Acasă Politic Desteptarea Opozitiei

Desteptarea Opozitiei

DISTRIBUIȚI

– Liderii Opozitiei – minus PRM – si ai asociatiilor civice au cerut, ieri, Guvernului sa corecteze -cea mai mare gafa politica- a sezonului: oferta de asimilare a carnetului de membru UDMR cu legitimatia de maghiar

– Membrii fostei coalitii de guvernare reproseaza Cabinetului Nastase ca a spulberat victoria diplomatica obtinuta de Romania la Comisia de la Venetia

– Opozantii il acuza pe seful Executivului de -tradarea intereselor nationale-

– Programul PSD pentru Transilvania – etichetat drept -o forma sofisticata a politicii de tip Funar-

– Presedintele PD s-a lasat rugat de liberali sa participe la reuniune, pe motiv ca l-ar deranja prezentarea actiunii ca o initiativa a PNL

– In final, ex-partenerii de guvernare au reusit sa-si tina in frau orgoliile si au semnat prima declaratie comuna de dupa alegerile din 2000

– Propunerea constituirii unei structuri permanente in formula de ieri a fost privita cu reticenta de liberali si democrati

– Social-democratii sunt de parere ca Stoica & Comp. se afla intr-o -criza profunda-

Liderii Opozitiei – minus PRM – au mers ieri brat la brat cu asociatiile civice, intr-o premiera politica a acestei legislaturi. Astfel, la initiativa liberalilor, cele doua partide de pe baricada opozitiei parlamentare (PNL si PD) au semnat alaturi de formatiuni extraparlamentare (ApR, UFD si PNTCD) si asociatii civice (Alianta Civica, Solidaritatea Universitara) o declaratie comuna prin care cer puterii sa-si corecteze -cea mai mare gafa politica- a sezonului. Premierul Adrian Nastase este somat sa retraga oferta facuta UDMR, de asimilare a legitimatiei de membru UDMR cu legitimatia de maghiar, iar Guvernul este invitat sa prezinte Parlamentului un raport privind aplicabilitatea Legii statutului magharilor in Romania. Actiunea de ieri, consumata prin semnarea in direct a documentului, este prima miscare politico-civica de anvergura indreptata impotriva PSD.

Darul premierului oferit UDMR irita Opozitia

Scena piesei de ieri jucata de opozitia democratica a fost Palatul Parlamentului, unde s-au reunit delegatiile celor sapte formatiuni protagoniste. Fosti parteneri de guvernare, liberalii, democratii si taranistii lui Ciorbea au incercat sa redevina prieteni la invitatia PNL, al carui lider, Valeriu Stoica, a lansat, in urma cu doua luni, oferta construirii unui bloc comun impotriva PSD si a PRM, capabil sa ofere o alternativa la actuala guvernare. Prilejul oferit de guvernanti l-au reprezentat ultimele fandari politice ale liderilor PSD care au socat clasa politica. Propunerea lui Nastase de echivalare a legitimatiei UDMR cu cea de maghiar – un gest de maxima curtoazie fata de UDMR – si programul pentru Transilvania, lansat de ministrul de interne – un atac virulent la adresa UDMR – au consternat Opozitia. Aceasta ii reproseaza insa premierului ca a spulberat printr-o simpla miscare de bagheta victoria diplomatica a Romaniei in cadrul Comisiei de la Venetia, care arata precis ca Legea statutului nu se poate aplica pe teritoriul tarii noastre fara acordul Romaniei. Semnatarii documentului prezentat de Radu F. Alexandru, liderul grupului PNL din Senat – Valeriu Stoica (PNL), Traian Basescu (PD), Teodor Melescanu (ApR) (ultimii doi reprezentati de vicepresedinti), Victor Ciorbea (PNTCD), Varujan Vosganian (UFD), Adrian Iorgulescu (UFD), Serban Radulescu Zoner (Alianta Civica), Zoe Petre (Solidaritatea Universitara) – il acuza pe Nastase de -tradarea intereselor nationale- pentru ca -a abdicat de la principiul sacru al apararii acestor interese (…) pentru ca nu accepta ideea unei eventuale respingeri a bugetului, ceea ce ar confirma esecul clar al programului de guvernare-.

Solutii pentru Nastase

Nemultumiti de trocul lui Nastase, prin care a cumparat votul pe buget de la UDMR, in schimbul acceptarii Legii statutului maghiarilor pe teritoriul Romaniei, reprezentantii Opozitiei au avansat solutii diferite pentru iesirea din criza.

Copresedintele UFD, Adrian Iorgulescu, a aratat ca Adrian Nastase trebuia sa demisioneze dupa gafa cu pricina, pentru ca -PSD greseste permanent si la cel mai inalt nivel-. Presedintele PNL, Valeriu Stoica, i-a propus premierului o solutie diplomatica pentru refacerea credibilitatii sale externe: -Sa recunoasca deschis ca a facut o eroare-.

In strategia de joc Bucuresti-Budapesta pe tema Legii statutului maghiarilor, Opozitia a oferit ieri o solutie diplomatiei romanesti, care va trebui sa reia negocierile ignorand aceasta cedare a primului-ministru.

Politica -funariota- a PSD in Transilvania

Programul pentru Transilvania a fost o alta tema de atac a Opozitiei, desi nu se regaseste in declaratia comuna, Liviu Negoita, vicepresedinte PD, a aratat ca -politica PSD contravine interesului national- si a profitat de ocazie pentru a califica partidul de guvernamant drept -un partid corupt pe carteluri-. In acelasi timp, Mircea Cosea (ApR) a calificat manifestul pentru Ardeal drept -o forma sofisticata a politicii de tip Funar-. -Funar a vopsit bancile, iar PSD a vopsit gardurile-, a aratat Cosea. Si liderul liberal, Valeriu Stoica, a apreciat ca -Rus a lansat la Cluj discursul lui Vadim Tudor in care pledeaza pentru enclavizarea Transilvaniei-, sesizand faptul ca -Guvernul emite idei radical diferite la un interval de cateva zile-.

Diclaratii de dragoste conditionate

-Nasterea- declaratiei de ieri nu a ridicat mari probleme liberalilor care au gasit rapid audienta la partenerii lor de opozitie. Singurii care au facut cateva nazuri au fost democratii. Liderul PD, Traian Basescu, a tinut sa precizeze ca el nu vine la masa liberalilor daca actiunea va fi prezentata ca o initiativa a PNL. Criza de orgoliu a primarului Capitalei a fost rezolvata prin evitarea anuntarii oficiale, in conferinta de presa, a initiatorilor. El a lipsit, de altfel, de la manifestare, dupa ce si-a dat OK-ul, ca si seful ApR, Teodor Melescanu, aflat si el in strainatate.

Liderul UFD, Adrian Iorgulescu, a apasat pe acceleratie facandu-le -partenerilor de declaratii-, propunerea de a institutionaliza aceasta forma de consultare. -Structura de azi ar trebui sa devina un for permanent-, a spus Iorgulescu. Oferta, care ar reface practic CDR – fapt nedorit de ceilalti reprezentanti ai Opozitiei -, a primit replici nuantate. Valeriu Stoica a calificat drept -buna- ideea consultarilor periodice cu opozitia extraparlamentara, in timp ce democratii au explicat ca vor colabora in aceasta forma ori de cate ori este vorba de interesul national – in rest ei isi vor afirma identitatea social democrata.

Cu accentele de rigoare, intalnirea de ieri a generat primul -produs- politic al Opozitiei democratice din interiorul si din afara Parlamentului, lansat pe piata pentru a sanctiona PSD si pentru a bloca incercarea de discriminare interna, a cetatenilor romani, insturmentata de Budapesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.