Acasă Politic Desecretizarea arhivei Dunarea – la mana lui Tariceanu

Desecretizarea arhivei Dunarea – la mana lui Tariceanu

DISTRIBUIȚI

Desecretizarea arhivei de la celebra Intreprindere de Comert Exterior -Dunarea- este departe de a se realiza. -Am decis desecretizarea totala a arhivelor <Dunarea>, a declarat presedintele Traian Basescu la finele sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Ţarii (CSAT) care a avut loc pe 24 iulie. -In cadrul sedintei, Basescu a propus ca CSAT sa solicite Arhivelor Statului desecretizarea dosarului Dunarea pentru a facilita accesul la arhiva economica ce reuneste aproximativ 680 de dosare care au fost predate anterior de catre SIE-, a declarat la acea data purtatorul de cuvant al presedintelui, Adriana Saftoiu. Numai ca Arhivele Nationale nu pot desecretiza dosarul Dunarea, indiferent ca le cere presedintele Romaniei sau CNSAS. Si asta deoarece Legea 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate prevede, la articolul 24 alin. 4, ca -Informatiile clasificate pot fi declasificate prin hotarare a guvernului, la solicitarea motivata a emitentului-. Lucru prevazut si in Hotararea de Guvern nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, care arata, pe langa prevederea din articolul 19, ca -informatiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare de guvern, la solicitarea motivata a emitentului- si faptul ca informatiile secrete de stat se declasifica daca -dezvaluirea lor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea nationala, ordinea publica sau interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare- (art. 20, lit. -b-). Este adevarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu este membru in Consiliul Suprem de Aparare a Ţarii si a participat la luarea deciziei anuntate de presedintele Traian Basescu. Premierul Tariceanu are in acest moment -painea si cutitul- cu privire la desecretizarea celei mai controversate parti a arhivei celebrei ICE -Dunarea- – partea economica. Arhiva ICE -Dunarea- are 160 de metri liniari si este in custodia Serviciului de Arhive Contemporane al Arhivelor Nationale. Documentele sunt intocmite in perioada 1982-1990. Ele au fost transferate la Arhivele Nationale la inceputul acestui an, fiind clasificate la sosire ca reprezentand acte de politica externa.


Decizia CSAT a declansat o adevarata incurcatura printre institutiile implicate. Pe de-o parte, Arhivele Nationale ne-au confirmat ca au primit in cursul zilei de ieri o adresa din partea CSAT in care se arata ca -Arhivele Nationale trebuie sa intreprinda in limitele dispozitiilor legale masuri pentru desecretizarea ICE <Dunarea>-.

Carmen Dobrota, consilier al Serviciului de Activitati Stiintifice din cadrul Arhivelor Nationale, ne-a declarat ca -Arhivele Nationale nu stiu cum sa procedeze in acest caz si vor constitui o comisie de analiza, la inceputul saptamanii viitoare, luni-. Ea a explicat ca -Arhivele Nationale nu au competente de desecretizare a unor documente. Legea 16/1996 privind Arhivele Nationale nu prevede nimic in acest sens. Ar fi ilegal sa se faca desecretizarea altfel decat printr-o ordonanta de urgenta a guvernului-.

Pe de alta parte, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii s-a sesizat si el, dupa ce doar cu o zi in urma nu prea stia ce are de facut, si a transmis o cerere catre guvern privind desecretizarea dosarului Dunarea. Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu ne-a explicat ieri ca -propunerea de desecretizare a ICE <Dunarea> a fost facuta in prezenta primului-ministru, care a si fost de acord cu aceasta hotarare. CSAT a facut deja o nota catre guvern, pentru desecretizare-.

Secreta inca 26 de ani

In momentul in care Serviciul de Informatii Externe a transferat arhiva ICE -Dunarea- la Arhivele Nationale, documentele respective au fost clasificate ca fiind acte de politica externa. Conform Legii 16/1996, acest tip de acte poate fi cercetat peste 26 de ani din momentul acesta. Astfel, la Anexa 6 din lege, in care sunt stipulate -termenele dupa care pot fi date in cercetare documentele privind interesele nationale, drepturile si libertatile cetatenilor-, se arata ca documentele privind politica externa si documentele fiscale pot fi desecretizate dupa 50 de ani de la crearea lor. Motivele acestor reguli se bazeaza pe faptul ca astfel de acte contin intelegeri comerciale externe sau tratate internationale care pot afecta relatiile Romaniei cu alte tari in cazul in care sunt cunoscute de publicul larg. In toata lumea, astfel de documente sunt secretizate pentru perioade mai lungi sau mai scurte.

Conform articolului 22 al Legii 16/1996, -Documentele a caror cercetare poate afecta interesele nationale, drepturile si libertatile cetatenilor, prin datele si informatiile pe care le contin sau cele a caror integritate fizica este in pericol nu se dau in cercetare-. Astfel, conform acestei legi, primele documente ale ICE -Dunarea-, realizate in anul 1982, vor putea fi vazute de cercetatori in anul 2032.

Practic, intreaga poveste legata de desecretizarea arhivelor ICE -Dunarea- se invarte in jurul liderului conservator Dan Voiculescu si al legaturilor cu Securitatea pe care acestea le-ar fi avut si la umbra carora ar fi facut afaceri, prin firma Crescent. Dupa revolutie, prin Hotararea de Guvern nr. 432/25.04.1990, ICE -Dunarea- a fost desfiintata, sumele existente in conturile firmei fiind preluate de fostul BANCOREX. Urgenta rezolvarii acestei probleme este in totalitate dependenta de vointa lui Calin Popescu Tariceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.