Acasă Politic Geoana a exersat discursul nationalist

Geoana a exersat discursul nationalist

DISTRIBUIȚI

Dupa consfatuirile din Poiana Brasov, de la sfarsitul saptamanii, membrii Biroului Permanent al PSD s-au indreptat inca de duminica seara spre Sfantu Gheorghe, pentru a-si pregati sedinta saptamanala in localitatea covasneana. Dorind sa demonstreze ca de la vorba si pana la fapta nu este un drum prea lung, suflarea PSD – cu nou-instaurata -unica linie de comanda- in persoana sefului Mircea Geoana – nu a mai adus in discutie problemele cu care partidul s-a confruntat in ultima vreme, ci si-a indreptat privirile, asa cum -dicta- locatia aleasa pentru sedinta, spre chestiuni nationaliste.

Profitand de vizita in localitatea covasneana, Geoana a criticat foarte dur legea statutului minoritatilor si a afirmat ca Partidul Social Democrat va face tot ce-i sta in putere pentru ca acest act normativ sa nu fie promulgat la Camera Deputatilor. Implicit, Geoana a atacat si UDMR, considerand ca Uniunea -este interesata sa tina zona Covasna izolata-, iar autonomia teritoriala este de neacceptat.

Proiecte pesediste pentru Covasna

Daca nu a fost in stare sa il urecheze public pe Adrian Nastase, Geoana si-a gasit alte modalitati de refulare. Astfel, el a adoptat un discurs de o puternica inspiratie nationalista, aducand critici presedintelui parlamentului ungar, Szili Katalin, care, in opinia acestuia, a facut presiuni pentru adoptarea legii statutului minoritatilor nationale.

-De cand un presedinte de parlament dintr-o tara straina are dreptul sa intervina in discutia despre legile altei tari?-, s-a intrebat Geoana. Pe de alta parte, Mircea Geoana a aratat ca nu este normal ca aderarea la Uniunea Europeana sa fie conditionata de adoptarea unei initiative care duce la autonomie culturala, iar Romania trebuie sa iasa din aceasta stare de partener secundar in relatia cu Ungaria.

La criticile liderului PSD Covasna, Vlad Casunean, care a aratat cu degetul spre conducerea centrala a PSD ca a neglijat acest judet, Geoana a declarat ca, in sedinta BPN, a fost luata in discutie si problema unui proiect de dezvoltare economica si a infrastructurii acestei zone. -Suntem neplacut surprinsi ca o parte din aceste proiecte de scoatere din izolare a infrastructurii acestui judet au fost abandonate de acest guvern. Se pare ca unii sunt interesati – probabil UDMR – sa tina aceasta zona izolata, sa domine economic, sa domine politic, sa continue sa puna o presiune formidabila asupra comunitatii romanesti, a primarilor romani din aceasta zona-, a mai spus acesta. Totodata, Geoana a anuntat ca isi va deschide un cabinet senatorial in Covasna, pentru a da un semnal de interes si de sprijin din partea liderului PSD pentru romanii de aici. Mai mult decat atat, liderul pesedist a spus ca se doreste o -scoala de proiecte- la care sa participe primarii PSD din toata tara, in vederea pregatirii lor pentru realizarea de proiecte care sa foloseasca bani de la UE.

DIP nu mai este presedinte la PSD Bucuresti

Asa cum se anuntase inca de duminica, de la Poiana Brasov, Biroul Permanent al PSD a luat ieri nota de autosuspendarea din functia de lider de Bucuresti a lui Dan Ioan Popescu. In locul sau va veni insa un apropiat al acestuia, senatorul Sorin Oprescu. Mircea Geoana a precizat ca nu exista nici o diferenta de tratament la nivel statutar si juridic intre cazul lui Adrian Nastase si cel al lui Dan Ioan Popescu.

Pe de alta parte, visul lui Geoana, pus mai mult sau mai putin in practica, de a conduce singur partidul sau cel putin sedinta de ieri era cat pe ce sa se concretizeze printr-o intamplare foarte haioasa. Cu Nastase autosuspendat, iar in locul lui cu un politician prea putin reprezentativ pentru PSD, Dan Mircea Popescu, Geoana s-a aflat singur la BPN pentru cateva minute, pentru ca secretarul general al partidului a avut o problema cu… liftul de la hotel. Se pare ca deplasarile nu le prea priesc pesedistilor… Dupa ce, in urma cu doua luni, la un alt hotel li s-au servit sucuri expirate, acum Miron Mitrea a ramas timp de cateva minute blocat intre etaje. Totusi, dupa rezolvarea problemei, unii membri ai PSD, in frunte cu Mihai Tanasescu, au ales sa urce pe scari, pana la etajul 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.