Acasă Politic După scenariul lui Tokes de la Revoluție:Liderii UDMR amenință „cu nesupunere civică”...

După scenariul lui Tokes de la Revoluție:Liderii UDMR amenință „cu nesupunere civică” și „arme”

DISTRIBUIȚI

Pe fondul negocierii în coaliția de la guvernare a unei forme acceptate pentru reorganizarea teritorială a României, liderii locali ai UDMR încearcă să facă tot felul de presiuni, care au culminat inclusiv cu fapte din sfera penalului, mai mult decât inflamatoare, la adresa suveranității țării și a ordinii publice. Dacă până acum cuvântul „autonomie“ părea un fel de laitmotiv pe buzele unor lideri maghiari, retorica acestora a devenit treptat mult mai violentă, aceștia au trecut deja la un alt nivel, unde aruncă tot felul de cuvinte belicoase, menite să instige la violențe fizice și ură interetnică. Așa s-a întâmplat și marți seară, când, concomitent cu discursul premierului Emil Boc de la TVR, jurnaliștii ziarului „Gândul“ postau pe site o știre cu titlul „Tamaș Șandor (UDMR), șeful Consiliului Județean Covasna, despre «nesupunerea civică»: în prima fază, ieșim în stradă fără arme. Apoi o să vedem“. El a menționat că această „ieșire în stradă fără arme“ se va produce cu ajutorul bisericii, într-o amenințare voalată ce amintește de episodul de la Revoluție cu pastorul Laszlo Tokes în 1989, din Timișoara, din zilele premergătoare răsturnării regimului Ceaușescu.

Iredentism cu față „tiroliană“

Liderii maghiari doresc, la o eventuală reîmpărțire administrativ-teritorială a țării, înființarea Ținutului Secuiesc (județele Covasna, Harghita, Mureș) și a Partiumului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj) ca „regiuni cu statut special de autonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluție acceptabilă pentru UDMR“. Mai nou, scuza și modelul UDMR-ului par să fie regiunea Tirolul de Sud, o zonă autonomă din nord-vestul Italiei, regiune care are o formă de autoguvernare unde taxele încasate rămân în proporție de 90% la autoritatea locală. În 1971, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis ca regiunea aceasta să aibă o autonomie sporită în cadrul Italiei, cu condiția ca statul austriac să nu intervină în politica internă a acestei noi entități. Cu toate acestea, intervențiile unor oficiali maghiari de la Budapesta cu declarații revanșarde în privința autonomiei, precum și prezența fizică și frecventă a acestora la toate manifestările comunității maghiare din România nu denotă decât o agendă precisă a actualului guvern de dreapta maghiar al premierului Viktor Orban în această direcție. La acestea se adaugă și denunțarea tot mai frecventă a Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, prin care Ungaria pierdea la acea vreme o serie de teritorii, din care unele și în favoarea României. După câteva ore de la apariția știrii în care amenința cu proteste armate, Tamaș Șandor a revenit, spunând că el nu a declarat așa ceva, subliniind că nu a folosit și nici nu i-a trecut prin cap să utilizeze cuvântul „arme“.

Boc caută dialogul

Despre această ieșire revanșardă plină de amenințări a liderilor maghiari, premierul Emil Boc a replicat că dialogul este singura modalitate normală de rezolvare a problemelor comune, iar UDMR a fost, în ultimii 20 de ani, un partener care a folosit dialogul ca principală „armă“ de colaborare politică. Întrebat dacă ar fi de acord cu înființarea Ținutului Secuiesc, Boc a răspuns că PDL discută în prezent, cu argumente și contraargumente, despre propriul proiect de reorganizare administrativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.