Acasă Politic Filosemitismul – carlig pentru sprijin electoral extern

Filosemitismul – carlig pentru sprijin electoral extern

DISTRIBUIȚI

Dupa ce Ion Iliescu s-a fript cu cotidianul -Haaretz-, declansand un scandal pagubos cu autoritatile de la Tel Aviv, politicienii romani se intrec in a-si declara dragostea pentru Israel, sperand probabil intr-o sustinere externa mai sustinuta petru 2004. Insusi Iliescu a devenit ulterior prietenul la catarama al poporului evreu.

Pana si liderul PRM, care recent si-a cerut scuze poporului evreu pentru atitudinea sa antisemita de-a lungul timpului, s-a declarat un filosemit convins. In urma cu doua zile, a fost randul liderului PSD sa o ia pe drumul cel bun. Presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase, si-a tradus cartea -Batalia pentru viitor- in limba ebraica, lansata la lumina aprinsa de el insusi cu ocazia sarbatorii Hanukkah, in prezenta ministrului israelian al finantelor, Benjamin Netanyahu. Evident, scopul impacarii cu istoria romano-evreiasca a PSD si a PRM poate fi banuit a fi unul electoral, ambele partide fiind decise ca la alegeri sa-si joace cartea externa. Or, pentru a juca aceasta carte fara a avea sprijinul lobby-ului evreiesc, extrem de eficient atat peste Ocean, cat si in Europa, este ca si cum ai juca fara a avea asul din maneca. Acelasi lucru este valabil si pentru politica externa a Romaniei, mai ales in contextul apropierii tarii noastre de Statele Unite. Or, o relatie exceptionala cu SUA este, practic, imposibila fara sustinerea Israelului. PRM mizeaza pe o lovitura de imagine, data cu ajutorul unei companii evreiesti, Arad Comunication. PSD, la randul sau, a semnat cu compania americana Greenberg-Carvile-Shroom, care s-a ocupat si de campaniile lui Bill Clinton si Tony Blair.


PSD-ul de azi – Nastase isi lanseaza cartea la lumina Hanukkah

In spiritul -fratiei- dintre popoare, premierul Adrian Nastase si-a lansat, miercuri seara, cartea intitulata -Batalia pentru viitor-, intr-o versiune tradusa in limba ebraica, in prezenta ministrului israelian de finante, Benjamin Netanyahu. Premierul a aprins si traditionalele lumini de Hanukkah, o sarbatoare anuala evreiasca, desfasurata pe parcursul a opt zile in luna decembrie, cunoscuta si sub denumirea de -Sarbatoarea luminilor-. El a aratat ca atat pentru poporul roman, cat si pentru cel israelian luna decembrie reprezinta o perioada cu semnificatie religioasa si un prilej de meditatie spirituala. -Cand am scris cartea pe care am lansat-o si in limba ebraica, am intentionat sa ofer o alta perspectiva asupra realitatii actuale si sa propun solutii si proiecte pentru viitor-, adauga Nastase.

PSD-ul de ieri – Iliescu punea Holocaustul sub semnul intrebarii

Pana ca Iliescu sa creeze tensiuni in relatia dintre Romania si Israel, premierul Adrian Nastase afirma ca -unii incearca sa creeze sentimentul de culpabilizare a poporului roman. Daca au existat responsabilitati, acestea trebuie fixate pentru unele dintre actiunile din perioada razboiului si trebuie puse pe seama conducatorilor si a guvernului de atunci, pentru greselile comise acestia putand raspunde in fata contemporanilor lor sau a istoriei-, a declarat Nastase. Primul-ministru adauga ca in istorie au existat -situatii mult mai grave si nimeni nu a incercat sa culpabilizeze poporul german, rus, american sau orice alt popor. As vrea sa nu trecem de la o extrema la alta. In ultima vreme, s-a discutat foarte mult despre Holocaust in Romania-, aprecia Nastase. Insa cel care a -detonat- problema evreiasca a fost presedintele Ion Iliescu, cel care sa atraga oprobiul opiniei internationale, implicit al SUA. Declaratiile presedintelui veneau la scurt timp dupa un comunicat al ministrului informatiilor publice, Vasile Dancu, in care, la randul sau, punea sub indoiala existenta Holocaustului inlauntrul hotarelor Romaniei. Israelul ii reprosa lui Iliescu faptul ca intr-un interviu acordat cotidianului israelian -Haaretz- a facut o serie de afirmatii cu tenta prea moderata vizavi de Holocaust. Printre altele, Iliescu a afirmat ca -nu numai populatia evreiasca a fost afectata de Holocaust- si ca -in Romania nazista evreii si comunistii erau tratati la fel-.

PRM-ul de azi – Vadim se declara filosemit convins

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a sustinut, la sfarsitul lunii noiembrie a.c., ca este -filosemit- si ca regreta pamfletele sale literare in care ii critica pe evrei. -A venit momentul sa repar o mare nedreptate care mi s-a facut si pe care, in ultimii ani, a alimentat-o si a raspandit-o chiar Ion Iliescu: eu nu sunt antisemit, ci filosemit-, a spus liderul PRM. Spectacolul era sustinut si cu citate din Cartea Sfanta, din care citea Psalmul 122 al Regelui David, -cel care a fondat, acum 300 de ani, Ierusalimul-. Mai mult, C.V.T. a afirmat ca partidul sau il acuza public pe presedintele Ion Iliescu -de un comportament iresponsabil fata de Holocaust-, referindu-se la declaratiile facute pe aceasta tema de seful statului si aparute in vara in presa din Israel.

PRM-ul de ieri – Partidul, acuzat de evrei ca exista

Filosemitismul lui Vadim Tudor de azi poate fi greu de crezut de catre Comunitatea Evreilor din Romania, care il vad pe acesta ca fiind liderul unui partid de extrema dreapta. Pe site-ul comunitatii evreiesti se da exemplu -reactia vehementa din partea PRM-, la vizita in tara noastra a lui Elie Wiesel. -Dl Corneliu Vadim Tudor, conducatorul Partidului Romania Mare a avansat jigniri personale grave la adresa lui Elie Wiesel si la adresa a ceea ce Elie Wiesel reprezinta. Cel mai reprobabil a fost insa faptul ca Partidul Romania Mare si conducatorul sau nu au fost in nici un fel trasi la raspundere de cei care l-au invitat pe Elie Wiesel sa viziteze Romania pentru a sustine eforturile de aderare la NATO (…) Partidul Romania Mare depune o activitate continua de negare a atrocitatilor comise impotriva evreilor romani in timpul celui de-al doilea razboi mondial, negand astfel reala suferinta a evreilor din Romania-, se mentioneaza pe site-ul Comunitatii Evreilor din Romania.

PSD merge in campanie pe mana unei firme americane

PSD a angajat pentru campania electorala din 2004 firma americana Greenberg-Carville-Shrum (GCS), care s-a ocupat si de campania fostului presedinte al SUA Bill Clinton, a premierului britanic Tony Blair si a cancelarului german Gerhard Schroder, a declarat, ieri, agentiei Mediafax Viorel Hrebenciuc. Hrebenciuc, care este director de campanie al PSD, a explicat ca PSD a ales firma de consultanta GCS pentru a-i face campania la recomandarea Internationalei Socialiste. Firma GCS lucreaza numai cu partide social-democrate si sunt adevarati profesionisti, a afirmat Hrebenciuc.

Firma care ii face campanie lui Vadim a lucrat si pentru Netanyahu

Ministrul israelian de finante, Benjamin Netanyahu, a declarat, ieri, ca firma evreiasca Arad Communication, care a fost angajata de Corneliu Vadim Tudor pentru viitoarea campanie electorala, a lucrat si pentru el, dar si impotriva sa. -Domnul Arad are de unde alege candidati. Asta este caracteristica democratiei: sa i se permita unui om cu o judecata indoielnica sa se manifeste-. Netanyahu a laudat faptul ca romanii au ridicat aceasta problema premierului israelian Ariel Sharon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.