Acasă Politic Dragnea e manipulat pentru ca PSD să voteze legea Buicu-Sanitas care anulează...

Dragnea e manipulat pentru ca PSD să voteze legea Buicu-Sanitas care anulează plățile gărzilor pentru medici

DISTRIBUIȚI

Președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Florin Corneliu Buicu, medic în Tg. Mureș, a reușit să treacă prin comisie amendamentul depus de madam Camelia KHRAIBANI, deputat și medic în Motru prin care medicii pierd dreptul la plata gărzilor suplimentare, drept dat de Guvernul Cioloș. În luna mai 2016, medicii au anunțat că refuză să mai efectueze gărzi neplătite de zeci de ore fără întrerupere și au cerut abrogarea OMS 870/2004 emis de fostul ministru PSD al Sănătății, Ovidiu Brânzan, adică ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, document prin care chimiștii și biologii care efectuează gărzi sunt ”forțați și exploatați să efectueze un act medical continuu”, de până la 31 ore. Medicii au protestat pentru că OMS 870/2004 încalcă ”flagrant” atât Legea 53/2003 — Codul Muncii, art. 11, cât și Directiva Europeană 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, art. 1, pct. 1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiștilor și biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice.”
Potrivit acestora, medicii, chimiști și biologii care efectuează gărzi sunt obligați, în baza acestui Ordin, să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, în pofida faptului că, după 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol atât a vieții pacienților, cât și a medicilor, în egală măsură, în baza acestui ordin garda nefiind considerată timp de muncă, nici vechime în muncă, nici în specialitate, nu este privită ca experiență profesională și nici nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauză.

Așadar prin OUG 20/2016, Guvernul a decis la art. 3/2 alin.(6) „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.”

Dar dușmanii medicilor și prietenii SANITAS, Buicu și Khraibani au modificat articolul aducându-l la forma inițială care a dus la protestul  medicilor: „ aliniatul (6) al art. 3.2 se modifică și va avea următorul cuprins: „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, din cadrul unității angajatoare pentru norma de bază, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr.870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, publicat în MOf 671/2004, cu modificările și completările ulterioare.”

Buicu are propria variantă a acestui amendament: jurnaliștii mint iar medicii nu înțeleg nimic, explicația lui fiind că a urmărit „rezolvarea unei probleme apărute în urma reglementării guvernului asupra gărzilor pornind de la principiul 1 angajat, 1 angajator, 1 contract. Fiecare medic are un singur contract de muncă cu un angajator, pentru timpul din norma de bază pentru care este plătit cu salar(SIC!) . Gărzile pot fi reglementate prin act adițional la contractul de muncă și nu printr-un nou contract. De asemenea pentru medicii care fac doar gărzi, se încheie de asemenea 1 singur contract cu angajatorul pentru orele de gardă.”
În primul rând că art. 35 al Codului Muncii prevede că „orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, în baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.”
Așadar principiul inventat de bogătanul Buicu și pus în amendament de nevasta libanezului plin de bani interzice dreptul legal garantat de Codul Muncii. În plus, ce angajator din domeniul sanitar va semna un act adițional contrar OMS 870/2004 că așa cred cei doi politicieni că ar trebui?

Astăzi după greva SANITAS care a anunțat că „Greva continuă (…). Dacă proiectul trece și de plen, atunci lucrurile sunt rezolvate. Discuțiile de până acum nu duc la ceea ce vrem noi. Singurii care pot să mai rezolve sunt parlamentarii. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu domnul ministru și consilierii dumnealui pentru Ordonanța 20, nu mai există varianta opririi grevei printr-o altfel de rezolvare decât după-amiază sau în Parlament și poate mâine sau la o altă dată stabilită prin votarea amendamentelor pe care noi le-am propus și ne-au fost acceptate în Comisia de sănătate.”, imediat, manipulat, Dragnea a anunțat pe Facebook:
„#GuvernulZERO a băgat în grevă 80.000 de cadre medicale şi personal tehnic. În acest moment, sistemul medical este blocat. Revendicările salariale sunt legitime, iar #PSD le va susţine urgent în Parlament pentru a rezolva problema şi a încheia #greva.
Vom veni cu soluţii pentru ca cei care au grijă de sănătatea noastră să fie respectaţi. Medicii trebuie să simtă în buzunarele lor că fac parte din #clasademijloc.”

Doar că SANITAS a făcut încă din vară presiuni pe Guvern că „dacă se dau drepturile la medici” ei ies în stradă. Guvernul i-a ignorat și acum Buicu le face jocurile mizerabile împotriva medicilor. De altfel ura viscerală manifestată de agramatul Marius Sepi împotriva medicilor a fost afișată încă de la crearea în vara anului 2015 a Alianței medicilor când Sepi, ca în anii 50 instiga oamenii pe Facebook să meargă să denunțe procurorilor dacă au dat vreodată vreo atenție medicilor. Dar ce să te aștepți de la niște mediocri ca Bărăscu și Sepi, cu buzunarele burdușite din cotizațiile încasate ilegal pe statele de plată orbiți de beția puterii pe care nu vor s-o împartă cu nimeni. Când o să vină scadența și pentru ăștia doi ca și pentru fostul lor șef pe care l-au slugărit, condamnat pentru corupție, o să-i vedem plângând pe la televizor că sunt dosare politice.
Dar nu vă bucurați, incă, papagalilor, că cel mai probabil, președintele Klaus Iohannis nu va promulga o lege care să ia din banii medicilor. Mai ales că Sepi este un cunoscut PSD-ist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.