu -mesajul de unitate si coagulare- lansat de PNL si ApR.

Melescanu pune pe masa averea ApR

Cu acelasi elan, seful ApR, Teodor Melescanu, a pus pe -masa- Congresului averea partidului sau: 3.200 de consilieri locali, 60 de consilieri judeteni si 82 de primari. Forta locala a noului PNL (7.500 de consilieri si 350 de primari) l-a determinat pe Melescanu sa eticheteze PNL drept -cel mai important partid de opozitie la nivel national-.

Aplaudat neconditionat, Theodor Stolojan a fost cel mai popular vorbitor al Congresului, in pofida discursului sau tehnicist. Presedintele Consiliului National a folosit ocazia pentru a lega coruptia de institutiile de stat, folosind scandalul SOV. -Sistemul bancar romanesc si-a gasit o prada sigura la ASTRA – societate cu capital de stat. Aceasta arata, inca o data, ca in orice societate comerciala cu capital de stat exista riscul coruptiei-, a aratat Stolojan.

PNL cedeaza un sfert din cascaval

Timp de aproape trei ore, s-au perindat la microfon vorbitori din ambele tabere, cu totii atacand teme -de principiu-. Impartirea posturilor nu a dat culoare congresului, fiind subiect de negociere prealabila. Conform protocolului (si a noului statut, modificat tot sambata), in afara de Melescanu, ApR a mai cucerit postul de vicepresedinte – pe care Viorel Catarama a revenit -acasa- -, doua posturi de membri si patru supleanti in Biroul Permanent Central. Raportul de 1 la 4 (ApR – PNL) a dominat negocierile, fiind respectat in toate structurile de conducere ale PNL. Mircea Cosea a obtinut pozitia de -secund- al lui Stolojan, in calitate de vicepresedinte al Consiliului National, avand alaturi un scaun gol: cel al lui Victor Babiuc, demisionat din PNL.

La scurt timp dupa discursul lui Stolojan, din loja s-a auzit o voce care cerea dreptul la cuvant. Dupa alte cateva incercari, in care a promis ca -plateste el chiria salii pentru cele cinci minute cat va vorbi-, a ajuns la microfon. Membru -de rand- din Ilfov, liberalul a explicat ca nu este delegat la Congres, dar ca a -penetrat- sistemul de paza. El i-a etichetat pe Stoioca si pe Melescanu drept -teoreticieni straluciti- si i-a invitat sa coboare -jos-, pentru a vedea realitatea. Dupa o serie de truisme asezonate cu greseli de exprimare, cetateanul cu pricina a fost trimis la loc de public, prin strigate si huiduieli. Singurul episod de culoare al Congresului s-a incheiat astfel prin retragerea strategica a liberalului ilfovean.

Vot-fulger pe toate documentele

Toate documentele congresului au primit OK-ul in mai putin de un minut. Protocolul fuziunii a fost adoptat fara probleme, un opozant de marca la modificarile statutului si la un alt document, legat de chestiunea nationala, fiind Dinu Zamfirescu. Vicepresedintele Crin Antonescu s-a exprimat din nou si el – dar in intimitatea PNL – impotriva fuziunii, fiind consecvent pe pozitia sa, ostila acestei idei. El a precizat insa ca spera ca viitorul sa-i infirme supozitiile. -Valorile liberale si dezvoltarea economica- – a fost un alt material validat de congres, care, sub semnatura lui Theodor Stolojan, reprezinta schita Programului economic al PNL

ApR a fost preluat cu datorii si subventie

Noul PNL, rezultat din fuziune, va pastra denumirea si sigla -vechiului- PNL. Pentru a menaja orgoliile aperistilor de rand, negociatorii de la centru nu au anuntat de la inceput acest lucru – firesc, tinand cont de diferenta de audienta dintre cele doua partide si de complexul aperistilor, care nu au patruns in Parlament. Fuziunea – o comasare prin absorbtii -, in fapt, sterge ApR de pe lista partidelor. In pofida acuzatiei ridicate de fostul deputat ApR Adrian Moroianu – care reclama nulitatea fuziunii din cauza neinregistraii la Tribunal, de catre ApR, a modificarilor statutare din martie -, fuziunea sta in picioare. Mai mult, conform afirmatiilor lui Ludovic Orban, membru in BPC, PNL are dreptul sa incaseze si subventia cuvenita ApR (peste doua miliarde de lei pe an), o data cu preluarea datoriilor unor organizatii teritoriale. Congresul de sambata nu a abordat insa subiectul, avand ca obiectiv fundamental ridicarea steagului Dreptei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.