Acasă Politic -Guvernarea PDSR are elemente profunde de marxism-

-Guvernarea PDSR are elemente profunde de marxism-

DISTRIBUIȚI

Conventia Nationala a PD se apropie cu pasi repezi. Mai precis, in doua saptamani vom sti daca democratii vor avea – sau nu – un nou presedinte.

Candidatul cel mai bine plasat, Traian Basescu, pare destul de detasat. A luat aceasta candidatura ca pe o datorie, considerand ca, fara o schimbare semnificativa, partidul risca sa dispara. In biroul sau de la Primarie – auster, dar curat, ceea ce se vede cam rar prin cabinetele demnitarilor – face deja planuri de viitor. Ceea ce s-a spus si s-a scris despre el e cat se poate de adevarat – un lup singuratic, care nu si-a luat modele si nu incearca sa copieze pe nimeni; un -haiduc- care nici n-a incheiat bine o batalie si se pregateste sa deschida o alta, pentru ca aceasta este starea lui de fapt.

De cand am facut ultimul interviu, pe vremea cand mai era ministru, Traian Basescu a evoluat extraordinar. Probabil ca nevoia de a face fata unei competitii interne i-a dezvoltat un limbaj si o gandire politica extraordinare, in care aproape ca nu-l recunosc pe cel care, traditional, sparge usile cu capul. Am convingerea ca, destul de repede, Traian Basescu va reprezenta o mare surpriza pentru multa lume; in special pentru cei care mizeaza pe defectele -marinarului-.

– Cand si de ce v-ati hotarat sa candidati la presedintia PD?

– Dupa alegerile din noiembrie 2000, am inteles ca in mod categoric trebuie facut ceva pentru relansarea partidului. In luna februarie, deja ajunsesem la concluzia ca trebuie facut ceva. Din punctul meu de vedere, lansarea unei motiuni alternative la motiunea existenta nu reprezinta un obiectiv politic personal. Personal, nu ma intereseaza presedintia, dar din punctul de vedere al partidului era necesara o incercare de relansare pentru o schimbare in interior, in primul rand. Or, am considerat – sub influenta existentei unui curent real in interiorul Partidului Democrat, care vedea in candidatura mea o solutie de relansare a PD – ca am obligatia sa o fac. Care va fi rezultatul acestui exercitiu democratic intern nu vom afla decat pe 18 mai.

– V-ati lasat luat de val ca in cazul candidaturii la Primarie sau a fost o decizie care va apartine?

– Nu se poate spune ca am fost luat de val. Candidatura la functia de presedinte al Partidului Democrat nu este o candidatura impusa din interior, ci o concluzie politica la care am ajuns, luand in consideratie si existenta unui curent in interiorul partidului. De altfel, la fel am luat si decizia de a candida la Primaria Capitalei. Nu o dezbatere in Biroul Permanent National a fost cea care m-a hotarat, ci o noapte petrecuta acasa in care am gandit care-i solutia ca PD sa evite un esec rasunator la locale.

– Ce ii reprosati dumneavoastra lui Petre Roman?

– Nu ii reprosez nimic. Insuccesele Partidului Democrat, in mod deosebit la alegerile din legislative, nu au fost rezultatul activitatii unui singur om, ci rezultatul activitatii unei echipe. Toata echipa de la conducerea partidului isi poate asuma esecul din noiembrie 2000, cum, de asemenea, conducerile multor organizatii locale sunt partase si la acest esec. E drept, in mod indiscutabil, plafonul sau nivelul de pe care partidul pleaca in alegeri legislative este cel dat de mesajul de la nivel central, or, din acest punct de vedere, responsabilitatea principala revine Biroului Permanent National, echipei de lideri a Partidului Democrat.

– Inseamna ca, din punctul dvs. de vedere, si vicepresedintii partidului sau membrii Biroului Permanent National ar trebui sa raspunda intr-un fel sau altul pentru esecul din alegeri?

– Da. Noi toti trebuie sa ne asumam esecul: presedinte, vicepresedinti, poate mai putin secretarii. In orice caz, linia presedinte – vicepresedinti este prima responsabila de esecul din alegerile din noiembrie, iar eu nu propun partidului acum, ca solutii de relansare, rezolvarile pe care le-am povestit inainte in interiorul partidului si nu am putut sa le pun in aplicare, ci, pur si simplu, propun solutii care sunt rezultatul analizei si intrebarilor -de ce esecul din noiembrie 2000?-.

– Care sunt aceste solutii?

– In primul rand, esentiala este credibilizarea Partidului Democrat si ea nu poate sa se faca decat prin introducerea unor criterii de cariera politica, pentru eliminarea clientelismului politic in asezarea pe liste de consilieri, de parlamentari, de secretari de stat sau in alte functii cand partidul este la putere. Eliminarea sistemului clientelar si introducerea criteriilor de cariera politica este esentiala si acest lucru va credibiliza Partidul Democrat. Un alt element esential de credibilizare a Partidului Democrat este largirea structurilor de decizie politica in asa fel incat la nivel central sa fie o puternica reprezentare a teritoriului in analiza deciziei politice, dar acest lucru este valabil si pentru organizatiile judetene. Si ele trebuie sa-si largeasca structura de decizie politica, ceea ce va face ca mesajele noastre sa fie tot mai puternic ancorate in realitatea pe care populatia o doreste – sau in realitatea posibila, pentru ca pot aparea si contradictii.

Nu in ultimul rand, un element esential de credibilizare este aparitia unei noi linii de oameni politici ai PD, plecand de la premisa ca actuala prima linie de oameni politici, in linii mari, s-a epuizat. Nu mai are capacitate sa aduca voturi. Or, in politica, esentiala este capacitatea de a aduce voturi si de a da un mesaj in care lumea sa te creada.

– Asta inseamna ca ati dori ca si vicepresedintii sa fie inlocuiti?

– Eu nu voi exprima public nici un fel de preferinte pentru un om sau altul. Ceea ce stiu ca voi face cu siguranta, daca voi castiga in competitia interna din mai, voi da libertate totala CCN sa aleaga vicepresedintii si acolo trebuie sa se reflecte maturitatea delegatilor, care urmeaza sa decida daca este momentul sa venim cu o noua linie de oameni politici sau nu. Eu sustin ca este.

– S-a vorbit in ultima vreme de cresterea numarului de vicepresedinti…

– Da, la 12.

– Inclinati catre varianta de desemnare teritoriala, adica un vicepresedinte pentru Banat, altul pentru Crisana etc.?

– Nu. Inclin pentru varianta ca mare parte din vicepresedinti sa provina din teritoriu. Ceea ce nu inseamna ca, la nivelul secretariatelor, nu vom avea structuri care sa reflecte organizarea pe regiuni.

– Ati declarat, la un moment dat, ca vreti sa introduceti in motiunea pe care o veti propune Conventiei Nationale un proiect de statut.

– Sunt introduse in motiune elemente de statut cum ar fi sistemul de cariera politica enuntat ca principiu, si care mi se pare esential. De asemenea, principiul trecerii la evolutia politica bazata pe elemente de cariera politica; aceste elemente vor fi detaliate in statut. Acolo va urma descrierea si modul cum orice membru al partidului poate ajunge pe lista de consilieri, de deputati, poate fi ministru, secretar de stat. Principiile sunt introduse in motiune, dar ele urmeaza sa fie reflectate, ca atare, in statut.

– Ce parere aveti despre cei care au plecat de-a lungul timpului din partid? I-ati dori inapoi – pe unii, pe toti?

– Revenirea celor care au plecat nu se poate face decat in conditii statutare. Deci vor trebui sa ceara sa intre in partid.

– PD a avut mereu o imagine de echipa, coerenta, coeziva; nu credeti ca aceasta echipa ar trebui refacuta?

– Eu sunt un om pragmatic si nu pot sa nu observ ca echipa Partidului Democrat a generat ca performante, de la infiintare pana acum, performante mediocre: in *92 – 10, 8%, in *96 – 12,8%, in 2000 – 7,4%. Eu cred ca nu trebuie plans dupa o echipa care s-a erodat sau s-a risipit pentru ca performantele ei au fost tot timpul mediocre. Eu nu propun partidului mediocritate, eu propun partidului – si asta e obiectivul meu – sa ajunga un partid mare. Dar depinde ce decizie va lua Conventia.

– Care va fi identitatea partidului? Pun aceasta intrebare pentru ca pana acum identificarea pe scena politica a Partidului Democrat era -noi suntem adevaratii social-democrati. Acum este o aglomeratie destul de mare pe taramul social-democrat si trebuie sa existe o identificare clara: ce deosebeste Partidul Democrat de alte partide social-democrate, de ce trebuie votat acest partid si nu altul?

– As vrea sa clarificam speculatiile care au aparut legate de motiunea mea, ca ar fi o -motiune rosie- – asa a fost etichetata de unul dintre candidati, ba chiar o motiune comunista. Eu propun partidului un proiect politic, un program politic in care PD este un partid social-democrat modern, un partid care crede in economie de piata, in privatizare, in dezvoltarea rapida bazata pe aparitia si sustinerea IMM, in existenta agentiilor de reglementare a pietei in asa fel incat distorsiunile generate de perioada de tranzitie sa poata fi controlate. In acelasi timp, propun foarte clar partidului, ca partid social-democrat modern, sa-si asume – in cazul unei guvernari social-democrate – invatamantul, accesul la sanatate. Sistemul de pensii de stat trebuie sa fie mentinut si nu impins in sistemul privat de pensii. O guvernare social-democrata trebuie sa-si asume in mod categoric responsabilitatea pentru mediu – nu prin schimbarea filtrelor la fabrici, ci plecand de la premisa ca multe terenuri au devenit terenuri private, sa-si asume cheltuielile de impaduriri, de prevenire a eroziunii solului, sa-si asume responsabilitatile pentru regularizarea raurilor chiar daca in stanga si in dreapta Muresului terenurile sunt private. Statul social-democrat isi asuma in mod categoric responsabilitatea pentru corecta impozitare, o impozitare diferentiata care sa permita redistribuirea. Statul social-democrat isi asuma tratarea egala a minoritatilor si nu o discriminare pozitiva pentru unele minoritati si dispret pentru altele. Aici sunt cateva elemente pe care le precizez foarte clar pentru statul social-democrat in cazul in care el va fi gestionat de Partidul Democrat dupa alegerile din 2004.

Nu in ultimul rand, in abordarea reformei; reforma nu mai poate fi facuta impotriva vointei oamenilor. A trecut vremea cand oamenii acceptau orice. A fost perioada 1990-1993 si a mai fost o perioada extraordinara in 1997, care a fost ratata de Guvernul Ciorbea, perioada in care populatia ar fi acceptat sa se intample orice in procesele de restructurare, numai sa se intample ceva. Acest timp a fost ratat si procesele de restructurare nu mai pot fi facute prin stropsirea ministrilor la televizor, iar muncitorii de la combinatul siderurgic Galati sa si plece in somaj. Asa ceva nu se mai poate. Eu introduc conceptul modern provenit de la socialistii europeni: reforme impreuna cu oamenii si cu creare de oportunitati. Acest concept este o noutate in doctrina Partidului Democrat; sunt impotriva proceselor de restructurare neexplicate si impotriva proceselor de restructurare care nu creeaza speranta pentru cei care sunt victime ale acestor procese. Va dau exemplul Valea Jiului. A fost un proces care a reusit foarte bine din punct de vedere economic, Regia Huilei are performante mult mai bune din punct de vedere economic. Productia este aceeasi, daca nu mai mare decat inainte de a fi scosi in somaj 2.000 de mineri. Pentru ca procesul nu a fost explicat, acolo a ramas o profunda trauma sociala. Asadar, din punct de vedere social, restructurarea din Valea Jiului este un profund esec. Chiar daca din punct de vedere economic este exceptional de bine, ca social-democrati trebuie sa prevenim acest tip de traume sociale. Pentru ca procesul nu a fost explicat, 10 ani de acum inainte vom avea, din cand in cand, rabufniri de revolta in Valea Jiului pentru ca cei care au fost trimisi in somaj au acum sentimentul ca au fost pacaliti si ca se putea si altfel decat prin inchiderea minelor si darea lor afara. Conceptul -reforma impreuna cu oamenii si cu creare de oportunitati- este un concept profund social-democrat, modern si este transferat de mine ca propunere in abordarile viitoare ale partidului.

– Cum definiti relatia cu PDSR? Va intereseaza constructia unui partid social-democrat unic, acel PSD despre care se vorbeste?

– Deocamdata, sunt cateva adevaruri de care nu pot sa nu tin seama. Atat programul, cat si guvernarea PDSR au elemente profunde de marxism. Deci nu putem discuta inca despre un partid social-democrat modern atunci cand discutam despre PDSR. PDSR trebuie sa probeze in guvernare ca este social-democrat, iar ceea ce a facut pana acum este profund nesocial-democrat, este profund marxist. Uitati-va la centralizarea deciziei, la incercarea Guvernului de a se urca cu picioarele pe administratia locala, atitudine care contravine total oricarei norme de democratie. Uitati-va la punerea sub control a Justitiei, care nu mai actioneaza ca o putere separata in stat, uitati-va la alocarea resurselor financiare pe clientele politice. Primarii care nu sunt PDSR nu primesc bani, cei care sunt PDSR primesc fonduri. Asta inseamna marxism. Or, este greu sa vorbim de crearea unui pol social-democrat, cu un partid profund marxist. In propunerea mea catre partid cu privire la sistemul de aliante al Partidului Democrat, cand este vorba de PDSR afirm foarte clar ca orice apropiere de acesta este de natura sa compromita PD, sa-l indrepte spre pieire, spre disparitie.

– Cum definiti relatia cu PNL? Inteleg ca vedeti PD ca un partid de opozitie pana la viitoarele alegeri si, in acest caz colaborarea cu liberalii este destul de importanta.

– Partidul Democrat nu poate fi decat un partid de opozitie. In tot acest ciclu electoral, relatia cu PNL nu poate fi decat una de colaborare punctuala pe legi, acolo unde punctul nostru de vedere este similar cu al PNL. In nici un caz nu vom sustine in Parlament initiative liberale.

– Iar in ceea ce priveste UDMR?

– UDMR este un partid aflat la putere. Nu avem cu el decat relatia specifica intre un partid in opozitie si un partid aflat la putere. UDMR, ca si PDSR, se afla la putere si o tratam ca atare.

– Dar cu PRM?

– Cu PRM este exclusa orice relatie de colaborare pentru ca si in interior, si in exterior este etichetat – si aceasta este realitatea – ca fiind un partid extremist. Iar democratia din interiorul PRM este bata lui Vadim. E singura democratie care functioneaza acolo.

– Sub presedintia lui Petre Roman sau, sa spunem, echipa care s-a aflat pana acum la conducerea partidului a reusit sa-l impuna foarte bine in plan extern. Printre realizari se numara, in primul rand, intrarea in Internationala Socialista. Care sunt relatiile dumneavoastra externe si cum vedeti politica externa a partidului?

– Eu as duce relatiile mele externe la nivelul probelor si credibilitatea de care ma bucur pe plan extern este materializata in sumele mari de bani pe care le-am contractat din exterior pentru Ministerul Transporturilor, in recunoasterea, de catre Banca Mondiala, a indeplinirii Programului PSAL. Sunt un demnitar roman cu suficienta credibilitate externa. Nu cred ca se pune problema ca unui om care a fost credibil sa contracteze circa doua miliarde de dolari cat a fost ministru sa-i lipseasca credibilitatea externa. In ceea ce priveste politica externa, putem vorbi, ca partid de opozitie, de politica noastra in relatia cu partidele social-democrate, care nu poate sa fie decat una de intarire a relatiilor, nu o simpla politica de a ne vedea si a fi impreuna cu ocazia diverselor manifestari ale Internationalei si ale socialistilor europeni. Ci va trebui sa ducem o politica care sa consolideze, sa coreleze chiar programele noastre cu cele ale partidelor social-democrate din Europa. Pentru ca, astazi, noi suntem in opozitie, dar majoritatea partidelor social-democrate sunt la putere in Europa si trebuie sa ne pregatim sa revenim la putere, deci sa ne mentinem relatiile. Sa lucram impreuna la programe de importanta regionala sau europeana.

– Cum credeti ca va veti descurca timp de patru ani cu agresiunea PDSR si a primarilor de sectoare?

– N-o sa am cum sa ma descurc altfel decat tocindu-le coltii.

– Credeti ca o sa faceti fata?

– Da, o sa fac fata, pentru ca, cel putin deocamdata, sunt aparat de lege. Am un mandat primit prin vot direct si mandatul nu poate fi schimbat in timpul exercitarii lui; nu poate fi schimbat prin legi pedeseriste care sa infirme vointa electoratului. Acesta ar fi, cred, un profund element de de-credibilizare a PDSR oriunde, nu numai in tara; ling pe la portile Internationalei, dar n-ar reusi sa treaca nici pragul daca prin abuz ar schimba un mandat popular.

– Care este modelul dumneavoastra de politician? Aveti un model la care va raportati?

– Nu am avut un model niciodata si nici n-am incercat sa ma asez in modele. Sunt eu, asa cum sunt. N-am avut un model in evolutia mea.

– Atunci, exista un om politic roman cu care va simtiti compatibil sau pe care-l apreciati?

– De regula, nu admir barbatii.

– In Occident exista o adevarata campanie, cu clipuri date pe toate televiziunile, in care se spune ca asasinati cainii si unde apareti cu o mustata a la Hitler. Aveti cunostinta de acest lucru?

– Da, stiu. Nu incerc sa schimb cu nimic pozitia occidentalilor, pentru ca n-am cum. Eu nu am banii pe care ii au fundatiile pentru a promova clipuri de dezinformare in Europa. Ce va pot spune insa cu certitudine este ca poate sa se aseze Europa si-n cap, eu nu voi face din Bucuresti o rezervatie de caini. Si ca intr-un an, maximum doi, la Bucuresti vor fi tot atatia caini fara stapan pe strazile Capitalei cati sunt la Berlin, Paris, Viena, peste tot unde apar clipurile acestea.

– Care e urmatoarea dvs. campanie, dupa cea privind curatarea strazilor Bucurestiului de caini?

– De regula, ma mentin in programul meu electoral. Am promis in campanie ca voi reda bucurestenilor trotuarele si le redau luand chioscurile. Am promis ca Bucurestiul va fi mai curat si am intensificat activitatea firmelor de salubrizare. Am promis ca voi rezolva problema cainilor fara stapan si o rezolv. Am promis ca Bucurestiul va avea lumina in toate cartierele si introducem lumina in toate cartierele. Pana in 2004, nu vom mai avea zone dintre blocuri neluminate. Deci eu raman in limitele programului cu care am castigat si incerc sa-l realizez suta la suta. De regula, politicienii uita cu ce program au castigat; eu chiar tin sa-l indeplinesc.

– Va ganditi sa candidati la Presedintie in 2004?

– Nu e un obiectiv pentru mine. Eu nu mi-am propus sa ajung atat de tanar in sanatoriul de la Cotroceni. Inca mai am treaba de facut in Executiv. Dar, conform criteriilor pe care le vom introduce in statutul partidului ca regula generala in Partidul Democrat, va candida la Presedintie cel mai bine plasat. Cine va fi acela, vom vedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.