Acasă Politic Expert guvernamental roman, victima unei actiuni de intimidare la Cernauti

Expert guvernamental roman, victima unei actiuni de intimidare la Cernauti

DISTRIBUIȚI

Politica Ucrainei fata de Romania a depasit granitele normalului. Totul se reduce la agresivitate, riscand o acumulare de tensiune care ar putea atrage interventia politica a organismeloir internationale, tara vecina riscand sa fie si mai mult izolata de catre Occident. Poate toleranta excesiva a diplomatiei romane poate fi justificata tocmai in incercarea de a depasi aceasta tendinta. Insa, in fata unor actiuni cum este cea pe care o vom prezenta in cele ce urmeaza, este greu sa fii tolerant dincolo de anumite limite. Un expert guvernamental roman, din cadrul Departamentului Romanilor de Pretutindeni, aflat in Cernauti pentru organizarea unui festival de muzica populara romaneasca a fost -vizitat- in toiul noptii de catre un musafir nepoftit, care i-a intrat prin efractie in camera de hotel. Actiunea de intimidare a fost amanuntit planificata, unul dintre indiciile care conduc la aceasta idee fiind acela ca telefonul din camera a fost scos din uz temporar. In timp ce oficialul roman dormea, camera sa fusese profesionist -verificata- de catre -solul- ucrainean.

-Mesagerul-

In perioada 6 – 7 decembrie a.c., la Casa de Cultura a Tinerilor din Cernauti, a avut loc a doua editie a Festivalului de muzica populara romaneasca -Din cantecele neamului-, cu sprijinul Guvernului Romaniei, prin Departamentul Romanilor de Pretutindeni. Surse din comunitatea romanilor de la Cernauti ne-au descris cu lux de amanunte cele intamplate, obtinute chiar de la victima, imediat dupa producerea incidentului. Oficialul roman, care a refuzat sa ne comenteze cele intamplate, le-a povestit colaboratorilor din Cernauti ca pe 7 decembrie, in jurul orei 0.10, s-a culcat, dupa ce si-a luat masurile de precautie, dat fiind faptul ca Ucraina este recunoscuta pentru gradul inalt de infractionalitate. A incuiat usa camerei, a lasat cheia in yala si si-a ascuns portmoneul, pasaportul si alte documente sub perna. Masurile luate nu au fost insa suficiente. La ora 2.45 s-a trezit cu un -musafir- in camera. Individul este descris ca avand in jur de 25 de ani, par saten-blond, o inaltime de aproximativ 1,85 metri, constitutie atletica. Cand expertul guvernamental s-a trezit, vizitatorul fuma linistit. Intrebat in limba romana daca a fost trimis de la receptia hotelului, ucraineanul a raspuns printr-un gest semnificativ, lovindu-se cu degetul aratator peste gat. In camera, geanta de voiaj a oficialului roman fusese desfacuta, hainele aruncate pe jos, masina electrica de barbierit, de asemenea, fusese demontata piesa cu piesa. Cheile de la usa erau pe masa, iar incuietoarea era deschisa. Telefonul fusese scos din functiune. -Trimisul- incerca sa lase impresia ca este in stare avansata de ebrietate, desi nu duhnea deloc a alcool. Romanul a reusit sa iasa pe holul hotelului si sa o strige pe administratora de etaj, o batranica in jur de 70 de ani. Brusc si-a facut aparitia un al doilea individ, in varsta de aproximativ 30 de ani, care a expediat-o pe angajata hotelului, politicos, dar autoritar.

In loc de concluzii

Receptionera si paznicul hotelului (un batranel in varsta de 60 de ani) au facut investigatii la fata locului. Oficialul roman le-a aratat ca individul intrase in camera, prin balcon, dupa ce a sarit alte doua balcoane, de la camera la care se presupune ca ar fi fost cazat. A fortat oberlichtul usii de la balcon si, o data ajuns in camera, a deschis usa de la iesire, pentru a se putea retrage si ca sa aiba, in acelasi timp, posibilitatea de a minti ca gasise usa deschisa. Oricum, expertul guvernamental roman a inteles mesajul. Daca individul ar fi vrut sa fure, i-ar fi luat geanta, hainele si banii (1.900 de dolari). Daca ar fi vrut sa-l raneasca, ar fi putut-o face in timp ce el dormea. Dar nu, individul nu a vrut decat sa arate ca poate oricand sa-i faca rau, daca mai vine in Ucraina.

A doua zi, victima s-a prezentat la Consulatul Romaniei, unde nu s-a gasit de cuviinta sa se ia atitudine, dat fiind faptul ca oficialul roman nu fusese agresat. Specific umilei diplomatii romanesti…


Numai roman sa nu fii in Ucraina

Metoda aplicata in cazul oficialului de la Bucuresti este sistematic aplicata impotriva liderilor romanilor din Ucraina. Unuia dintre acestia, din regiunea Odesa, ii este frecvent sparta casa, fara a i se fura nimic. Niciodata militia nu i-a luat in calcul reclamatiile. Pentru un alt lider al romanilor, din aceeasi regiune, epitropul Vasile Iordache, Ziua Nationala a Romaniei a fost inflacarata. In noaptea de 29 – 30 noiembrie 2003, i-a fost incendiata gospodaria. Parohia satului Camusovca, printre fruntasii careia se numara Vasile Iordache, a decis cu ani in urma sa adere la Mitropolia Basarabiei, recent recunoscuta ca urmare a unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Pentru aceasta atitudine a devenit tinta actelor de intimidare din partea autoritatilor de stat, inclusiv organelor securitatii ucrainene (amenintari, supraveghere ostentativa, iar acum incendierea gospodariei). Sunt numai doua dintre sute de exemple…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.