Acasă Politic Geoană vrea ca unele contribuții la sănătate să devină opționale

Geoană vrea ca unele contribuții la sănătate să devină opționale

DISTRIBUIȚI

Deși bugetul sănătății este insuficient pentru asigurarea modernizării sistemului sanitar și pentru plata de salarii majorate pentru medicii români care aleg tot mai mulți să părăsească țara, Mircea Geoană pregătește o inițiativă legislativă prin care vrea derogare de la legislația fiscală pentru anumite categorii de români.

„În acest moment, pe Codul de procedură fiscală există o prevedere ca veniturile transmise de către cei care muncesc în străinătate către familii să fie impozitate și să fie acolo unde nu există asigurări sociale pe care să le poată demonstra în fața ANAF, sunt taxate aceste venituri cu cei 5,5% contribuții pentru asigurări de sănătate. În opinia noastră, a PSRO — și vom lansa o petiție în acest sens — este anormal ca cei care din motive diferite nu pot face această dovadă să fie taxați pentru servicii de care nu beneficiază în România. Deci ei muncesc în străinătate și este anormal ca pentru bunuri și servicii de natura asigurărilor de sănătate, la care nu apelează, să fie taxați”, a declarat Mircea Geoană într-o conferință de presă.

Geoană intenționează să propună și un proiect legislativ ca aceste contribuții care ‘devin automate din partea statului român’ să devină facultative.

„Astfel încât cei care nu au o formă de asigurare socială în străinatate dacă doresc să contribuie în țară cu 5% sau cu contribuția obligatorie să o facă, iar cei care nu doresc să aibă libertatea să opteze pentru acest subiect. Este o reacție firească pe care românii din străinătate o au. Toată lumea vorbește despre importanța diasporei, despre miliardele de euro pe care românii le trimit (…), iar când e vorba de impozitare ei sunt primii care trebuie să fie puși într-o astfel de situație. Dacă vreți, este o situație comparabilă cu cei care nu au venituri și care au fost obligați de către stat să contribuie în mod obligatoriu — la care guvernul a revenit la o poziție ceva mai flexibilă”, a detaliat Mircea Geoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.