Acasă Politic Galeria rebelilor din PDSR

Galeria rebelilor din PDSR

DISTRIBUIȚI

Conducerea PDSR l-ar putea sanctiona drastic pe Antonie Iorgovan. Biroul Executiv Central il va judeca astazi pe rebelul senator, care a indraznit sa anunte ca intentioneaza sa depuna o motiune simpla impotriva ministrului justitiei, colega sa de partid, Rodica Stanoiu. De altfel, Antonie Iorgovan nu este singurul -excentric- din PDSR care inoata impotriva curentului. Adrian Paunescu, George Pruteanu, Ion Predescu sI Constantin Nita, au iesit deseori din front, incalcand disciplina de partid.

Biroul Executiv Central al PDSR ar putea aplica astazi sanctiuni dure senatorului Antonie Iorgovan pentru atacurile repetate ale acestuia la adresa colegei sale de partid, ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, atacuri care au culminat cu anuntarea depunerii unei motiuni simple impotriva acesteia. Sedinta se anunta a fi incendiara. Potrivit Statutului PDSR, membrii care au savarsit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea lor aduc prejudicii partidului sau care nu au o comportare demna in societate li se aplica, in functie de gravitatea acestora, una din urmatoarele sanctiuni: discutarea sI avertizarea in adunarea generala a organizatiei sau in organul de conducere din care fac parte; suspendarea ori revocarea din functia de conducere de catre organul care I-a ales; retragerea sprijinului politic pentru functia obtinuta; excluderea din PDSR. Antonie Iorgovan este vicepresedinte al Comisiei juridice din Senat. Mai mult ca sigur el va pierde aceasta functie, prin retragerea sprijinului politic de catre PDSR, daca nu va fi exclus din partid in cele din urma.

DesI a iscat un scandal de pomina, Antonie Iorgovan nu vizeaza locul de ministru al justitiei, detinut de Rodica Stanoiu. Cel putin asa a declarat el vineri Monitorului de Prahova. -Nu am sa accept postul de ministru, chiar daca mi s-ar propune, pentru ca nu vreau sa-i incurc socotelile lui Adrian Nastase. E guvernul lui, e treaba lui. Vremea mea va veni, daca voi mai fi sanatos, dupa ce va fi presedintele Romaniei Adrian Nastase-.

Ostilitate din partea liderilor partidului

Impotriva senatorului Iorgovan sI in apararea ministrului Stanoiu s-au ridicat mai multe voci din partid. Practic, toata lumea ii este ostila -parintelui Constitutiei-, fapt ce ar putea prefigura decizia de sanctionare a sa in BEx-ul de astazi al PDSR. Liderul grupului senatorial al PDSR, Ion Solcanu, a declarat ca afirmatiile lui Iorgovan privind initierea unei motiuni simple sunt rezultatul unor -anumite refulari- ale acestuia, in timp ce presedintele Comisiei juridice din Senat, Aristide Roibu, considera ca impricinatul -isI continua presiunile in favoarea rezolvarii intereselor propriei clientele-, iar actiunile sale -tind spre trafic de influenta-. -Chiar daca functia de senator este compatibila cu exercitarea profesiei de avocat, este inadmisibila conduita senatorului Iorgovan, care, prin asemenea presiuni, transfera in plan politic rezolvarea afacerilor personale-, sustine Roibu. El crede ca -este inadmisibil sa initiezi propuneri pentru proiecte de legi care urmaresc salvarea unei clientele personale- sI ca -nu ceri demisia unui ministru pentru a-tI creste tie onorariul de avocat-. Aristide Roibu a anuntat ca in prima sedinta a Comsiei juridice in a carei competenta intra sI aspectele de disciplina va cere discutarea conduitei lui Antonie Iorgovan, care -sub protectia imunitatii transfera propriile sale interese in initiative legislative-.

Acuzele senatorului Iorgovan l-au scos din sarite chiar sI pe presedintele PDSR, Adrian Nastase, care s-a vazut nevoit sa-sI depene amintirile de familie in mass-media, scotand de la naftalina o fotografie pentru a-i demonstra acestuia ca nasii saI de cununie nu sunt sotii Stanoiu.

Dizidente sI vedetisme

Cazul Iorgovan nu este singular in partidul de guvernamant. InsusI senatorul PDSR a mai calcat o data pe bec. La inceputul mandatului, fara a consulta conducerea partidului, Iorgovan a facut valva in privinta modificarilor pe care le are in vedere la Constitutie. Conflictul s-a aplanat pe cale pasnica, iesirea din front a senatorului PDSR fiind admisa atunci din cauza renumelui acestuia de -parinte al Constitutiei-.

Chiar daca izolate, rebeliunile din PDSR i-au scos peri albi presedintelui Adrian Nastase. Tizul sau, Adrian Paunescu este practic o bomba cu ceas, fiind gata sa explodeze in orice moment. Primele -ticairi- ale vajnicului senator PDSR s-au facut auzite la discutarea Legii administratiei publice locale, cand Adrian Paunescu, alaturi de George Pruteanu, a incercat, fara folos, sa convinga conducerea partidului sa nu accepte folosirea limbii materne in raporturile dintre cetatenii apartinand unei minoritatI nationale sI reprezentantii structurilor locale. De altfel, vesnica atitudine nationalista a lui Adrian Paunescu creeaza mereu probleme PDSR-ului in relatia sa cu UDMR.

Din galeria, mai mult sau mai putin celebra, a -radicalilor- din PDSR face parte sI senatorul Ion Predescu. Bun prieten cu Antonie Iorgovan, acesta a fost cel care a initiat alaturi de amicul sau atat de controversata ideea a amnistierii tuturor persoanelor implicate in conflicte sociale de dupa 1989. Ion Predescu a mai actionat de capul sau, atunci cand a facut nota discordanta fata de colegii saI din partid la dezbaterea Statutului alesilor locali.

Deputatii PDSR au, la randul lor, un -rebel- printre ei. Liderul filialei brasovene, deputatul Constantin Nita, s-a declarat nemultumit de activitatea ministrului pentru IMM-uri, Silvia Ciornei (PUR), sugerandu-i premierului Nastase sa o schimbe din functie. Replica sefului Executivului a venit prompt, Nastase precizand ca nu are nevoie de sfaturi si ca vrea sa-si conduca singur guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.