Home Politic Iliescu apare, Iasii in sarbatoare

Iliescu apare, Iasii in sarbatoare

DISTRIBUIŢI

Promenada de doua zile in Iasi a presedintelui Iliescu a pus pe jar autoritatile locale. Mult mai interesante decat vizita in sine – care cuprindea participari la manifestari culturale si la sarbatorirea a 143 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia -, pregatirile pentru primirea inaltului oaspete au scos la iveala situatii de-a dreptul comice. De pilda, furtul mai multor pusti de vanatoare dintr-un magazin de arme a creat, in mintea politistilor si a fortelor SPP si SRI, premisele unui posibil atentat la viata presedintelui. De aceea, nimeni nu mai este surprins sa vada patruland, in ultimele zile, pe strazile molcomului targ al Iesilor numeroase Jeep-uri cu numar de Bucuresti, semn ca organele vegheaza. Intr-o frenezie demna de anii *80, dupa cum remarcau ziaristii de la -Monitorul de Iasi-, notabilitatile urbei n-au precupetit nici un efort pentru a iesi bine din dificila incercare cu care aveau sa se confrunte ieri si astazi.

Strazi spalate cu sampon cu aroma de brad

Ion Iliescu a lasat, ieri dimineata, un Bucuresti incins de scandalul Armagedon, pentru a petrece in liniste doua zile in care isi programase activitati dintre cele mai placute: un Forum al Culturii, o lansare de carte, o dezvelire de statuie, o inaugurare de spital, niste decorari, -O scrisoare pierduta- (spectacol vizionat in prima seara), plus evenimentul central – festivitatile prilejuite de Mica Unire. Ca sa-i tihneasca voiajul, Ion Iliescu le-a trimis vorba oamenilor prefectului Corneliu Rusu Banu sa renunte la ceremoniile pe care acestia planuisera sa le organizeze in semn de bun venit. La urechile presedintelui ajunsese vestea ca zelosii social-democrati ieseni aveau de gand sa i-l trimita in intampinare pe… Mihai Viteazul, inconjurat de alti actori calari. Cum emotionanta intalnire peste timp a cazut, edilii orasului si-au canalizat energiile spre refacerea centrului Iasilor. Bulevardul Socola a fost pregatit pentru asfaltare, dar, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, si aceasta initiativa laudabila a fost abandonata. In schimb, statuia lui Mihai Viteazul si placa de bronz aferenta au fost lustruite, cateva crengi si tufisuri rebele care stanjeneau vederea spre locul unde urmau sa se desfasoare manifestarile au fost taiate fara mila, o automacara a acoperit monumentul cu panza alba, iar strazile au fost spalate cu sampon cu aroma de brad. Pentru a nu pati vreo rusine, mai marii ieseni au repetat momentul dezvelirii statuii, au refacut traseul pe care urma sa-l strabata coloana oficiala, iar sepepistii au verificat fiecare centimetru patrat al pietei.

FBI il vegheaza pe Michael Guest

In ceea ce le priveste pe fortele de ordine, acestea au scotocit orasul pentru a-i prinde pe hotii de arme de la -Avracor-. Pentru agentii SRI, ieri a fost o zi mare: un coleg de-al lor de peste Ocean, de la FBI, a venit la Iasi pentru a-l veghea indeaproape pe ambasadorul SUA, Michael Guest, prezent si el la festivitati.

Spaima -disolutiei- statului roade sufletul presedintelui

Forumul regional privind cultura a fost un bun prilej pentru Ion Iliescu sa traga de urechi presa audio-video care promoveaza -programe triviale importate-. El a sfatuit Televiziunea Nationala sa-si creeze seriale proprii, ceea ce ar duce, in viziunea sefului statului, la redresarea cinematografiei autohtone. Parasind pentru un moment serialele si cinematografia, Ion Iliescu s-a oprit asupra unei teme care a incendiat dezbaterile publice din ultima parte a anului trecut. Presedintele s-a aratat ingrijorat de initiativele de -disolutie a statului national unitar roman-, cum ar fi memorandumul de la Cluj. -Noi n-am incheiat inca procesul de consolidare a statului national ca sa admitem faramarea lui in numele unui asa-zis stat regional, al carui singur scop, prea straveziu pentru a insela, este revenirea la situatia de dinainte de Unire-, a spus Iliescu. El a avertizat ca impotriva unitatii romanilor sunt folosite -armele sofisticate ale unei epoci specializate, din nefericire mai degraba in destramari de state decat in mari constructii menite sa asigure bunastarea si convietuirea pasnica-.

Intalnindu-l pe Mihai Viteazul

Furat de atmosfera relaxanta din aula Universitatii -A.I. Cuza-, presedintele si-a adus aminte cu intarziere ca vizita de-abia a inceput. Iliescu a semnat in viteza 20 de dedicatii pe ultimul sau volum, unul dintre primii beneficiari ai autografului prezidential fiind deputatul PRM Anghel Stanciu. La iesirea din cladirea universitatii, Iliescu a fost intampinat de aproape 500 de simpatizanti. Spre deosebire de alte vizite, numarul celor veniti sa-l priveasca pe Iliescu a fost destul de redus, iar entuziasmul a fost aproape absent. Urmatoarea oprire a coloanei oficiale a fost in fata statuii lui Mihai Viteazul din Dealul Copoului. Daca la Forumul Cultural Iliescu a zabovit timp de patru ore, intregul ceremonial al dezvelirii monumentului s-a terminat in 15 minute. Momentul religios a fost expediat rapid, iar depunerea coroanei de flori din partea Presedintiei nu a durat mai mult de un minut. Cei aproape 1.000 de oameni care l-au intampinat pe Iliescu a avut darul sa-l binedispuna, presedintele facand zambitor un tur al pietei. In urma sa, prefectul Corneliu Rusu Banu, epuizat de pregatirea vizitei, abia reusea sa tina pasul. Timp de doua minute, presedintele s-a intretinut cu o veche admiratoare. Iliescu a parasit relaxat piata, indreptandu-se spre Prefectura. In urma sa, oamenii a inceput sa se imprastie, jumatate din ei reintorcandu-se la cursuri. -Simpatizantii- erau in majoritate elevi ai liceului cu profil sportiv din zona.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.