Acasă Politic Decapitarea CNSAS – amanata la propunerea opozitiei

Decapitarea CNSAS – amanata la propunerea opozitiei

DISTRIBUIȚI

Opozitia a obtinut ieri o -gura de oxigen- pentru rebelii Colegiului din Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, a caror maturare se pregateste de catre tandemul PSD-PRM.

Astfel, Comisiile juridice ale parlamentului au amanat, pana la o data incerta, discutarea dosarului CNSAS la propunerea liberalilor. Imblanziti de protestele societatii civile, pesedistii nu se grabesc sa decapiteze Colegiul, temandu-se sa nu piarda capital electoral sub acuzatia ca nu vor sa scoata la lumina dosarele fostilor ofiteri de Securitate – subiect care a generat blocajul conducerii CNSAS.

Democratul Emil Boc demonteaza raportul Predescu

Democratii si liberalii si-au impartit ieri strategic rolurile la sedinta Comisiilor juridice ale parlamentului pentru a bloca raportul pesedistului Ion Predescu in care se cerea pedepsirea Colegiului cu -revocarea-. Mobilizarea pesedisto-peremista pe acest subiect ar fi facut ca decizia sa treaca fulger in sedinta de ieri prin simpla supunere la vot. Sefii celor doua comisii – colegi de baricada politica in PSD -, deputatul Ion Neagu si senatorul Aristide Roibu, nu au adoptat aceasta masura de forta, lasandu-l pe cel mai virulent reprezentant al opozitiei, democratul Emil Boc, sa-si lanseze proiectilele.

Dupa primul incident al sedintei desfasurate in Sala de Marmura a Senatului – cand senatorul PNL Vlad Popa a repus in discutie fara succes recuzarea pesedistului Ion Predescu din fruntea subcomisiei de ancheta – a urmat pledoaria deputatului PD Emil Boc, care a venit inarmat cu un document de 1.000 de pagini.

El a incercat sa demonteze punct cu punct raportul lui Predescu, care se incheia cu decizia scoaterii din schema a actualei garnituri, ceea ce insemna, in primul rand, -pedepsirea- indezirabililor, refacerea structurii politice a Colegiului in favoarea PSD.

-In raport nu se pune punctul pe i, nu se spune de ce nu se mai tin sedintele din octombrie 2002 (…) faptul ca, practic, Colegiul nu mai functioneaza din cauza absentelor celor 5 (n.r. – grupurile conduse de presedintele Gheorghe Onisoru)-. Boc a contestat solutia pesedisto-peremista, aratand ca revocarea nu poate fi acceptata pentru ca ar insemna -pedepsirea celor care isi fac datoria, un atentat la functionarea Colegiului si la dreptul romanilor de a-si cunoaste trecutul-. El a atentionat ca legea nu fixeaza nici o durata a mandatului conducatorilor, care pot fi revocati oricand prin votul membrilor Colegiului. De teama -decapitarii interne- de catre grupul celor 6, structurat in jurul trioului Andrei Plesu-Mircea Dinescu-Horia Roman Patapievici, echipa Onisoru absenteaza de sase luni, ceea ce a generat blocajul institutiei, oferind in acelasi timp un pretext pentru PSD de a prelua controlul CNSAS. -Actuala conducere lucreaza ca birou de presa al SRI, achiesand la toate deciziile SRI-, a mai aratat deputatul PD.

Echipa Onisoru – campioana la excursii in strainatate

Emil Boc a contestat topul absentelor care figureaza in raport si in care Dinescu, Plesu si Patapievici apar -favoriti-. El a aratat ca -aceasta statistica este mincinoasa-, intrucat presedintele Gheorghe Onisoru, Mihai Gheorghe, secretarul Constantin Buchet et comp. au cam multicele absente.

Cu stenogramele si copiile de pe documentele CNSAS pe masa, deputatul PD a aratat ca aceleasi personaje s-au plimbat intens in strainatate pe banii statului, Mihai Gheorghe marcand 85 de zile, iar Gheorghe Onisoru – 79, in timp ce Andrei Plesu, Mircea Dinescu si Horia Roman Patapievici nu au facut nici o calatorie in numele CNSAS.

Si ideea mutarii CNSAS intr-un nou sediu – recomandata de Predescu – a fost considerata de Boc -hazardata-, pentru ca nu a fost consultat nici un specialist care sa certifice conditiile cazarmii de la Razoare si nu s-a obtinut nici o garantie financiara de la guvern pentru reparatii.

La propunerea liberalului Vlad Popa – care a cerut timp pentru consultarea documentelor -, sefii comisiilor juridice au dispus amanarea, suspendand sedinta dupa mai putin de o ora de dezbateri.

PNL si PD incearca sa convinga PRM ca -va fi mai rau-

Solutia opozitiei pentru rezolvarea crizei din Colegiul CNSAS este convocarea tuturor membrilor si transarea interna a acesteia prin vot – deci chemarea la serviciu a reprezentantilor acestui for in virtutea dreptului de control parlamentar. Pana atunci insa, PNL si PD incearca sa blocheze strategia PSD si a PRM de a impune raportul revocarii Colegiului si de a prelua controlul asupra institutiei prin desemnarea unei noi garnituri aferente algoritmului politic actual. Democratii si liberalii pot reface jocul atragandu-i de partea lor pe peremisti. Acestia, care concentreaza cei mai multi membri cu dosar, s-ar putea teme de un nou Colegiu, dominat de PSD, care ar putea lovi cu mari dezvaluiri chiar in pragul alegerilor. Actuala echipa a Colegiului nu i-a prigonit cu adevarat pe reprezentantii PRM, dovedind in doi ani de activitate ca nu are obsesia demascarilor spectaculoase cu scopul distrugerii peremistilor. Razgandirea oamenilor lui Vadim ar reface aritmetica votului in parlament si ar anula ideea revocarii mentinand actualul staff, dar cu o alta structura de conducere decisa in plan intern.

UDMR, nemultumit de alianta PSD-PRM

Din motive conjuncturale, PNL, PD si PSD sunt gata sa se alieze si cu PRM. Si noi nu suntem de acord-, a spus ieri presedintele UDMR, Marko Bela, comentand situatia din subcomisia parlamentara de analizare a problemei CNSAS, acolo unde oamenii lui Vadim si cei ai lui Nastase au decis dizolvarea conducerii Colegiului. Seful UDMR a respins rezultatele raportului Predescu si, in plus, a reprosat partenerului de guvernare ca reprezentantii Uniunii nu au fost chemati in subcomisia parlamentara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.