Acasă Politic Guvernul pregateste un -act aditional- la Legea caselor nationalizate

Guvernul pregateste un -act aditional- la Legea caselor nationalizate

DISTRIBUIȚI

Cabinetul Nastase pregateste un act normativ -aditional- la Legea caselor nationalizate vizand despagubirile ce urmeaza a fi acordate proprietarilor care nu vor putea intra in posesia locuintelor, desi le-ar reveni de drept. Premierul Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca a fost creata deja o echipa de patru ministri care pregatesc proiectul pentru a fi supus, in cel mai scurt timp, dezbaterii in sedinta de Guvern. Artizanii textului vor fi Rodica Stanoiu, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea si Serban Mihailescu. Primul-ministru a refuzat sa precizeze daca prin aceasta initiativa PDSR intentioneaza sa stabileasca un anumit plafon al despagubirilor, apreciind ca pentru moment se asteapta finalizarea proiectului. In alta ordine de idei, Executivul va discuta in sedinta viitoare daca este oportuna sau nu elaborarea de norme metodologice pentru Legea caselor nationalizate.

Aplicarea Legii caselor nationalizate ridica in continuare multe probleme, mai ales ca, dupa precedentul Brumarescu, multi romani invinsi de justitia romana isi cauta dreptatea la Bruxelles. In judetul Cluj, de pilda, aproape 100 de cladiri ale unor scoli si licee, care au apartinut bisericilor ortodoxa, greco si romano-catolica, reformata, unitariana, sunt revendicate sau in curs de revendicare de catre fostii proprietari. Practic, in acest context, invatamantului universitar din zona nu i-ar mai ramane decat scolile si liceele periferice, construite dupa nationalizare, restul unitatilor urmand sa aiba statut de chirias. Numai bisericii reformate i-ar reveni 10% din cele aproximativ 500 de unitati scolare ale judetului. Daca biserica reformata va obtine dreptul de proprietate, unitatile vor avea de ales intre a se muta in alta parte, lucru greu de realizat, sau sa plateasca bisericii chirie in valuta, asa cum cer fetele bisericesti reformate.

Situatii similare pot fi intalnite si in alte judete, preponderent in Transilvania.

Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca Guvernul va incerca sa intreprinda masuri in limitele legii pentru ajutorarea chiriasilor care sunt aruncati in strada de proprietarii imobilelor nationalizate. -Deocamdata am gasit pentru Bucuresti, la LOCATO, 60 de apartamente ramase libere dupa restrangerea activitatii unor ambasade, in special din lumea a treia. Vom repartiza cate zece apartamente fiecarui sector, care sa fie transmise cu imprumut ca zone-tampon pe doi ani pentru a rezolva anumite situatii grele in care batrani sau familii cu copii raman pe drumuri-, a declarat primul-ministru.

Acesta a sugerat autoritatilor locale din alte zone ale tarii sa incerce sa gaseasca solutii similare, fara a se amesteca insa in problemele justitiei.

Intrebat daca guvernantii au idee despre numarul de cazuri in care chiriasii au fost aruncati in strada cel putin la nivelul Bucurestiului, Nastase a dat un raspuns negativ, afirmand, totodata, ca aceste date se gasesc la primarie. Pe de alta parte, Adrian Nastase a mai precizat ca in sedinta viitoare de Guvern se va discuta daca este cazul sau nu sa fie elaborate norme metodologice pentru Legea caselor.

Problema proprietarilor si a chiriasilor a fost discutata, ieri, in Biroul Executiv al PDSR, in timp ce la portile sediului din Kisseleff se aflau, impartiti in doua tabere, chiriasi si pagubiti de la FNI care strigau, insa, la unison: -Ne-ati promis, v-am votat-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.