Acasă Politic Dosarele inaltilor ierarhi si ale ziaristilor colaboratori vor fi publicate in cel...

Dosarele inaltilor ierarhi si ale ziaristilor colaboratori vor fi publicate in cel mult o luna

DISTRIBUIȚI

Dosarele inaltilor ierarhi si ale ziaristilor colaboratori vor fi publicate in cel mult o luna

Discutiile din ultimele saptamani, legate de cercetarea de catre CNSAS a dosarelor de la fosta Securitate ale preotilor si liderilor religiosi, au inflamat spiritele pe scena noastra politica si au culminat cu propuneri ca slujitorii Domnului, sau cel putin unii dintre ei, sa fie exceptati de la prevederile -Legii Ticu-. Propuneri in acest sens au venit si din partea BOR, care a precizat totusi, ulterior, ca nu doreste sa fie exonerati de consecintele legii toti membrii sai, ci doar sa nu se mearga cu verificarea pana la simplii preoti. Pe aceasta tema i-am solicitat un interviu presedintelui Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru. Acesta a marturisit ca dosarele ierarhilor numiti prin decret prezidential sunt cercetate in prezent si rezultatele vor fi cunoscute in cateva saptamani, in aceeasi situatie gasindu-se membrii Colegiului de Onoare al Clubului Roman de Presa. In aceasta vara, colegiul spera sa finalizeze verificarea angajatilor ministerelor (pana la functia de director) si a membrilor CA al SRTV si ai CNA.

Vom sti in cateva saptamani daca liderii cultelor oficiale au colaborat cu Securitatea

– Comisia SRI a propus ca dosarele simplilor preoti sa fie cercetate doar cu acordul conducerii cultului religios respectiv. Vom afla, in schimb, pana in septembrie, ce contin dosarele ierarhilor?

– Aceasta este o actiune care a inceput mai demult, dar a durat atat pentru ca, in multe cazuri, nu am avut numele complet, numele laic al preotilor, schimbat in momentul cand obtin un anumit rang bisericesc, pe care sa-l regasim in cartoteca fostei Securitati. Insa lucrurile sunt destul de avansate. Speram ca in cateva saptamani sa finalizam cercetarile in legatura cu toti ierarhii numiti prin decret prezidential. Nu e vorba doar de Sfantul Sinod, ci de toate cultele oficiale din Romania. Vom vedea daca avem dovezi de politie politica sau au fost si ofiteri.

– Deci, aceste nume, daca exista, vor fi date publicitatii.

– Da.

– In cate saptamani?

– Doua-trei, poate patru. La adresele pe care le-am trimis noi, inca nu am primit raspunsuri in toate cazurile, ma refer la faptul daca au sau nu dosar, si daca au, sa ne parvina. In paralel, noi intreprindem zilnic cercetari in legatura cu solicitarile de acces la propriul dosar. Avem o lege care functioneaza in varianta actuala pana in momentul in care va fi amendata in Parlament. Pana in septembrie vom avea sigur rezultate.

– Aveti deja nume ale celor care au colaborat?

– Da, au inceput sa vina dosare la noi, lucrurile sunt destul de avansate, dar, conform legii, nu putem sa dam informatii neverificate. CNSAS trebuie sa limpezeasca apele in societatea romaneasca, nu sa le faca mai tulburi.

– Din informatiile pe care le aveti pana acum, vor fi dezvaluiri rasunatoare?

– Rezultatul final va fi dat oricum publicitatii.

– Dar cum comentati faptul ca preotii fara rang vor scapa de prevederile -Legii Ticu-?

– Punctul de vedere al colegiului era ca articolul doi, litera t sa fie pastrat ca atare. Au fost contrapropuneri din partea Sfantului Sinod si a Comisiei Parlamentare ca aceasta litera sa fie scoasa cu totul, fapt pe care nu l-am putut accepta. Si atunci s-a gasit un compromis, ca verificarile sa se faca doar cu acceptul conducerii cultelor religioase. De altfel, in discutiile pe care le-am avut cu reprezentanti ai Sfantului Sinod, dar si in discutia cu IPS Vincentiu Ploiesteanul de sambata, la emisiunea -Orient Expres-, s-a afirmat ca totusi nu se doreste blocarea legii. Ceea ce s-a invocat la comisie a fost modelul maghiar. In Legea maghiara similara exista, intr-adevar, o prevedere privind cercetarea dosarelor preotilor cu acordul conducerii cultelor religioase.

– Mircea Dinescu a declarat ca va demisiona daca preotii nu vor fi cercetati la dosar. Ce veti face in acest caz? Sunt si alti membri ai colegiului care considerati ca vor avea pozitii similare?

– Din pacate, eu nu am apucat sa vorbesc cu Mircea, care nu este in tara in acest moment, deci, nici sa-i comunic ce s-a intamplat de fapt la discutia cu Comisia SRI. Probabil, el a apucat sa vada niste stiri la televiziuni, care au fost prezentate destul de sec, in sensul ca, de fapt, Comisia SRI a facut niste propuneri pe care trebuie sa le discutam. Nimic nu este batut in cuie. In legatura cu ceilalti membri, fiecare este liber sa procedeze cum doreste.

– Considerati ca exceptarea anumitor categorii de preoti de la verificare este o deviere de la spiritul Legii Ticu?

– Am spus de multe ori ca, daca sunt preoti care au colaborat, asta nu inseamna ca este implicata Biserica. Daca un profesor a turnat, nu este invinovatita universitatea. Fiecare are un trecut pe care trebuie sa si-l asume. Intentia noastra, asta a fost. Rolul nostru nu este sa denigram si sa cream scandal.

Dosarele membrilor Colegiului de Onoare al CRP vor fi verificate in cateva saptamani

– In acelasi timp intentionati sa continuati cercetarile dosarelor si in cazul altor categorii profesionale, cum ar fi ziaristii.

– In acest sens, noi avem o cerere destul de veche, depusa de Clubul Roman de Presa, pentru verificarea Colegiului de Onoare, insa aici lucrurile au durat foarte mult, pentru ca noi abia din februarie am inceput sa preluam dosare de problema. -Dosarul presa centrala- este foarte incalcit, cu foarte multe fire, si acum trebuie sa luam aceste fire si sa vedem unde ne conduc ele. Si in acest caz speram ca in cateva saptamani, poate prin luna august, sa dam raspunsul, macar pentru Colegiul de Onoare. Sunt si alte verificari in curs, acum verificam ministerele, unde se merge pana la nivel de director, plus acea lista de 100 de persoane publicata de -Evenimentul zilei-, plus foarte multe cereri de acces la propriul dosar. Incercam sa inchidem si alte actiuni pe care le avem in curs, CA al Societatii Romane de Televiziune, CNA. Vreau sa va spun ca, in momentul cand terminam de facut cercetarile pe articolul 2, se intra pe o anumita procedura, nu putem da rezultatele publicitatii imediat, intai trebuie sa le aducem la cunostinta persoanei in cauza, care ne poate da in judecata.

Nu e clar daca membrii colegiului isi vor incheia mandatul

– La intalnirea cu Comisia SRI s-a discutat si despre mandatul membrilor Colegiului CNSAS. Va veti duce la capat mandatul de sase ani?

– Aici, lucrurile nu sunt foarte clare. In primul rand vreau sa va spun ca ieri a fost o discutie intre presedintele comisiei si cel al CNSAS, nu intre cele doua institutii in ansamblu. Mai avem la dispozitie o perioada de cel putin o luna in care putem sa intervenim peste aceasta lege. In primul randc mandatul este de sase ani, iar o lege nu se aplica retroactiv. Propunerea cu mandat de patru ani sau cu mandate -in trepte-, ca la Curtea Constitutionalac ar trebui sa intre in vigoare, teoretic, dupa incheierea mandatului actual. Dar si in acest caz mingea se afla pe terenul Parlamentului.

– Ce alte modificari importante ale -Legii Ticu- a propus Comisia SRI?

– De fapt, sunt contopite propuneri ale noastre, ale comisiei, ale SIE, si Consiliul Legislativ a avut cateva interventii. Noi am vrut ca legea sa-si recapete coerenta pe care a avut-o initial proiectul -Legii Ticu-. Incercam sa definim mai clar unii termeni, ce este agentul, ce este colaboratorul, ce este politia politica, cu ce tipuri de dosare vom lucra. Speram sa lucram mai bine cu noua lege. Ea urmeaza sa fie depusa la inceputul lunii septembrie la Parlament de catre Comisia SRI, intrucat CNSAS nu are drept de initiativa legislativa. Pachetul de propuneri pe care il avem face trimiteri clare si la Legea informatiilor clasificate, dar si la alte legi care vor iesi in toamna.

– Care este situatia in acest moment cu predarea dosarelor din arhiva SRI? Cum veti rezolva aceasta problema?

– Situatia este critica, pentru ca depozitul pe care il avem noi este, in acest moment, plin in proportie de 90%. Din aceasta cauza asteptam sa vedem cum se va rezolva promisiunea Guvernului in legatura cu gasirea unui sediu si, probabil ca tot in zilele sau saptamanile care vor urma, vom avea o discutie la varf, cu presedintele Iliescu si cu directorul SRI, sa vedem ce solutii putem gasi.

– Dosarele va vor fi predate integral, in afara de cele considerate ca ar tine de siguranta nationala?

– Asa spune legea. Trebuie sa gasim o solutie cu care sa fie de acord toata lumea, si noi, si SRI, eventual si CSAT.

Lucram la o lista de ofiteri de Securitate

– Ticu Dumitrescu a spus de multe ori ca legea nu este functionala atat timp cat nu detineti arhivele. Pe de alta parte, legea si institutia pe care o conduceti au fost criticate de la inceput pe motiv ca dezvaluie colaboratorii si nu ofiterii de Securitate, fosti si mai ales activi. Ce aveti de gand sa faceti in acest sens?

– Ticu Dumitrescu are dreptate, atat timp cat nu avem dosarele, nu putem controla situatia. De aici deriva si aceasta imagine, ca avem ceva cu informatorii si nu cu ofiterii. Dar aici as introduce o nuanta, in sensul ca, in acest proces de verificare a candidatilor la alegeri si al accesului la propriul dosar, noi am avut intotdeauna in vedere si ofiterii care au lucrat. Lucram la o lista de ofiteri care au desfasurat activitati de politie politica.

– Fosti ofiteri.

– Numele ofiterilor apar clar in dosare, si daca ei au fost implicati in activitati de politie politica, evident ca numele lor va trebui sa fie facute publice. Deci, si daca mai sunt inca activi, dar am impresia ca astfel de cazuri nu prea mai exista, sunt rarissime. Vreau sa va spun insa ca, in documentele Securitatii, informatorul era considerat persoana de baza, pentru ca ofiterul era cunoscut de toata lumea, dar informatorul putea sa fie un om din preajma ta.

– Francisc Baranyi a castigat procesul intentat CNSAS. Mai aveti alte procese pe rol?

– In afara de procesul de la Cluj, cu domnul Viorel Ratiu, pe care l-am castigat, si de cel cu Baranyi, la Timisoara, mai sunt inca trei procese pe rol. In legatura cu dl Baranyi, noi asteptam inca sa vedem ce motivatie a gasit Curtea de Apel Timis, fiindca aceasta nu a ajuns inca la noi. Dl. Baranyi a cerut ca numele lui sa nu fie publicat in -Monitorul Oficial-, or el a fost incadrat la lista a doua, care n-a fost publicata in -Monitor-. Imediat ce vom primi motivatia Curtii, vom introduce recurs in anulare la procurorul general.

– Cam cate persoane si-au vazut pana acum propriul dosar?

– In jur de 100. Numarul putea sa fie mult mai mare daca am fi avut arhiva. Am fi putut, astfel, sa dam raspuns unei cereri intr-o saptamana. Dureaza foarte mult pana cand dosarul ajunge la noi, altfel, o data ajuns, pentru noi lucrurile sunt clare in cateva zile.

(Madalina Schiopu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.