Acasă Politic Haiducul Cozmanca ia de la Basescu si da la primarii de sector

Haiducul Cozmanca ia de la Basescu si da la primarii de sector

DISTRIBUIȚI

Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, si primarul Capitalei, Traian Basescu, sunt pe cale sa devina protagonistii unui scandal de proportii.

Fara a-l consulta pe primarul general, Cozmanca a adus in atentia Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, unde se discuta bugetul pe anul in curs, un amendament, care-i taie posibilitatea lui Basescu de a gestiona integral bugetul Capitalei. Concret, amendamentul prevede ca din cota de 61,5%, ce revine Bucurestiului, din impozitul pe venit, 18% sa fie directionat spre sectoare, 36,5% catre bugetul Capitalei si 7% catre Consiliul General.

Din dorinta de a elimina orice fel de speculatie, Cozmanca a tinut sa precizeze, in fata parlamentarilor, ca aceasta masura nu are nici o conotatie politica, ci are la baza doar dorinta unei descentralizari administrative reale. El a precizat ca, prin aceasta masura, invatamantul, sanatatea, cultura, asistenta sociala si administratia strazilor, cimitirelor etc. ar putea trece in subordinea directa a sectoarelor.

Aceste explicatii nu au fost insa pe placul colegilor de partid ai lui Traian Basescu. Parlamentarii PD au respins din start acest amendament. Senatorul PD Iuliu Pacuraru a declarat ca aceasta masura este -pripita-, intrucat trebuia mai intai adoptata Legea Capitalei si abia apoi puse in practica aceste masuri. Reprezentantii PD in comisie au sustinut ca acest amendament are ca obiectiv intarirea independentei primarilor de sectoare, toti membri PDSR, in detrimentul lui Traian Basescu. Pacuraru a apreciat, de asemenea, ca o astfel de masura incalca Legea administratiei publice locale, recent modificata, care stabileste competenta Consiliului General de a distribui bugetul catre sectoare.

Luand in considerare aceste aspecte, democratii au declarat ca este posibil ca PD sa atace Legea bugetului la Curtea Constitutionala.

In ciuda protestelor democratilor si liberalilor, -amendamentul Cozmanca- a trecut la votul in comisii, fiind sustinut atat de PDSR, cat si de UDMR, fapt ce l-a determinat pe deputatul PD Adrian Videanu sa vorbeasca despre -configurarea unei guvernari PDSR – UDMR-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.