Acasă Politic Geoană și Năstase se bat pe simpatia Moscovei

Geoană și Năstase se bat pe simpatia Moscovei

DISTRIBUIȚI

Obișnuit să profite de orice situație care l-ar putea face din nou „number one“ în fața unor potențiali susținători externi, Mircea Geoană a găsit de cuviință că este bine să mergi și spre Răsărit atunci când interesul politic personal îți dictează acest lucru. Continuând seria „vizitelor personale“ începute încă din campanie pentru președinție, atunci când Geoană căuta să dea whisky-ul pe votcă și se relaxa pe la SPA-urile unor oameni cu interese în spațiul ex-sovietic, șeful Senatului s-a gândit că nu ar strica să-și atragă simpatia Estului profitând de tensiunile dintre România și Armenia, pe fondul declarațiilor președintelui Băsescu despre provincia Nagorno-Karabah. Reamintim că luna trecută, prezent la Baku, în Azerbaidjan, liderul de la Cotroceni a declarat că soluționarea conflictului înghețat dintre Armenia și Azerbaidjan, legat de statutul acestei provincii controlate în prezent de forțele armate armene, dar care este parte integrată a Azerbaidjanului, este o chestiune ce ține strict de regulile dreptului internațional, respectiv integritatea teritorială a Azerbaidjanului și respectarea drepturilor minorităților, dar în interiorul statelor suverane. Pe fondul acestor tensiuni, Geoană s-a gândit să zboare sâmbătă la Erevan într-o „vizită privată“. Oficial, „number one“ merge să participe la un eveniment dedicat celei de-a 80-a aniversări a lui Agop Kirmizian, membru al Comitetului Olimpic Român și membru al comitetului de organizare a jocurilor panarmene. În realitate, Mircea Geoană încearcă să se erijeze în puntea de legătură dintre Armenia și România, în condițiile în care această țară este un aliat tradițional al Rusiei în zona Caucazului, dar dispune și de o importantă comunitate atât în Franța, cât și în SUA. În concluzie, acesta și-ar putea obține porția de simpatie făcând un joc dublu, atât de la Washington, cât și de la Moscova. Mircea Geoană a subliniat că armenii din România joacă un rol semnificativ în viața socială și politică a țării, contribuind la dezvoltarea sa. Românii au un profund respect pentru poporul armean, a adăugat șeful Senatului român, scrie agenția armeană news.am.

Reacții virulente

Mai mulți politicieni de etnie armeană din Parlamentul României, precum Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian, s-au arătat recent foarte indignați de declarațiile președintelui Băsescu. Pentru a da greutate criticilor lor, cei doi au semnat un comunicat împreună cu ÎPS Arhim Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, trimis de Erevan să întărească poziția bisericilor armene din România, un comunicat în care condamnă declarațiile șefului statului român. „Comunitatea armeană din România își exprimă nedumerirea și neliniștea în legătură cu recentele declarații ale președintelui României, Traian Băsescu, făcute cu ocazie vizitei efectuate în Baku, potrivit cărora soluționarea conflictului din Karabaghul de Munte se poate face numai prin reîntoarcerea acestei regiuni sub suveranitatea și în cadrul teritoriului Azerbaidjanului (…) Comunitatea armeană din România consideră că, în virtutea tradițiilor multiseculare de prietenie dintre poporul român și poporul armean, în baza bunelor relații statornicite între România și statele Caucazului de sud, precum și conform angajamentelor internaționale, statul român trebuie să adopte o atitudine echilibrată, neutră, care să nu legitimeze nedreptățile diktatelor staliniste și să fie consecventă cu pozițiile sale și calitatea sa de membru al OSCE“, se arată în comunicatul celor trei.

Năstase și propaganda prorusească

În aceeași categorie a binevoitorilor politici români în fața Moscovei și a sateliților săi se încadrează și Adrian Năstase. Deși fac parte din același partid, Mircea Geoană și Adrian Năstase întotdeauna s-au aflat pe direcții diametral opuse. Cu toate acestea, cei doi au găsit în ultimii ani puncte comune în politici ce au la bază o atitudine de preș în fața Rusiei, țară care nu trebuie deranjată din niciun punct de vedere de către București. Vechiul companion al bătrânului edec, Adrian Năstase, a criticat și el, la rândul său, sâmbătă, politica președintelui Băsescu în privința Rusiei, apreciind că a irita în permanență Moscova este o „eroare de strategie“ și „o dovadă de prostie“. Mai mult, acesta a spus că scutul antirachetă se bazează pe o prezumție care este depășită, arătându-se rezervat în privința eficienței acestui mecanism, apreciind și că subiectul nu ar trebui folosit într-o dispută cu rușii „pentru a nu-i irita în mod inutil“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.