Acasă Politic Infrangere victorioasa

Infrangere victorioasa

DISTRIBUIȚI

Alianta a pierdut alegerile? Din punct de vedere matematic, evident ca da. Din punct de vedere al voturilor primite, si nu al celor -centralizate-, pare ca a iesit scor egal. Judecand cu ochii deschisi catre viitor, Alianta a castigat, insa. Adica, a obtinut exact ceea ce si-a propus. Alianta este pozitionata pe un culoar perfect pentru preluarea ulterioara a puterii in conditii de minima expunere negativa fata de electorat. O preluare a puterii gandita nu pentru momentul actual, nu peste o luna, ci peste un an sau doi.

n acest context scriam, in urma cu doua luni, ca Alianta mimeaza dorinta de a castiga alegerile din 2004. Imi argumenta atunci pledoaria pe cateva observatii simple, -de pe teren-: lipsa unui interes coerent (nu mimat) din partea Aliantei de a forta participarea masiva a romanilor din diaspora la vot (categorie care, in mod traditional, voteaza centrul si dreapta politica). Un alt motiv de indoiala era legat de pregatirea deficitara a argumentelor de atac politic, sentimentul pe care multi l-am avut fiind acela ca democratii si liberalii au aflat de-abia prin august ca in noiembrie va fi un scrutin parlamentar. Adaug utilizarea mimata, adica sub capacitate, a propriilor resurse mass-media de la nivel local, ca si coordonarea deseori penibila a resurselor umane enorme avute la dispozitie. Nu mai spun de abordarea neserioasa a electoratului rural, lasat clar prada uliilor pesedei care, iata, au stors tocmai de la sate milioanele de voturi cu care au obtinut victoria. Un alt motiv, la fel de important, se refera la programul electoral foarte subtire al PNL-PD, care contine chiar si elemente tipic socialiste, bulversante pentru cei ce nu numai ca muncesc, dar si gandesc. Poate ca unora li s-a parut logic ca un organism politic de prim rang, asa cum este Alianta D.A., sa comita erori de tipul semnalat mai sus, precum si altele. Mie nu. Am crezut si cred ca Alianta a avut resursele financiare, maturitatea, oamenii si forta sa obtina o victorie, daca nu zdrobitoare, macar incontestabila.

Intrebarea se pune, normal, de ce ar fi mimat Alianta dorinta de a castiga acum, in noiembrie. Raspunsul este logic: Alianta era constienta ca nu putea obtine un succes zdrobitor, care sa-i asigure stabilitate guvernamentala in contextul gravelor probleme economico-financiare ce vor apare o data cu integrarea europeana. Totodata, Alianta stia ca o victorie electorala -pe muchie de cutit- este echivalenta cu o condamnare la moarte pentru cei ce inving, acum, in noiembrie. Uniunea PSD+PUR nu numai ca a muscat (constienta si lacoma) din momeala, dar pe deasupra a si -plusat-, promitand tot felul de masuri sociale ce nu vor putea fi respectate. Alianta PNL-PD are, astfel, sansa (nicidecum ghinionul) sa nu fie patroana unui esec economic copt in brutaria pesedista, adica sa pateasca precum Conventia in 1996.

Infrangerea -matematica- suferita acum, in noiembrie 2004, plaseaza Alianta intr-o postura de cert castigator al alegerilor anticipate care nu vor ocoli Romania. Alegeri ce ar putea sa fie fortate fie de o ruptura a UDMR, fie de o lovitura data de generalul Voiculescu, care nici macar acum nu sta prea calm in pat cu Nastase. Momentul ar putea fi, probabil, in iarna anului viitor, cand pretul energiei va rupe spinarea romanilor. Pana atunci, electoratul care a votat PSD (cel constient, nu cumparat cu berica si o suta de mii de lei spaga) va sta, va inghite un timp in sec, va astepta ca papica si cadouasele promise de tovarasii de la partid sa vina si, in final, va scoate bata din pod. Nici pensiile promise de PSD nu vor creste, dar preturile se vor alinia intr-un mod alert cu cele din Uniunea Europeana. Banii veniti din Occident vor fi, ca si pana acum, o sursa de venituri suplimentare pentru pesedisti, mai mici sau mai mari, insa hotia cronica, endemica, structurala, practicata cu o placere ne*ntinata de catre inaltii prelati ai social-democratiei de cumetrie nu va disparea nici macar in ceasul al 12-lea. Chiar daca unii pesedisti mai infierbantati considera ca au castigat alegerile, este cert ca electoratul le-a pus pe masa nu numai tortul ori sampania, ci si o bomba care ticaie.

Aliatii nu au altceva de facut decat s-astepte explozia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.