Acasă Politic ÎCCJ decide dacă Ponta și Dogaru vor fi anchetați pentru protocolul de...

ÎCCJ decide dacă Ponta și Dogaru vor fi anchetați pentru protocolul de desființare a DNA și CCR

DISTRIBUIȚI

În vara anului 2012, un document incendiar a intrat în posesia ziarului CURENTUL: protocolul semnat de USL pentru a desființa piloni pe care se sprijină sistemului de justiție din România și implicit statul de drept: „CCR, ANI, DNA, CNSAS etc.” Acum în rezervă, colonelul TEODOREANU ALEXANDRU NICOLAE a depus atunci, la Parchetul General, o plângere penală împotriva semnatarilor acelui acord. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, militarul a contestat la Înalta Curte decizia procurorilor iar mâine se judecă cererea sa.

Acordul care poate fi citit integral AICI era semnat de copreședinții USL Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SMCD) condus de celebrul Mircea Dogaru și alte organizații sindicale și ale societății civile printre care și Cristiana Anghel care pe atunci nu era senatoare. Acordul menţiona că liderii USL sunt de acord, „în principiu”, cu lista obiectivelor propuse de entităţile componente ale CNSC, prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate. „Conducerea Uniunii Sociale Liberale (USL) este de acord, în principiu, cu lista obiectivelor propuse de entitățile componente ale  Consiliul Național al Societății Civile (CNSC) prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD). Începând din 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă definitivă, în baza discuțiilor cu reprezentanții fiecărei structuri a CNSC care l-a propus”, se precizează în corpul acestui acord care are anexată tocmai acea „listă” la care se face referire în interiorul documentului și care prevedea desființarea instituțiilor de drept prezentate mai sus.

Colonelul Dogaru a confirmat încă din 2012 veridicitatea documentului

Confirmarea că acest document este real a venit rapid din partea celeilalte părți semnatare. Colonelul Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Dispo­nibilizate (SCMD), a confirmat existența acestui document și a precizat că „este un acord de principiu, urmând ca fiecare punct să fie discutat. Sunt 53 de semnatari din partea noastră, fiecare cu obiectivele lui“. „Noi, militarii, vom discuta probleme legate de structurile militare și de pensii. În rest sunt apanajul celorlalte organizații. Dar în ce privește DNA, de la mine a venit ideea. Năstase a inventat PNA, Macovei l-a băgat în curtea justiției sub numele de DNA și toate discuțiile au fost când Băsescu voia sa îi schimbe pe Văcăroiu și Năstase. Este o instituție de tip stalinist“, a declarat Mircea Dogaru la acel moment. Întrebat când ar trebui sa intre în vigoare prevederile acestui acord de principiu, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate a declarat ca „totul este negociabil”. „În funcție de rezultatul negocierilor, vom susține pe unii sau pe alții în alegeri“, a adăugat Dogaru. „Este inutil să se încerce acuzarea domnilor Daniel Chițoiu, Victor Ponta și Daniel Constantin. Dânșii au avut bunul simț să accepte dialogul cu societatea civilă. Ce va rezulta vedem în toamnă“, a precizat Dogaru. Același document alcătuit de Consiliul Național al Societății Civile (CNSC – un grup alcătuit din 53 de ONG-uri) a fost prezentat și Administrației Prezidențiale în luna februarie a acestui an fără a primi niciun răspuns.

Denunțarea instituțiilor „staliniste” – DNA, ANI, CCR și CNSAS

La secțiunea „obiective imediate” din cadrul documentului semnat de către triada USL Ponta-Chițoiu-Constantin, semnatarii sunt de acord, cu „desființarea structurilor de poliție politică de tip stalinist și a instrumentelor de tip politic precum Curtea Constituțională, ANI, DNA, CNSAS, etc”. De asemenea, cu un reflex desprins din orice manual care urmărește pașii unui lovituri de stat, SMCD-ul lui Dogaru și USL sunt de acord pentru un control mai bun asupra mijloacelor de informare, respectiv TVR. „Consiliul de administrație al televiziunii publice să aibă în componență doi membri ai CNSC”, mai dispune înțelegerea dintre SMCD și USL la punctul 10. Mai precis între Mircea Dogaru și șefii USL. Întrebat ce crede despre reacţia pe care oficialii de la Bruxelles o vor avea faţă de aceste obiective, preşedintele SCMD a avut o reacție extrem de virulentă la adresa UE. „Uniunea Europeană este moartă, un spanac de expresie germană manipulat de ruşi. Ea s-a îndepărtat definitiv de obiectivele iniţiale, cea mai rămas acum din UE nu este decât o adunătură de gangsteri. Noi nu trebuie să fim slugile lor, pentru că avem resurse şi fără noi nu se poate. De unde atâta preocupare? Te pomeneşti că nu mai poate căuta baba Dochia găina de ou, de atâta grijă faţă de Uniunea Europeană”, a declarat Mircea Dogaru.

Pus în fața acestui scandal de proporții, Ponta a dat vina pe „intoxicările” PDL și B1 TV. Prezent într-o conferință de presă, acesta s-a scuzat într-un mod patetic și prin omisiune. Ponta a venit în fața jurnaliștilor doar cu prima pagină a documentului, încercând să mintă că doar pe aceea a semnat-o. Asta în condițiile în care textul documentului vorbea clar de o serie de obiective cuprinse într-o listă care decurgea în josul paginii. Premierul Victor Ponta a prezentat jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă susţinută ieri la Guvern, acordul pe care susţine că l-a semnat cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Societăţii Civile şi care conţine acordul de principiu al USL pentru lista obiectivelor propuse de structurile Consiliului. „Documentul prezentat în media nu are nicio legătură cu USL, întâmplător m-am uitat şi eu acolo şi sunt o mulţime de lucruri aberante. Nu am văzut niciodată acele pagini (cu obiectivele-n.r.), nu le-am semnat niciodată şi nu au nicio legătură cu acordul nostru“, a spus Ponta. „Este o intoxicare tipică de campanie a PDL-ului disperat că pierde la referendum. Eu am semnat un acord de o pagină în care se spune foarte clar că, începând cu 18 iulie şi până la debutul campaniei electorale parlamentare, deci până în noiembrie, fiecare punct va fi redactat de comun acord în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri. În rest, nimic altceva nu am discutat, iar nebunii din astea cu desfiinţat Curtea Constituţională şi…sunt băgate de la PDL şi de la Băsescu, disperaţi fiind că pierd referendumul (cel de suspendare a președintelui Băsescu din vara lui 2012 – n.r.). E tipic, inctoxicările tipice de la PDL de natură securistă“, a spus Ponta.

Dogaru: „USL avut patru luni acordul la dispoziţie, l-au semnat şi nu au avut nicio obiecţie”

Declarația lui Ponta venea în condițiile în care Mircea Dogaru a confirmat că au fost negocieri pe toate punctele din lista acestui document iar el este jurist de profesie, fapt pentru care nu putea „omite” prevederile unui liste amintite încă din debutul acestui document. „Materialul este din ianuarie l-am discutat cu liderii USL până în luna aprilie, urmând să-l semneze ei atunci. Lista a rămas neschimbată, iar ei l-au semnat, iar o parte din obiective au fost îndeplinite“, a declarat colonelul în rezervă Mircea Dogaru. El a precizat că liderii USL nu au avut obiecţii asupra niciunui punct cuprins în acest document. Întrebat de gandul.info dacă cei de la USL sunt de acord cu aceste puncte, liderul SCMD a spus că cei de la USL sunt de acord cu toate punctele cuprinse în lista de obiective. Mai mult, el a susţinut că cei de la USL au avut la dispoziţie documentul patru luni de zile. „Ei au avut patru luni acordul la dispoziţie, l-au semnat şi nu au avut nicio obiecţie. Curtea Constituţională dublează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA dublează Parchetul General, nu se justifică. Sunt instituţii bugetivore, care nu se justifică şi care dublează instituţii ale statului şi arme politice în mâna unora şi altora. Le-a făcut Năstase pentru el şi au încăput pe mâna altora, dar asta e altă problemă. Ei au semnat protocolul cu noi. Materialul respectiv l-au avut la dispoziţie patru luni“, a declarat  Dogaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.